Crna kronika
NA GRANICI ZATEČEN 57-GODIŠNJAK

Uhićen zbog ratnog zločina u Karancu
Objavljeno 10. siječnja, 2022.
Osumnjičeni za ratni zločin u Baranji uhićen je u subotu na graničnom prijelazu kada je pokušao ući u Hrvatsku. Kako doznajemo iz policije, 57-godišnjak je uhićen u zajedničkoj koordiniranoj akciji Policijske uprave osječko-baranjske, Županijskog državnog odvjetništva u Osijeku i Sigurnosno-obavještajne agnecije (SOA) Centar Osijek, u subotu oko 12 sati. Sumnjiči ga se za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjenog 1991./1992. godine na području Baranje. Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja, u nedjelju oko 16.30 sati, 57-godišnjak je predan sucu istrage Županijskog suda u Osijeku.

Prema dostupnim informacijama radi se o događaju koji se zbio u baranjskom mjestu Karanac, gdje su dvije osobe, civili, bile privedene u prostorije tzv. Teritorijalne obrane, gdje su ih tukli. Obje žrtve prepoznale su 57-godišnjaka, koji povremeno dolazi u Hrvatsku, kao osobu koja ih je u kolovozu 1991. i travnju 1992. godine privela. Žrtve su od strane više osoba, među kojima i sada uhićeni 57-godišnjak, preživjele torturu.

- Dežurni sudac istrage Županijskog suda Osijek je u tijeku dežurstva 9. siječnja zaprimio prijedlog Županijskog državnog odvjetništva u Osijeku za određivanje istražnog zatvora protiv uhićene muške osobe u dobi od 57 godina, državljanina Republike Hrvatske, s prebivalištem u Velikoj Britaniji. Istražni zatvor zatražen je zbog osnovane sumnje da bi počinio kazneno djelo protiv čovječnosti i međunarodnog prava - ratni zločin protiv civilnog stanovništva zbog bojazni od utjecaja na svjedoke, te bijega iz Republike Hrvatske, zbog kaznenog progona. Nakon provedenog ročišta, sudac istrage je rješenjem odredio istražni zatvor u trajanju od mjesec dana jer je utvrdio postojanje općeg uvjeta - osnovane sumnje da bi navedeni počinio obilježja navedenog kaznenog djela, a utvrđeno je postojanje i posebnog uvjeta - utjecaja na svjedoke, žrtve koje osobno poznaje, kao i bojazni od bijega iz Republike Hrvatske gdje više ne živi niti boravi, već kod svoje obitelji u Velikoj Britaniji - doznajemo od Miroslava Rošca, glasnogovornika Županijskog suda u Osijeku. S.Lacić
Možda ste propustili...

POLICIJA BIH, HRVATSKE I EUROPOL

Velika akcija protiv krijumčara ilegalaca

ZA VIKEND U OSJEČKO-BARANJSKOJ ŽUPANIJI

158 prebrzih i 23 pijana vozača

Najčitanije iz rubrike