Svijet
BANJA LUKA

I dalje veličaju Tepića
Objavljeno 11. siječnja, 2022.
Gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković odbacio je kritike iz Hrvatske zbog postavljanja spomen-ploče majoru bivše JNA i ponovno veličao čovjeka koji je 1991. samoubilačkim činom raznio skladište streljiva kod Bjelovara i pritom usmrtio deset hrvatskih branitelja. Reagirajući na prosvjednu notu Ministarstva vanjskih i europskih poslova Hrvatske (MVEP) upućenu Ministarstvu vanjskih poslova BiH, Stanivuković, koji je osobno prošli tjedan otkrio spomen-ploču Milanu Tepiću, poručuje da je major bio heroj i “svijetli primjer Srbina koji je branio zemlju”. Tepić je raznio bjelovarsku Barutanu kako bi spriječio da se oružje i streljivo koje je tamo bilo pohranjeno “iskoristi protiv Srba”, rekao je Stanivuković. “Major Tepić je žrtvovao život za vjernost vlastitoj državi i vojsci, postupio je viteški, onako kako se očekuje od vojnika”, stoji u izjavi za medije iz banjolučke gradske uprave.



Stanivuković tvrdi da odavanje počasti Tepiću nije upereno ni protiv koga, pa ni protiv hrvatskog naroda. Svoju dobru volju i spremnost za suradnju sa svima on, kao član Partije demokratskog progresa (oporba na entitetskoj i državnoj razin), vidi i u tome što je ranije u posjet pozvao gradonačelnika Zagreba.



Tepić je kao zapovjednik u skladištu oružja i streljiva JNA Barutana pokraj Bjelovara taj objekt dignuo u zrak, pri čemu je u eksploziji poginulo i deset hrvatskih branitelja. Predsjedništvo bivše SFRJ, tada pod kontrolom Slobodana Miloševića, proglasilo ga je zbog toga narodnim herojem. MVEP u prosvjednoj noti BiH kaže da je neprihvatljivo postavljanje spomen-ploče takvoj osobi. Time se “veliča teroristički čin osobe koja je tijekom velikosrpske agresije u samoubilačkoj akciji svjesno prouzročila smrt velikog broja hrvatskih branitelja i civila te golema materijalna razaranja Bjelovara”, ističu. Stanivukoviću je iz Zagreba poslana poruka da se postavljanjem te spomen-ploče svrstao na stranu zločinačke velikosrpske politike, čime ugrožava proces izgradnje povjerenja i dobrosusjedskih odnosa. H
Možda ste propustili...

VOJNI GUBICI U UKRAJINI

Smrt više od 50.000 ruskih vojnika

UN O SREBRENICI 29 GODINA PREKASNO

Rezolucija ljuti Vučića i Dodika

UKRAJINA TRPI SVE RAZORNIJE RUSKE ZRAČNE NAPADE

Stoltenberg Kijevu obećao dodatne sustave protuzračne obrane

Najčitanije iz rubrike