Regija
PROJEKT IZGRADNJE SVJETLOVODNE MREŽE

Povoljnije cijene interneta za korisnike u osam općina
Objavljeno 10. siječnja, 2022.
Mreža u ovom projektu bit će otvorena svim operatorima pod jednakim uvjetima
SLATINA



Virovitičko-podravska županija zajedno s osam općina na svome području provodi Projekt izgradnje svjetlovodne (optičke) mreže do kućanstava, poslovnih i javnih objekata u takozvanim bijelim područjima pet općina na slatinskom području (Čađavica, Mikleuš, Nova Bukovica, Sopje, Voćin) i triju općina na orahovačkom području (Crnac, Čačinci, Zdenci). Vrijednost projekta je 50.552.482,52 kune i sufinancira se nepovratnim sredstvima iz EU fondova s udjelom od 72,31 posto, a završetak projekta planiran je do kraja 2023. godine.



Zato je započela distribucija letaka vlasnicima objekata s uputama kako dostaviti suglasnosti budućih korisnika mreže za izvedbu priključaka na njihovim objektima i spajanje na svjetlovodnu mrežu. Suglasnosti za izvedbu priključaka se dostavljaju preko e‑maila na elkomnetdoo@gmail.com ili osobno u ured Općine.

U letku je budućim korisnicima pojašnjeno da priključak svjetlovodne mreže omogućuje pristup internetu s brzinama od nekoliko stotina megabita po sekundi (Mbit/s), koje se mogu povećati do jednog gigabita po sekundi (Gbit/s) i više, a najvažnije usluge koje postaju dostupne, kvalitetnije i pouzdanije u odnosu prema postojećim uslugama jesu surfanje internetom velikim brzinama, gledanje velikog broja televizijskih i videosadržaja, rad od doma, videokonferencije

Za razliku od većine telekomunikacijskih mreža u Hrvatskoj koje su u vlasništvu privatnih operatora, svjetlovodna mreža u projektu ostaje u trajnom javnom vlasništvu svih općina u projektu, slično kao i ostala javna infrastruktura (ceste ili vodovod). Općine u projektu neće pružati usluge korisnicima, nego će usluge i dalje pružati operatori na tržištu, što znači da svaki korisnik može odabrati operatora i usluge prema svojim željama. Prema informaciji na letku "odabrani operator unajmljuje kapacitete svjetlovodne mreže i priključak do korisnika, kako bi mu pružio odabrane usluge. Na taj način mreža u projektu bit će otvorena svim operatorima pod jednakim uvjetima. Ponuda usluga bit će veća, što će sigurno rezultirati povoljnijim cijenama za korisnike".


Petar Žarković
Izvedba priključka je besplatna
Priključak se većinom izvodi kao zračni, a to znači da se svjetlovodni kabel polaže od najbližeg stupa na javnoj površini do objekta korisnika, a unutar objekta postavit će se priključnica na lokaciji u dogovoru i prema potrebama vlasnika objekta. U nekim slučajevima priključak do objekta korisnika bit će izveden podzemno, također u dogovoru i prema potrebama vlasnika objekta. Važno je znati da svjetlovodni kabeli nemaju metalnih dijelova i ne proizvode bilo kakvo elektromagnetsko (radio) zračenje. Izvedba priključka besplatna je za sve korisnike koji dostave suglasnost za izvedbu priključka svjetlovodne mreže do 31. siječnja 2022. Izgradnja svjetlovodne mreže započet će tijekom ove godine, a planirano je da će do kraja 2023. svi korisnici moći koristiti usluge preko svjetlovodne mreže, o čemu će biti unaprijed informirani.

Možda ste propustili...

UČENICI INDUSTRIJSKO-OBRTNIČKE ŠKOLE VIROVITICA

Dravskoj priči donirali presadnice cvijeća

ZA DJECU OD 3 DO 11 GODINA

Otvara se Šumski pedagoški centar

Najčitanije iz rubrike