Novosti
PROSVJEDNA NOTA ZA BIH

Hrvatska zgrožena spomen-pločom suludom majoru JNA
Objavljeno 11. siječnja, 2022.
"Za nas je ta spomen-ploča neprihvatljiva", kaže predsjednik Vlade RH

Hrvatski veleposlanik u BiH uručio je prosvjednu notu Ministarstvu vanjskih poslova te zemlje zbog toga što je u Banjoj Luci otkrivena ploča majoru JNA Milanu Tepiću. Spomenuti major 29. rujna 1991. izazvao je eksploziju 170 tona streljiva i eksploziva u vojnom skladištu na Barutani u Bjelovaru, pri čemu je poginulo 11 hrvatskih branitelja, bez čije intervencije bi tragedija bila i veća, a kako ističe Ministarstvo branitelja, i 10 ročnih vojnika.



Gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković u nedjelju se propisno osramotio, otkrivajući u povodu neustavnog Dana Republike Srpske spomen-ploču Tepiću, nazvavši ga "posljednjim jugoslavenskim narodnim herojem". Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH priopćenjem je upozorilo na neprihvatljivost takve odluke jer "veliča teroristički čin osobe koja je tijekom velikosrpske agresije na RH, u samoubilačkoj akciji svjesno prouzročila smrt velikog broja branitelja i civila te golema materijalna razaranja Bjelovara". Ističu da se banjolučke vlasti time "poistovjećuju sa zločinačkom velikosrpskom politikom" i ugrožavaju "proces izgradnje povjerenja i razvoja dobrosusjedskih odnosa". Po Tepiću su, inače, nazvane ulice u brojnim gradovima u Srbiji, a u rujnu 2017. otkriven mu je spomenik u Beogradu.

Premijer Andrej Plenković zgrožen je odlukom vlasti Banje Luke. "Mi smo svi zgroženi s obzirom na Barutanu i broj poginulih tada. Prema tome, za nas je bilo kakva spomen-ploča neprihvatljiva i deplasirana te osuđujemo to", rekao je. S obzirom na to da je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik u nedjelju s proslave "praznika" poručio da je RS država, iako to drugi osporavaju, Plenković je ponovio snažnu podršku Hrvatske teritorijalnoj cjelovitosti BiH, "zemlje koju poštujemo i cijenimo, kojoj pomažemo na europskom putu i za koju želimo da bude funkcionalna". "Protiv smo svih poruka koje imaju secesionističke i separatističke konotacije", naglasio je. U Banjoj Luci je u nedjelju bio i predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac. "On je tamo samo bio na akademiji, išao je u svojstvu predsjednika SNV-a", rekao je Plenković, dodavši da je tamo postojala "dosta značajna potpora u obnovi Banovine od potresa". "Niti je nešto govorio niti imao posebnu ulogu", zaključio je.

Podsjetimo, Društvo za očuvanje hrvatske vojne tradicije (DOHVT) poručilo je u nedjelju navečer kako je potrebno objektivno i znanstveno utemeljeno rasvijetliti te događaje, te da Tepić nije branio svoj dom, nego razarao tuđi. "Samo skladište nije bilo od isključive strateške važnosti, a kao izdvojeno ne bi se dugo branilo. Stoga njegov cilj nije bila obrana skladišta, već očito zločin nad civilima", ocjenjuju. U tom naumu spriječio ga je, kažu, aktivni djelatnik JNA, Siniša Paunović iz Ploča, koji je razminirao vezu između tri skladišta pa je eksplodiralo tek jedno, površinom najmanje, gdje je bio i Tepić. Netom prije eksplozije, uz 10 branitelja, poginuo je i Paunović, kojega je je ubio njegov kolega, kažu.



Igor Bošnjak
USMRTIO I DESET ROČNIH VOJNIKA
Iz Ministarstva hrvatskih branitelja najoštrije su osudili odavanje počasti ratnom zločincu Tepiću, kojemu su banjolučke vlasti otkrile spomen-ploču i time, ističu, potvrdile da zastupaju velikosrpsku ideologiju i politiku. Iz Ministarstva su priopćili da time te vlasti veličaju sumanuti čin u kojemu su poginula jedanaestorica branitelja i deset ročnih vojnika te izravno ugroženo stanovništvo bjelovarskoga kraja. “To nikako nije i ne može biti herojski čin kakvim ga vlasti u Beogradu i Banjoj Luci pokušavaju prikazati, to je kukavički čin i ratni zločin”, ističu. Dodaju da veličanjem ratnog zločinca predstavnici banjolučkih vlasti, među njima i gradonačelnik Stanivuković, potvrđuju da zastupaju velikosrpsku ideologiju i politiku. “Trideset godina od tog zločina slaviti Milana Tepića kao heroja još je jedan pokušaj iskrivljavanja istine o Domovinskom ratu, otvaranje rana obiteljima ubijenih hrvatskih branitelja, ali i dovođenje u zabludu mladih generacija koje svoju budućnost žele graditi na istini i europskim vrijednostima”, navodi Ministarstvo.