Sport
HALIL JAGANJAC

Zabiti Francuzima gol u zadnjoj sekundi za pobjedu? Potpisujem!
Objavljeno 12. siječnja, 2022.
Radim mnogo na sebi kako bi me zaobišle ozljede i kako bih što duže trajao u rukometu, rekao je lijevi vanjski igrač NEXE-a

Bomba u ruci, kliker u glavi. Halil Jaganjac jedan je od onih zahvalnijih sugovornika među sportašima. I čini se da je svjestan oba svoja prirodna dara.



- Znam dobro da mogu pričati i da sam zahvalan sugovornik s novinarima. Vjerujem da je i Vama lakše sa mnom. Ja mnogo toga kažem, a onda vi odlučite što ćete napisati. Nemojte samo zamjerati onima koji to ne mogu. Nije to baš tako svima lako - iskreno nam je poručio 23-godišnji lijevi vanjski rukometaš NEXE-a i reprezentacije Hrvatske.

Veliki radnik


Svoj prvi prirodni talent usavršava. Još od onoga trenutka kada je kao 18-godišnjak iz riječke Kozale otišao u PSG. A onda se i PSG-a vratio bliže kući, prvo u skopski Metalurg, gdje je, po uzoru na jednog slavnog i, nažalost pokojnog, hrvatskog sportaša, od domara dobio ključ od dvorane, pa je odrađivao treninge kad god je htio. Radne navike nisu ga napustile ni kada je prije četiri godine došao u Našice.

- Pratim dosta NBA i način kako tamo igrači ulažu mnogo truda i rada na sebi. Radim i treniram kako bi me zaobišle ozljede i kako bih što duže trajao u rukometu. Pokušavam živjeti sportski, prema pravilima. Ranije ići u krevet, ujutro se ranije buditi. Pokušavam se pravilno hraniti, koristim suplemente, nakon večernjeg treninga znam skočiti u hladnu bačvu.

Uz svakodnevne treninge nije zanemario onaj svoj drugi dar. "Glavu" trenutačno koristi kako bi učio njemački. Na ljeto napušta NEXE i odlazi u Rhein Neckar Lowen.

- Pronašao sam super aplikaciju, pa mogu slušati njemački. Inače, završio sam Hotelijersko-turističku školu u Opatiji gdje sam bio odličan, gimnazijski program za jezike. Meni je prvi jezik bio engleski, ali sam kao drugi jezik učio i njemački, pa sam iznenadio vodstvo kluba kad sam potpisivao ugovor, kad sam progovorio malo na njemačkom. Nije to idealno, trebam još učiti. Pomoći će mi i moja djevojka. Njoj je prvi jezik u srednjoj školi bio njemački. Nas dvoje išli smo zajedno u razred, a hodamo od trećeg razreda. Ovdje je sa mnom, u Našicama.

Objasnio je kako se dogodilo da nakon potpisa ugovora s poljskim Kielceom završi ipak u Rhein Neckar Lowenu. I to na posudbi.

- Svjestan sam kako je neuobičajeno da te klub koji je upravo potpisao igrača, pošalje na posudbu i to na tri godine. Ukazala se takva prilika, i ja sam dobro razmislio. Procijenio sam da mi je bolje otići u Rhein Neckar Lowen. U pitanju je Bundes liga, a mislim kako ću i više igrati. U Kielceu su doveli još četiri-pet mlađih igrača. Igraju na više polja, pa dosta rotiraju.

Već je rušio Francuze


Osim izdašnijeg ugovora, ove godine igrama u NEXE-u konačno je, čini se, dobio i status u reprezentaciji kakav zaslužuje. Koliko Halil može, najbolje zna sadašnji izbornik Hrvoje Horvat koji ga je tri i pol godine trenirao u NEXE-u.

- Meni je malo lakše negoli ostalim igračima, jer poznam njegov način rada. On je iznimno korektan trener. Kod njega sam mnogo naučio i napredovao. Naravno, ne smijem zaboraviti ni sadašnjeg trenera Branka Tamšea. S njim NEXE ove sezone igra dobar i lijep rukomet.

U četvrtak Hrvatska kreće na EP protiv Francuske. Ove sezone već je rušio jednu francusku momčad. PAUC Handballu zabio je u zadnjim sekundama za pobjedu. Voljeli bismo da se u četvrtak ponovi isti scenarij.

- Uh, odmah potpisujem. Ali, nisu to iste francuske momčadi, premda su reprezentativci, poput Lagardea ili Konana, i tada igrali protiv nas. Uz to, vidite što se događa. Još uvijek ne znamo ni u kakvom će sastavu zaigrati Francuzi, a ni mi ne znamo u kakvom ćemo sastavu zaigrati. Nije lako kada su zaražena dvojica tako važnih igrača, ali pokušavaš se s ovom situacijom ne opterećivati i jednostavno se pomiriti sa situacijom. Hrvatska i Francuska imaju dugačko rivalstvo i vjerujem da će se ono nastaviti - zaključio je Jaganjac.



Krešimir Lacković
ŽELJA MI JE BILA "KRIŽATI" S DUVNJAKOM
Jaganjac je počeo igrati rukomet sa sedam godina. Zbog velikana Balića, Metličića i Lackovića koji mu je veliki uzor. Danas s Balićem radi u reprezentaciji.

- Neke stvari danas doživljavam zdravo za gotovo. Zbog Balića i njegove generacije počeo sam igrati rukomet, a danas mi on na treningu baca loptu i daje savjete.

Otkrio je o čemu je još sanjao dok je još bio neafirmirani rukometaš.

- Dosta tih snova mi se ispunilo. Primjerice, zaigrati u momčadi s Duvnjakom, s njim “križati” i poslije zabiti. San mi je osvojiti i medalju s Hrvatskom. To je još neostvarena želja.

OSOBNI KARTON
l Datum rođenja: 22. lipnja 1998.

l Mjesto rođenja: Rijeka

l Pozicija: lijevi vanjski

l Visina i težina: 200 cm, 95 kg

l Klub: NEXE

l Raniji klubovi:

Matulji, Kozala, PSG, Metalurg

Možda ste propustili...

UZALUD ŠTO PUNO ZABIJAŠ KAD I PUNO PRIMAŠ

Osječka obrana je kao švicarski sir

PAKET24 PREMIJER LIGA ZA RUKOMETAŠE

Vinkovčani ipak nisu pomogli NEXE-u

Najčitanije iz rubrike