Osijek
PROPUST KOJI JE NALJUTIO (I NASMIJAO) OSJEČANE

U časopisu Croatia Airlinesa putnici pozvani da posjete "Osijek - dragulj na Dunavu"
Objavljeno 13. siječnja, 2022.

Sve putnike, bez obzira na vrstu leta i razred putovanja, očekuje osobni primjerak našeg putnog časopisa Croatia. U putnom časopisu tekstom i slikom predstavljamo vam ljepotu, kulturnu i povijesnu baštinu Republike Hrvatske, te neka inozemna odredišta Croatia Airlinesa, ali i brojne druge zanimljive i zabavne teme. Časopis Croatia izlazi četiri puta godišnje prema godišnjim dobima: 21. ožujka, 21. lipnja, 23. rujna i 21. prosinca. Tiskano izdanje časopisa možete pronaći u svim zrakoplovima Croatia Airlinesa, kao i u svim našim poslovnicama i predstavništvima.



Tako svoj putni časopis Croatia predstavlja domaća zrakoplovna kompanija Croatia Airlines, čiji je trud hvalevrijedan, ali valjalo bi ubuduće više pripaziti na to da sve objavljeno bude - točno. Onda se ne bi dogodilo da se putnicima grad Osijek, jedan od četiri najveća u Republici Hrvatskoj, u posljednjem dostupnom broju predstavi kao - "dragulj na Dunavu".

Citiramo: "10. Osijek. Ovaj dragulj na Dunavu nudi autentično slavonsko gostoprimstvo te ugodnu atmosferu tipičnu manjim gradovima. Za zimskih mjeseci božićni duh i tradicija osjeća se u svakom kutku Osijeka, bilo da uživate u svjetlima adventskih svijeća, božićnim ukrasima ili božićnim šetnjama uz obalu rijeke - zasigurno ćete uživati!"


Komplimentiranje Osijeku, na engleskom i hrvatskom jeziku, bilo bi laskavo i dobrodošlo, no na oba je jezika zemljopisno netočno, jer Osijek se, eto, nalazi na DRAVI. Jest da mu Dunav nije daleko, i jest da se Drava u blizini ulijeva u Dunav, no to svakako nije opravdanje za zemljopisne nepreciznosti u časopisu koji prolazi kroz bezbroj ruku, a ima i svoju mrežnu inačicu. Ljudski je griješiti, ali kako je svatko osjetljiv na svoj grad - ne čudi što su se mnogi Osječani naljutili na Croatia Airlines, a neki, bome, i nasmijali. Naime, danas se vijesti brzo šire, pa je i ova o "Osijeku na Dunavu" postala viralna.

Dakako, i građani i ovdašnji djelatnici u turizmu zahvalni su za svaku lijepu riječ koja može pomoći u promociji Osijeka kao turističkog odredišta, pa je tako i s člankom pod naslovom "Hrvatska odredišta koja ne smijete propustiti ove zime", ispod kojega se Osijek spominje u društvu drugih turističkih dragulja: Plitvičkih jezera, Zavižana, Sokolca, Dubrovnika, Trakošćana, Zagreba, Opatije, Raba i Splita. "Samo", eto, taj slavonski dragulj na desetom mjestu nije na Dunavu nego na Dravi. Ne znaju, pretpostavljamo, svi koliko je Osječanima bitna njihova rijeka i koliko se njome ponose, koliko im je draga dravska šetnica, koliko su im nezamjenjiva dravska kupališta, ne znaju da je i slavni National Geographic nedavno snimao kipara Nikolu Fallera kako baš na dravskim sprudovima stvara umjetnička djela koja su potom oduševila višemilijunsko gledateljstvo serijala Europa iz zraka, pa i da stih gradske himne glasi: "Moj Osijek pun je sunca, uz Dravu miran i tih...", ili da je veliki hrvatski slikar Julije Knifer bio inspiriran dravskim meandrima... Sada su sigurno sve to naučili, a Osječani su skloni praštanju, posebice ako će svojim linijama dovesti turiste u naš grad.



Ivana Rab Guljaš
CA: ISPRIČAVAMO SE, ISPRAVIT ĆEMO NENAMJERNU POGREŠKU OGLAŠIVAČA

”U zimskom izdanju putnog časopisa Croatia potkrala se nenamjerna pogreška u promotivnom (PR) tekstu Hrvatske turističke zajednice u kojemu je pogrešno navedeno kako je Osijek grad na Dunavu, što, naravno, ne odgovara istini. Tekst je objavljen u izvornom obliku u kojemu ga je uredništvo časopisa primilo, a u međuvremenu je dogovoreno da Hrvatska turistička zajednica što prije pošalje ispravljeni tekst, koji će odmah biti objavljen u online izdanju putnog časopisa.

Croatia Airlines ispričava se svim čitateljima zbog nenamjerne pogreške oglašivača, kao i svima ostalima kojima je pogrešna informacija s pravom zasmetala”, navodi u odgovoru Glasu Slavonije Davor Janušić, glasnogovornik Croatia Airlinesa.



 

Možda ste propustili...

NA EVANĐEOSKOM TEOLOŠKOM VELEUČILIŠTU

“Prozori u maštu” za otvaranje Dječje knjižnice

STRUČNI SKUP O SIMULIRANIM SUĐENJIMA

Stekli znanja o važnosti sudstva

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana