Osijek
IN MEMORIAM

Stjepan Klarić (1940. - 2022.) veliki gubitak za vatrogastvo
Objavljeno 11. siječnja, 2022.
Dana 7. siječnja ove godine, u 82. godini, nakon duge i teške bolesti, zauvijek nas je napustio Stjepan Klarić, počasni predsjednik DVD-a Retfala Osijek.

Stjepan Klarić rođen je u Osijeku, 12. studenoga 1940. Cijeli je radni vijek (41 godinu) proveo u trgovini kao komercijalist te je napredovao od prodavača do direktora tvrtke. Kao 12-godišnji dječak uključio se u rad Puhačkog orkestra DVD-a Retfala Osijek. U operativnu je jedinicu DVD-a primljen 20. listopada 1958. godine, a svoju je prvu protupožarnu intervenciju imao 28. prosinca 1958.

Kroz svoj 63-godišnji rad u DVD-u Retfala Osijek dokazao se kao požrtvovna, humana osoba, spremna djelovati te pomoći, i to kroz nebrojene vatrogasne intervencije spašavanja i gašenja požara, tehničke intervencije, kao predavač i instruktor članovima društva, kao obnašatelj brojnih rukovodećih dužnosti u dobrovoljnom vatrogasnom društvu i vatrogasnoj zajednici.

Tijekom svog djelovanja u DVD-u Retfala obavljao je razne dužnosti - spremištara, zamjenika predsjednika, zapovjednika Društva. Sve do 1997., kada postaje predsjednik Društva, i tu funkciju obnaša do 2021., kada ga skupština Društva proglašava počasnim predsjednikom. U Domovinskom ratu bio je velika inspiracija svima nama, sudjelujući s vatrogascima DVD-a Retfala Osijek na gašenju mnogih požara s velikom energijom, znanjem i entuzijazmom.

U Vatrogasnom savezu Osijek obavljao je više vrsta dužnosti - od zamjenika zapovjednika 1. rajona, zapovjednika zapovjedništva Vatrogasne zajednice Osijek, pa do predsjednika Vatrogasne zajednice Osijek, kojim postaje 2007. (do 2021). Na sjednici skupštine Vatrogasne zajednice Osijek 29. prosinca 2021. proglašen je počasnim predsjednikom Vatrogasne zajednice Osijek. Obnašao je i važne dužnosti na županijskoj razini kao član Zapovjedništva i Predsjedništva Vatrogasne zajednice Osječko-baranjske županije.

Za svoj je nesebičan rad u vatrogastvu odlikovan vatrogasnim i državnim odlikovanjima mnogo puta. Počelo je davne 1976. Zlatnom vatrogasnom medaljom, i nastavilo Zlatnom vatrogasnom plamenicom, Odlikovanjem za posebne zasluge, Poveljom i plaketom s likom Mirka Kolarića, Spomenicom vatrogasni veteran, Redom hrvatskog pletera, Spomenicom Domovinskog rata, Redom hrvatskog trolista, Poveljom humanosti Osječko-baranjske županije, Grbom Grada Osijeka za izuzetan doprinos u zaštiti i spašavanju ljudi i dobara, a završilo Poveljom i plaketom s likom Đure Deželića, koja mu nije mogla biti uručena zbog opake bolesti koja ga je prikovala za bolesničku postelju. Dobitnik je i mnogih međunarodnih odlikovanja Republike Njemačke, Austrije i Mađarske.

Teško je naći riječi zahvale za sav njegov rad u vatrogastvu, a njegov odlazak u vječnost veliki je gubitak za obitelj i vatrogastvo Osijeka, DVD-a Retfala i daleko šire. Članovi DVD-a Retfala oprostili su se od Stjepana uz riječi: “Hvala ti, Stjepane. Zahvalni smo ti što smo te imali i ponosni smo što smo te poznavali. Uvijek ćemo te pamtiti s osjećajem lagane tuge”. Od Klarića su se na društvenim mrežama oprostili i pripadnici Javne vatrogasne postrojbe Osijek.



Vuk Tešija
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike