Osijek
I PSI DARUJU KRV

U Azilu desetak pasa ispunjava kriterije donora
Objavljeno 12. siječnja, 2022.
Prosinac 2021. u Azilu nije mogao ljepše završiti - pas Marko darova je krv za “kerovce” Kikija i Šikija. Gesta je toliko oduševila ljubitelje pasa da je Marko, koji je u Azilu tek mjesec dana, odmah dobio svoj novi dom. Kako doznajemo od Ivane Crnoje iz Udruge Pobjede, Marko nije jedini pas koji daruje krv, u Azilu ih je trenutno desetak. Imajući na umu da veterinari mjesečno zovu Azil bar dva puta zbog potrebe za davanjem krvi, važno je da u Azilu na raspolaganju uvijek imaju one pse koji ispunjavaju kriterije za davanje krvi.

- Moraju biti stariji od dvije godine, cijepljeni protiv virusnih bolesti i težiti više od 25 kilograma te također moraju biti kastrirani mužjaci. Iako i ženke mogu dati krv, veterinari se puno češće odlučuju za mužjake - objašnjava Crnoja, dodajući da banka krvi koju daruju psi ne postoji, nego ju pas u potrebi odmah prima. Važno je naglasiti, kaže Crnoja, da je transfuzija krvi potrebna kod piroplazmoze, bolesti koju izaziva krpelj, ali i u slučajevima anemičnih pasa, odnosno onih koji su, primjerice, u prometnoj nesreći izgubili puno krvi.

- Ne postoji ni registar pasa koji daruju krv i to je razlog zašto veterinari zovu nas, a ne vlasnike onih pasa koji nisu iz Azila. Uz to, krv se ne čuva pa se ne može dogoditi da se krv daruje za poslije, nego samo kad je to potrebno- kaže Crnoja iz Udruge Pobjede. M. Mihelić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike