Crna kronika
NAJVEĆA ZAPLJENA HEROINA U HRVATSKOJ

Na brodovima pronašli 220 kg heroina i 62 kg kokaina
Objavljeno 11. siječnja, 2022.
Droga je pronađena u brodovima, heroin je doplovio iz Turske, a kokain iz Kolumbije

Policijska uprava dubrovačko-neretvanska na konferenciji za novinare u Villa Palmi izvijestila je detaljnije o zapljeni 220 kilograma heroina i 62 kilograma kokaina, koji bi na crnom tržištu dosegnuli vrijednost od ukupno 17 milijuna eura. Novinari su doznali kako su akcije zapljene samo rezultat uspješnog niza ove policijske uprave od ukupno oko 9500 zapljena narkotika u posljednjem desetljeću, a rezultat su iznimne suradnje dubrovačke PU s Ravnateljstvom MUP-a i Upravom carine.



Konferenciji za medije nazočili su voditelj Službe kriminaliteta droga PNUSKOK-a u Upravi kriminalističke policije MUP-a Dražen Rastović, načelnik Policijske uprave dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević, voditelj Službe kriminalističke policije Policijske uprave dubrovačko-neretvanske Zoran Tikvica i voditelj Službe za mobilne jedinice Carinske uprave Dubrovnik Pero Perić.

Zapljene su rezultat dva, međusobno nepovezana, kriminalistička istraživanja sofisticiranih načina krijumčarenja opijata. Inače, riječ o dosad najvećoj zapljeni heroina u Hrvatskoj, prije koje je rekordna zapljena bila ona od 140 kg heroina na graničnom prijelazu Bajakovo 2015. godine. Obje vrste narkotika zaplijenjene su u Luci Ploče. Heroin je zaplijenjen 11. listopada, a kokain 3. studenoga prošle godine. Heroin se, prema pisanju Dubrovačkog vjesnika, nalazio skriven u olovnim ingotima, odnosno kockama mase 80 tona koje su prevožene brodom preko Turske. Provjerom je utvrđeno kako se u unutrašnjosti polovice ingota nalazio skriven heroin koji je bio pakiran u ukupno 256 paketića. Heroin je otkriven pretragom broda uz ishođeni nalog suca istrage Županijskog suda u Dubrovniku.

Kokain je pak u 54 paketića bio skriven u posebno načinjenom čeličnom spremištu koje je bilo magnetom te vijcima pričvršćeno u podmorskom dijelu broda za rasute terete koji je u luku Ploče doplovio iz jedne kolumbijske luke na obali Tihog oceana. Riječ je o teretu ugljena na brodu dužine 220 i širine 30 metara. Čelični se mini-kontejner nalazio na oko 16 metara ispod površine mora a također je otkriven uz ishođeni nalog suca istrage Županijskog suda u Dubrovniku, a policijskim službenicima PU dubrovačko- neretvanske su nemjerljivo vrijednu pomoć pružili ronioci ATJ Lučko i pripadnici Interventne policije iz Splita.

Vijest o pronalaženju heroina i kokaina nije prezentirana odmah javnosti jer je policija pokušala doći do osoba kojima je droga bila namijenjena. Istraga se nastavlja, a u nju su uključene i policije iz zapadne Europe te Interpol.

Utvrđeno je kako su i heroin i kokain izvrsne čistoće, odnosno koncentracije, a bili su namijenjeni zapadnoeuropskom tržištu. Prema izračunima, smatra se kako je ovim zapljenama spašeno 110 ljudskih života, a nakon opsežno provedenih kriminalističkih istraga te saslušanja zapovjednika brodova i posade utvrđeno je kako nemaju veze s ovom vrstom transporta, nakon čega su brodovi otplovili dalje.



Sandra Lacić
UZGAJAO MARIHUANU
I u Osijeku je zaplijenjena droga, točnije marihuana. Operativci odjela za droge PU osječko-baranjske u ponedjeljak su, prema nalogu suda, pretražila dom i druge prostorije kojima se koristi 34-godišnjak jer se sumnjalo da ima veze s drogom. Policajci su pronašli i oduzeli četrdesetak sadnica marihuane, oko četiri kilograma marihuane, sjemenke marihuane, medicinske šprice ispunjene uljem marihuane, PVC kanistar s uljem marihuane, staklenku s nekoliko grama amfetamina, nekoliko tableta MDMA ecstasy, digitalnu vagu i više uređaja za laboratorijsku proizvodnju marihuane. Dovršenim kriminalističkim istraživanjem 34-godišnjak je osumnjičen za kazneno djelo neovlaštene proizvodnje i prometa drogama te protiv njega nadležnom državnom odvjetništvu slijedi kaznena prijava.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike