Novosti
TRGOVANJE VRIJEDNOSNIM PAPIRIMA BANAKA

HNB: Vujčić i Švaljek nisu kršili nijedan zakon
Objavljeno 11. siječnja, 2022.
Korporativne obveznice banaka i dionice i vlasnički udjeli nisu isto, kažu

Guverner HNB-a Boris Vujčić i njegova zamjenica Sandra Švaljek nisu prekršili ni jednu zakonsku odredbu, kaže se u odgovoru Hrvatske narodne banke na pisanje portala Index kako je navodno više zaposlenika HNB-a, uključujući i Vujčića, trgovalo vrijednosnim papirima banaka koje HNB nadzire.



Etički okvir


Naime, objavljeno je da je u proteklih 20 godina više od 40 zaposlenika HNB-a trgovalo vrijednosnim papirima banaka za čiji je nadzor zadužen HNB, a pritom zabilježeno više od 400 transakcija u vrijednosti većoj od 10 milijuna kuna. HNB odgovara da za članove Savjeta HNB-a, izvršne direktore i savjetnike guvernera Zakonom o HNB-u postoji zabrana vlasništva nad dionicama i udjelima u pravnim osobama, kojima izdaje odobrenje za rad ili čije poslove nadzire. U skladu s propisima, oni dostavljaju HNB-u, u pravilu jednom godišnje, izjavu o vlasništvu dionica i udjela u nadziranim i s njima povezanim pravnim osobama i revizorskim društvima. Ako bi iz sadržaja zaprimljene izjave proizlazilo da je neki zaposlenik imatelj dionica ili poslovnih udjela u navedenim pravnim osobama, HNB bi u izravnoj komunikaciji s njim jasno iznio svoje očekivanje da se odgovarajućim pravnim poslom takav zaposlenik mora bez odgađanja uskladiti s propisima, ističu, dodavši da HNB nema druge pravne osnove da to samostalno istražuje. Napominju i da se te zakonske odredbe ne odnose na ostale zaposlenike HNB-a, ali se i od njih očekuje da se suzdrže od trgovanja dionicama i vlasničkim udjelima nadziranih banaka.

Iz HNB-a naglašavaju da treba razlikovati dionice i vlasničke udjele od korporativnih obveznica banaka, za koje nije protivno zakonu da ih bilo koji zaposlenik posjeduje. "No to se pravilo promijenilo, pa sukladno s novom Odlukom o posebnim ograničenjima za upućene osobe i druge zaposlenike HNB-a dio zaposlenika HNB-a od 1. ožujka 2022. neće smjeti trgovati korporativnim obveznicama banaka koje su osnovane u EU-u ili imaju u njoj podružnicu", ističu. Kažu da je HNB 2019. osnovao Ured za usklađenost poslovanja sa zadatkom osiguranja najviših etičkih standarda te je novi Etički kodeks HNB-a na snazi od 6. listopada 2020. Prihvatili su i smjernice Europske središnje banke (ECB) o etičkom okviru te će nastaviti unaprjeđivati nadzor i mehanizme koji osiguravaju pridržavanje zaposlenika HNB-a svega toga.

Konkretni primjeri


Kada je riječ o konkretnim navodima za članove Savjeta, Vujčića i Švaljek, HNB navodi da je Vujčić dionice Riječke i Zagrebačke banke kupio 90-ih godina 20. stoljeća, kada nije bio zamjenik guvernera ili član Savjeta HNB-a, ali i kada Zakon o HNB-u nije zabranjivao guverneru HNB-a i članovima Savjeta da posjeduju dionice banaka koje HNB nadzire. Upravo je novo rukovodstvo HNB-a 2000. (čiji je Vujčić bio dio) iniciralo promjene Zakona o HNB-u kojima se guverneru, članovima Savjeta i izvršnim direktorima zabranjuje posjedovanje dionica i poslovnih udjela u nadziranim bankama. Vujčić je tako dionice Erste&Steiermärkische banke, koja je kupila Riječku banku, i Zagrebačke banke, prodao u ožujku 2001., mjesec dana prije stupanja na snagu odredbi Zakona o HNB-u. "Guverner HNB-a nije, dakle, prekršio ni jednu zakonsku odredbu", dodaju.

Švaljek, koja je od 2000. do 2013. bila vanjska članica Savjeta HNB-a, 23. studenoga 2012. kupila je korporativne obveznice Erste&Steiermärkische banke i držala ih do dospijeća 2017., tj. do isplate obveznice. HNB kaže da iz prethodno navedenoga za to "ne postoji zakonsko ograničenje". "Dakle, nije prekršila ni jednu zakonsku odredbu", ističu. Kako je obveznice kupila sredstvima naslijeđenim nakon smrti oca, kao način stjecanja unijela je "nasljedstvo", jer je od ponuđenoga to najviše odgovaralo načinu stjecanja izvora sredstava za kupnju obveznice. "To znači da je Švaljek ispravno i korektno ispunila imovinsku karticu", kaže HNB. Slično je i s Davorom Holjevcem, višim savjetnikom u Uredu guvernera, za kojega sukladno izjavama HNB-a nema saznanja da je imao dionice ili vlasničke udjele pravnih subjekata koje HNB nadzire, od 2006. do 2012., dok je bio viceguverner.

Zastupnica Zeleno-lijevog bloka Ivana Kekin tvrdi, pak, da ti podatci jasno pokazuju da su dužnosnici i zaposlenici HNB-a kršili osnovna načela i zakonske odredbe o reguliranju tržišta kapitala tako što su trgovali povlaštenim informacijama. Urša Raukar, također zastupnica ZL bloka, ocjenjuje da su tvrdnje da se to radilo prije 2013. "neprimjeren pokušaj zamagljivanja izrazito jasne situacije".



Igor Bošnjak
TRAŽE OSTAVKE
Dužnosnici HNB-a koji su trgovali vrijednosnicama banaka zlouporabili su povlaštene informacije da bi stekli imovinsku korist, pa nema nikakve sumnje da hitno moraju dati ostavke ili biti smijenjeni, poručila je u utorak saborska zastupnica Glasa Anka Mrak-Taritaš. Najviši dužnosnici hrvatske središnje banke nisu kršili samo hrvatske, nego i propise Europske unije, i ne smije se dogoditi da se izvuku na tehnikalije i zakonske rupe, istaknula je Mrak-Taritaš u priopćenju.

Možda ste propustili...

"SKANDAL KOJI DO SADA NIJE VIĐEN U KAMPANJI"

Anušić: Milanović stalno kršio Ustav