Novosti
BAKIR IZETBEGOVIĆ NIJE ZADOVOLJAN SITUACIJOM

Imperativ bolji odnosi s Hrvatima, napetosti štete objema državama
Objavljeno 12. siječnja, 2022.
Imperativ je popraviti odnose s Hrvatima i s Hrvatskom jer sadašnje napetosti štete dvama narodima i dvjema državama, no Hrvati u BiH zauzimaju više upravljačkih pozicija nego što im ustav jamči, rekao je predsjednik vodeće bošnjačke stranke u BiH Bakir Izetbegović.

Čelnik Stranke demokratske akcije (SDA) govorio je u Mostaru nakon što se u ponedjeljak navečer u Dubrovniku sastao s premijerom RH Andrejom Plenkovićem, s kojim je razgovarao o stanju u BiH i tamošnjoj izbornoj reformi te o pripremama zajedničke sjednice dviju vlada. "Imperativ je popravljati odnose Bošnjaka i Hrvata bez obzira na to što se dogodilo, i što ste vi u Hercegovini najbolnije osjetili. I odnose Hrvatske i BiH", rekao je Izetbegović nakon razgovora sa stranačkim vodstvom u Hercegovini. Sadašnje stanje u odnosima Hrvata i Bošnjaka, te Hrvatske i BiH neprirodno je, kaže Izetbegović. "Učinit ću sve da se to neprirodno stanje, gdje smo mi ponovno pokvarili odnose s Hrvatima, odnosno mi s Hrvatima, ili Hrvatska s nama ili mi s Hrvatskom, popravi jer to je jako štetno i za BiH i za Hrvatsku", istaknuo je čelnik SDA, ujedno i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH. Premijer Plenković je "vrlo dobar sugovornik", rekao je i upozorio da predsjednik RH Zoran Milanović neprimjereno Bošnjake naziva ‘zlostavljačima nad Hrvatima u BiH‘. Govorilo se o potrebi provedbe izborne reforme kako bi se relaksirali odnosi dvaju naroda, budući da Hrvati u BiH stalno upozoravaju da ih preglasavaju tri i pol puta brojniji Bošnjaci pri izboru hrvatskog člana BiH Predsjedništva i izaslanika u gornji, nacionalno koncipirani Dom naroda. Izetbegović smatra da su Hrvati u BiH nezadovoljni zbog jedne pozicije - člana Predsjedništva i tvrdi da su Hrvati, s obzirom na brojnost, prezastupljeni u državnim institucijama. "Na bar stotinu pozicija, ministarskih, direktorskih, šefova upravnih odbora, Hrvati u BiH imaju preko onoga što im Ustav jamči i priče o ugroženosti time padaju u vodu. To trebaju znati lideri u Hrvatskoj", kaže.

Oko izmjena Izbornog zakona Izetbegović kaže kako, "da bi se nešto dobilo, mora se nešto dati, i s naše strane, i sa strane HDZ-a". Zauzeo se da se u okviru te reforme, kojom bi se zajamčila mogućnost Hrvatima da biraju svoje legitimne političke predstavnike, istodobno redefinira uloga Doma naroda, koji bi po tome prestao biti ravnopravan dom te samo odlučivao o pitanjima vitalnog nacionalnog interesa. Izetbegović nije optimist da se u sljedećih mjesec dana može postići dogovor, što je kao mogućnost naveo predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, najavivši intenziviranje razgovora sljedeći tjedan, uz posredovanje SAD-a i EU-a. Izetbegović kaže kako su se Plenković i on usuglasili da je potrebno utjecati na izgradnju Gornjih horizonata, vodnog i elektroenergetskog projekta koji vlasti Republike Srpske planiraju realizirati na području istočne Hercegovine, s prevođenjem voda koje su bile pritoke Neretve, a što prijeti velikom dijelu Hercegovine i južne Hrvatske. "Preusmjerava se nevjerojatnih pet ili šest milijardi kubičnih metara godišnje iz slijeva Neretve k rijeci Trebišnjici. To bi pustinju napravilo od tog dijela Hercegovine", kaže Izetbegović.

Na pitanje o sankcijama SAD-a protiv srpskog člana BiH Predsjedništva Milorada Dodika, Izetbegović kaže da njegovo ponašanje traži odlučnije i efikasnije sankcije, koje očekuje i od nekih europskih zemalja. H
3,5

puta su ukupno brojniji Bošnjaci u Bosni i Hercegovini nego što u toj državi danas živi Hrvata