Regija
PROCJENA RIZIKA OD VELIKIH NESREĆA

Za potres u Slatini mala vjerojatnost
Objavljeno 10. siječnja, 2022.
SLATINA - Na temelju odluke gradonačelnika Denisa Ostrošića (iz kolovoza prošle godine) o izradi procjene rizika od velikih nesreća za područje Slatine, utemeljena je radna skupina te je određena tvrtka IN konzalting iz Slavonskog Broda za konzultanta iz prve grupe stručnih poslova u području planiranja civilne zaštite. Radna skupina, u sastavu zamjenik gradonačelnika Ilija Nikolić, zapovjednik JVP-a Slatina Stjepan Venus, gradski pročelnici Krunoslav Šarabok i Marin Kokorić te predstavnica tvrtke IN konzalting Sonja Glibo, utvrdila je prijedlog procjene koji je gradskim vijećnicima predstavio dipl. kriminalist Ivan Nožina, inače suvlasnik i prokurist tvrtke IN konzalting.

- Radna skupina utvrdila je osam rizika i područja za koje se oni obrađuju, a odnose se na život i zdravlje ljudi, na gospodarstvo i na društvenu stabilnost i politiku. Predstavljene su mogućnosti izlijevanja kopnenih vodenih tijela i karta poplavnih područja s mogućom dubinom plavljenja te hipotetski izračuni mogućnosti potresa i posljedica na stanovništvo i gospodarstvo, budući da je cijelo područje grada u karti prijetnje. Moguće prijetnje još su toplinski val, suša, epidemije i pandemije, tehničko-tehnološke nesreće i ugroze u slučaju prometnih nesreća - rekao je Nožina.

Istaknuo je da je na području Slatine iznimno mala vjerojatnost za potres, ali kada bi se dogodio, posljedice bi bile izuzetno velike. Za epidemiju i pandemiju velika je vjerojatnost, ali prema statističkim podacima i izračunima posljedice nisu ekstremne. Zato su za sve rizike prikazane zone vjerojatnosti i moguće posljedice.

- Kada je riječ o mogućnostima Grada da odgovori na ugroze, uz redovite operativne službe, kao što su komunalna tvrtka i vatrogasci, Grad ima ustrojenu postrojbu civilne zaštite opće namjene i ona je mobilizirana, obavljene su određene edukacije, a postrojba je i primjereno opremljena. Ima povjerenike civilne zaštite po naseljima i mjesnim odborima koji su veza terena i stožera da bi stožer mogao pravovremeno donositi kvalitetne odluke.

Procjenu rizika gradski su vijećnici jednoglasno prihvatili. P.Ž.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike