Regija
PRIJEDLOG ODLUKE NA JAVNOM SAVJETOVANJU

Fiksna cijena odvoza otpada bit će 51 kunu i za samce i za obitelji
Objavljeno 11. siječnja, 2022.
Svim korisnicima usluge koji uredno kompostiraju biootpad fiksna će cijena mjesečnog računa biti umanjena za 20 kuna s PDV-om
ŽUPANJA - Do 16. siječnja na javnom je savjetovanju Nacrt prijedloga odluke o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada na području Županje, a njegovom će primjenom dio Županjaca plaćati skuplji odvoz otpada.

Riječ je o usklađivanju s novim Zakonom o gospodarenju otpadom, što je obveza svih lokalnih jedinica, čija su predstavnička tijela dužna najkasnije do 31. siječnja ove godine donijeti nove odluke, a jedna je od bitnih odrednica sustava i usklađenje cijene javne usluge. Njezinu strukturu čine cijena za količinu predanog miješanog komunalnog otpada i cijena obvezne minimalne javne usluge, koja je i sastavni dio ove odluke.

Grad sufinancira


Najsporniji dio novog zakona, koji je stupio na snagu krajem srpnja i izazvao brojne polemike, prema mnogima je određivanje fiksnog dijela cijene za kućanstva i nekućanstva, na način da svi korisnici iz iste skupine plaćaju jednak iznos. Tako će, primjerice, jednako plaćati i samac i osmeročlano kućanstvo, što, upozoreno je na e-savjetovanju, nije pravedan okvir za utvrđivanje cijene javne usluge.

Nacrtom prijedloga odluke za grad Županju cijena obvezne minimalne javne usluge za korisnika u kategoriji kućanstvo jedinstvena je i iznosi 57 kuna s PDV-om. Za korisnika javne usluge u kategoriji nekućanstvo iznosi 70 kuna s PDV-om. Propisano je da cijena obvezne minimalne javne usluge mora biti zasebno iskazana na računu. Za usluge korištenja i funkcioniranja reciklažnog dvorišta Grad Županja će tvrtki Čistoća, kao davatelju usluge, plaćati mjesečnu naknadu od šest kuna s PDV-om za svakog korisnika usluge iz kategorije kućanstvo. I za taj će im iznos biti umanjena cijena minimalne javne usluge, koja će u konačnici iznositi 51 kunu.

Županjski su korisnici u kategoriji kućanstva do sada bili podijeljeni u tri kategorije. Fiksni dio cijene od 19 kuna plaćali su samci, klasična kućanstva, koja koriste spremnik od 120 litara - 31 kunu, a 52 kune višečlana kućanstva koja su koristila spremnik od 240 litara. S tim što su, ako su imali smeđu kantu i koristili usluge odvoza biootpada, plaćali dodatnih 20 kuna mjesečno za pražnjenje spremnika svakoga petka. A zakon je sada odredio da cijena mora biti jedinstvena za sve u kategoriji kućanstva.

Skuplje samcima


Korisnicima javne usluge iz kategorija kućanstvo i nekućanstvo koji uredno provode kompostiranje biootpada i time rasterećuju davatelja usluge fiksna će cijena biti umanjena na mjesečnom računu za 20 kuna s PDV-om. Smatrat će se da korisnik uredno provodi kompostiranje biootpada ako je u izjavi naveo da posjeduje vlastiti komposter ili da ima uvjete za samostalno kompostiranje (vrt i slično). Ako se tijekom nadzora utvrdi da korisnik ne koristi komposter ili da je odložio biootpad koji se može kompostirati u spremnik za drugu vrstu komunalnog otpada, korisnik nema pravo na umanjenje cijene za taj mjesec.

Klasičnih kućanstava je najviše, njih oko 3100 na području grada, i za njih će, ako budu kompostirali biootpad, a dosta ih već to i čini, fiksni dio cijene ostati nepromijenjen. Plaćat će ga, kao i dosad, 31 kunu. Poskupljenje će zapravo osjetiti korisnici samci, a u Županji ih je oko 750. Može se pretpostaviti da će određenim socijalnim kategorijama Grad pripomoći u pokrivanju razlike poskupljenja.

Građani koji žele sudjelovati u javnom savjetovanju popunjeni obrazac s prilogom trebaju dostaviti zaključno do 16. siječnja. Pristigli prijedlozi bit će razmotreni, a potom prihvaćeni ili neprihvaćeni, odnosno primljeni na znanje uz obrazloženja koja su sastavni dio izvješća o savjetovanju s javnošću.

Ono će biti objavljeno do kraja mjeseca na internetskoj stranici Grada.



Marija Lešić Omerović
NOVI CJENIK U PRIMJENI OD SVIBNJA
Nakon javnog savjetovanja prijedlog ide na Gradsko vijeće, koje, prema Zakonu o gospodarenju otpadom, donosi odluku o fiksnom dijelu usluge skupljanja otpada. Cijena varijabilnog dijela, koji ovisi o litraži, pojasnio je direktor Čistoće Ante Klanac, u nadležnosti je Skupštine ove gradske tvrtke, odnosno gradonačelnika koji je njezin jedini član. Za fizičke će osobe varijabilna cijena ostati ista - 4,5 kuna jedno pražnjenje kante od 120 litara. Gradsko će vijeće Odluku o načinu pružanja javne usluge donijeti do kraja siječnja, a davatelj javne usluge, Čistoća Županja, nove će cjenike donijeti do kraja travnja.

VODA BEZ KOREKCIJE
Što se tiče vode, prema riječima direktora Komunalca Darka Lorgera, za sada neće biti korekcije, jer “dokle god Vinkovački vodovod drži takvu cijenu vode, nema poskupljenja”. U tvrtki su, kazao je, povećani troškovi struje, ali s unutarnjim rezervama mogu to prebroditi.

Fiksna cijena za samce sada je 19 kn, a za kućanstva 31 kn (kanta od 120 litara) i 52 kn (240 litara)

Najčitanije iz rubrike