Dome slatki dome
DIZAJN

Kupaonički namještaj za ugodan početak i završetak dana
Objavljeno 13. siječnja, 2022.
Poželjna je što veća radna ploha uz umivaonik, koja može poslužiti i kao dodatna polica

Kupaonica je nezaobilazan prostor svakog doma. Osim njezine funkcionalnosti važan je i osjećaj ugode u tom prostoru, jer u njemu počinjemo i završavamo dan. Dobra organizacija, ugodne boje i materijali te rasvjeta nužni su za funkcioniranje tog prostora. Kupaonički namještaj važan je element te priče.



Naglasak

Ovisno o veličini prostora, elementi namještaja imat će horizontalan i vertikalan naglasak. Jako je važno da je ukupan dojam dinamičan, što će se postići izmicanjem elemenata, igrom boja i dinamičnom postavom rasvjete. Umivaonik može biti usadni ili nasadni, ovisno o željama. Usadni umivaonik je jednostavniji za održavanje i praktičnija je uporaba radne plohe, ali zato nasadni ostavlja jači dojam elegancije.

Poželjna je što veća radna ploha uz umivaonik, koja može poslužiti i kao dodatna polica, što, na žalost, često nije izvedivo. Upravo je horizontalni naglasak onaj koji je vrlo moderan, a ujedno čini prostor širim. Police ili ladice ispod umivaonika praktične su i dekorativne, a često takav element prati i vertikalni ormarić. On može biti manjih ili većih dimenzija, ali mora biti u dobrom odnosu prema horizontalnom elementu. Može biti sastavljen od nekoliko pojedinačnih ormarića i tako dekorativno obogatiti zid. Struktura drva u kombinaciji s bojama poput sive, plave, žute, zelene, smeđe ili boje kave je idealna. Ipak, jako je važno da boje namještaja budu usklađene s pločicama, a žive boje moguće je uvesti i dekorativnim elementima. U ukupnom izričaju taj je element namještaja vizualno vrlo sličan komodi za TV.

Detalji


Ogledalo je obvezan element. Osim pravokutnih formi dobar odabir su i organske forme ogledala, koje će prostoru dati osobit izražaj. Rasvjeta se integrira u samo ogledalo, što omogućuje veliku kreativnost. Osim centralne i funkcionalne rasvjete oko ogledala, stolna ili samostojeća lampa postaje obvezan element, više kao modni detalj nego u smislu same funkcije, uvodeći ugođaj dnevnog boravka. U velike prostore moguće je uvesti i dodatne detalje koji će stvoriti sličan ugođaj - samostojeća vješalica, foteljica, tepih, tabure ili klub-stolić. Zelenilo je osvježavajući, ali i dekorativni element pa ga svakako uvedite u kupaonicu.

Izabela Galović Ninić, dipl. ing. arh.
Dinamičan dizajn
Trendovi u uređenju interijera teže ostvarenju ugodnog kućnog ambienta. To se osobito odnosi na ugođaj dnevnog boravka. Elementi namještaja koji stilom podsjećaju na taj prostor proširili su se do same kupaonice. Dinamičan dizajn, kombinacija boja i materijala te zanimljiva rasvjeta osnovne su značajke modernog kupaoničkog namještaja.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike