Regija
U ISTOM DANU ČETIRI PREKRŠAJNA NALOGA ZBOG PASA BEZ NADZORA

Pravilnik o opasnim psima: posebni uvjeti za njihovo držanje i vlasnike
Objavljeno 11. siječnja, 2022.
VINKOVCI - U jednom danu u Ivankovu, Vinkovcima i Vukovaru nedavno su se dogodila tri slučaja držanja pasa bez nadzora, čime su vlasnici počinili prekršaje protiv javnog reda i mira. Nitko od građana nije ozlijeđen iako su u jednom slučaju psi bili vrlo blizu djece, a u jednom je slučaju, nakon borbe pasa, jedan uginuo.

U Ivankovu su pas 62-godišnjakinje i pas 24-godišnjaka, koji su se nalazili u neograđenim vrtovima svojih vlasnika, oba bez povodca i bez brnjice, nasrnuli jedan na drugoga te je pas 24-godišnjaka uginuo. Obama vlasnicima uručeni su obvezni prekršajni nalozi zbog držanja pasa bez nadzora.

Nedugo potom u Vinkovcima je pas u vlasništvu 69-godišnjaka napao psa kojeg je na povodcu šetao 27-godišnjak pa je vlasniku psa napadača uručen obvezni prekršajni nalog.

Gotovo u isto vrijeme u Vukovaru dva su psa, koje je 33-godišnji vlasnik neoprezno ostavio u dvorištu kuće u Ulici hrvatske nezavisnosti, ušla u dvorište obiteljske kuće u Ulici Bartola Kašića te ugrozila djecu u dvorištu. Vlasniku je također uručen obvezni prekršajni nalog.

Zbog tih slučajeva, ali i nekih prijašnjih zbog kojih je morala intervenirati policija, iz Policijske uprave vukovarsko-srijemske vlasnicima životinja skreću pozornost na primjeren način držanja životinja u adekvatnom prostoru uz mogućnost kretanja i veterinarski nadzor, kao i na način kretanja prilikom šetnje, posebice na mjestima gdje se okuplja veći broj ljudi i djece, a sve kako bi se izbjegle neželjene posljedice i ugrožavanje sigurnosti građana.

- Odredbama Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, Zakona o zaštiti životinja i Pravilnika o opasnim psima definiran je način držanja životinja, njihova kretanja i postupak sa životinjama nakon što one eventualno ugroze život ili zdravlje čovjeka svojim kretanjem ili postupkom. Posebna su kategorija pasa opasni psi. Prema Pravilniku o opasnim psima, njima se smatra bilo koja jedinka te vrste, podrijetlom od bilo koje pasmine, koja je ničim izazvana napala čovjeka i nanijela mu ozljede ili ga usmrtila, ničim izazvana napala drugog psa i nanijela mu teške ozljede. U toj su kategoriji psi uzgajani ili dresirani za borbe te pas pasmine terijera tipa pit bul terijer i njegovi križanci. Je li pas opasan utvrđuje veterinarski inspektor po podnesenoj prijavi policije – kaže policijska službenica za odnose s javnošću PU vukovarsko-srijemske Martina Halas, dodavši kako vlasnik mora opasnog psa držati u zatvorenom kavezu ili objektu primjerene veličine, iz kojeg ne može pobjeći, a ulazna vrata u prostor ili objekt moraju biti zaključana te na ulazu mora biti vidljivo istaknuto upozorenje: "OPASAN PAS". Martina Halas podsjeća kako za držanje opasnog psa vlasnik mora ispunjavati posebne uvjete, poput onoga da nije pravomoćno osuđen za kaznena djela mučenja životinja, protiv života i tijela čovjeka, zlouporabe opojnih droga te kaznena djela koja u sebi sadrže elemente nasilja, ali i da ne postoje druge okolnosti koje ukazuju da bi pas mogao biti zlouporabljen, poput češćeg i prekomjernog uživanja alkohola od strane vlasnika. Usto, vlasnici moraju biti stariji od 21 godine.

- Neka građani koji primijete psa koji se drži u nehumanim uvjetima, zlostavljan je ili se slobodno kreće javnim površinama i time ugrožava građane i druge životinje kontaktiraju dežurnog komunalnog redara ili Centar 112, koji će izvijestiti veterinarsku službu i policiju – savjetuje Martina Halas. M. Flego
Pozivaju se građani da prijave nehumano držanje pasa, zlostavljanje ili slobodno kretanje javnim površinama

Možda ste propustili...

BARANJSKA BICIKLIJADA

U subotu starta 8. Deer & Bike

“LJEŠNJOMEDSKA RAPSODIJA MOGA KRAJA” - RADIONICA U SLATINI

Gastrosuvenir od meda, lješnjaka i čokolade

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad

Najčitanije iz rubrike