Novosti
I U 2021. GODINI NASTAVLJEN TREND PADA POTROŠNJE

Slavonci su u šopingu u BiH lani ostavili 54 milijuna kuna, a 2019. godine 193 milijuna
Objavljeno 10. siječnja, 2022.
U prosjeku su lani trošili 146.850 kuna dnevno, a u 2019. više od pola milijuna kuna

Ograničenja i poseban režim prelaska državne granice, kao preventivne mjere u suzbijanju širenja bolesti COVID-19, promijenili su i uobičajene navike Slavonaca koji su godinama odlazili u prekogranični šoping u BiH.Pokazatelji za 2021. godinu govore o nastavku pada potrošenje stranih državljana u susjednoj nam državi. Prema podatcima koje je Glasu Slavonije dostavio Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu suradnju Uprave za indirektno oporezivanje BiH, stranci su u prošloj godini kupili robe u vrijednosti od 51,8 milijuna konvertibilnih maraka (KM), odnosno 199 milijuna kuna (prema srednjem tečaju HNB-a od 3,84 kuna za jednu KM). Prilikom napuštanja carinskog prostora BiH na graničnim su prijelazima podnijeli 193.660 zahtjeva za povrat PDV-a u ukupnom iznosu od 7,5 milijuna KM (28,8 milijuna kuna).

Prednjači Orašje


Usporedbe radi, u 2020. - u godini pojave korone, kada su granice nekoliko mjeseci bile zatvorene, strani su državljani u BiH potrošili 65,5 milijuna KM. A svih dotadašnjih godina prekogranična je potrošnja bilježila stalan rast. U 2019. iznosila je 136 milijuna KM, gotovo 520 milijuna kuna, oko 60 milijuna kuna više nego u 2018. godini. Podneseno je čak 438.666 zahtjeva za povrat PDV-a, približno 33.000 više nego u 2018. Prije koronakrize, napominje Kovačević, granični prijelazi prema Republici Hrvatskoj nosili su najveći broj zahtjeva za povrat PDV-a, a sada je većina zahtjeva ovjerena na graničnim prijelazima koji gravitiraju prema Republici Srbiji.

Bosanska Posavina godinama je bila prava šoping-meka za brojne Slavonce koji su svakodnevno, posebice vikendom, odlazili u Orašje, Brčko, na popularnu tržnicu Arizona, u Brod, Gradišku... Kupovali su sve, od prehrambenih artikala, lijekova, odjeće, obuće, opreme za bebu, namještaja do građevnog materijal i stolarije, a koristili su i frizerske i automehaničarske usluge. Pojedini su Županjci i svoje svadbene svečanosti organizirali u Orašju, u reprezentativnom svadbenom salonu uz bazene. A onda je stigla korona...

Prema dostavljenim podatcima s pet bh-graničnih prijelaza koji vode prema Vukovarsko-srijemskoj i Brodsko-posavskoj županiji, kojima odlaze u šoping, Slavonci su "preko Save" lani ostavili približno 14 milijuna KM, odnosno 53,6 milijuna kuna. Podnijeli su 43.039 zahtjeva za povrat PDV-a u ukupnom iznosu nešto većem od dva milijuna KM, približno 7,8 milijuna kuna. I lani je prema broju zahtjeva, ali i iznosima potrošnje za povrat PDV-a, prednjačio granični prijelaz Orašje, jedan od najfrekventnijih prijelaza u BiH. Ondje je podneseno 15.840 zahtjeva za povrat poraza za kupljenu robu u vrijednosti 4,6 milijuna KM. Prema broju zahtjeva potom slijede Brčko, Šamac, Gradiška i Brod.

Strože kontrole


U 2020. godini u šoping-centrima oraške i brodske Posavine Slavonci su potrošili 25,4 milijuna maraka, približno 98 milijuna kuna i podnijeli 78.619 zahtjeva za povrat poreza. Prije pojave koronavirusa prekogranični šoping je cvao, potrošnja je iz godine u godinu rušila rekorde. U 2019. potrošili su približno 50,5 milijuna maraka, odnosno 193 milijuna kuna, i podnijeli 151.857 zahtjeva za povrat PDV-a, za 12.025 više nego godinu prije. Slavonci su, govore brojke, u 2021. u prosjeku dnevno trošili 146.850 kuna, što je približno trećina od svote dvije godine ranije, kada su preko granice prosječno ostavljali više od pola milijuna kuna dnevno.

Osnovni je razlog osjetnog smanjenja odlazaka u BiH, a samim tim i potrošnje, COVID-19, ali su tome zasigurno pridonijele i izmjene Pravilnika o oslobođenju od PDV-a i trošarine za robu uvezenu u osobnoj prtljazi osoba koje putuju iz trećih država (izvan EU-a) te za robu uvezenu kao malu pošiljku nekomercijalnog značenja. To je dovelo i do rigoroznijih carinskih kontrola na granici. Iz BiH se u Hrvatsku od 1. siječnja 2021. može unijeti najviše dvije kutije cigareta, umjesto dotadašnje šteke - deset kutija. A umjesto ranijih 250 grama duhana, bez naplate nameta, sada se smije unijeti 50 grama. To je bio udarac za pogranično stanovništvo jer upravo su cigarete i duhan, uz pivo i gorivo, jedan od glavnih razloga zbog kojega godinama odlaze u susjednu BiH jer ih ondje kupuju po znatno nižim cijenama i ostvaruju uštede.

- Itekako mi se isplati otići u Orašje po rezani duhan. Cijena je 50 kuna za pola kilograma i moram priznati da je nama pušačima zatvaranje granice bila prava pokora. I sada sam stalno u strahu da će do toga ponovno doći i da ću ostati bez duhana. Brojke oboljelih rastu i zato se trudim osigurati si zalihu, bar za neko vrijeme. Iako je, moram priznati, to sve veći rizik, jer kontrole su na granici sve strože i nekima je, koliko sam čuo, duhan bome prisjeo - kazao nam je Marko iz Županje.Marija Lešić Omerović
povrat PDV-a
NA 5 PRIJELAZA PODNESENO JE 43.039 ZAHTJEVA

U BiH BEZ NEGATIVNOG TESTA ILI POTVRDE
U Bosni i Hercegovini ukinute su mjere obvezne samoizolacije i karantene nakon ulaska u zemlju. I hrvatski državljani, kao i državljani Srbije i Crne Gore, mogu ući samo s putovnicom ili osobnom iskaznicom, bez predočenja negativnog nalaza testa ili potvrde. Nakon ulaska u BiH obvezni su pridržavati se uputa i poštovati sve propisane epidemiološke mjere. Pri povratku iz BiH, državljani Hrvatske na ulazu u zemlju moraju predočiti važeću i valjanu EU digitalnu COVID potvrdu. Ulaz se omogućuje i uz negativan nalaz PCR testa (ne starijeg od 72 sata) ili brzog antigenskog testa (ne starijeg od 48 sati). Priznaju se i potvrde o primitku cjepiva, ovisno o vrsti utvrđen je i potreban broj dana od njihovog primitka. Ulazak u Hrvatsku moguć je i uz potvrdu o preboljenju COVID-19 i primitku jedne doze cjepiva unutar osam mjeseci od početka bolesti.

PREKO GRANICE KUPUJU 17 POSTO JEFTINIJE
Zbog znatno nižih cijena pojedinih proizvoda i, s druge strane, sve većih životnih troškova brojni se Slavonci već godinama odlučuju za šoping u susjednoj BiH. Pogodnost prekograničnog šopinga jest povrat poreza na dodanu vrijednost, koji se u BiH obračunava po jedinstvenoj stopi od 17 posto. To pravo imaju strani državljani bez prebivališta u BiH, a ostvaruju ga na kupljenu robu u vrijednosti od minimalno sto konvertibilnih maraka (približno 400 kuna) koju iznose izvan carinskog područja te države. Carinskoj službi na uvid daju račune, robu i original popunjen obrazac za povrat poreza. To se pravo ne odnosi na iznesena mineralna ulja (petrolej, dizelsko-gorivo, ulje za loženje, ekstra lako i lako specijalno, motorni i bezolovni benzin), alkohol i alkoholna pića te prerađevine od duhana.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana