Mozaik
TOMISLAV MUŽEK IZDAO ALBUM SA ZAGREBAČKIM SAKSOFONISTIMA

Sviramo sve što nam se sviđa, svaku vrstu glazbe, i to s radošću
Objavljeno 10. siječnja, 2022.
Nakon održanog koncerta u povodu Dana Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog, Tomislav Mužek i Zagrebački kvartet saksofona objavili su album "Night and Day". Snimljen je upravo u Lisinskom 2006. godine, a stigao je u pravo vrijeme. "Night and Day" donosi obrade američkih džez-standarda, od Colea Portera, Kaye Ballard i Franka Sinatre do filmske glazbe, a sve u aranžmanima Saše Nestorovića iz Zagrebačkog kvarteta saksofona. Na albumu se nalaze klasici poput "I‘ve Got You Under My Skin", "Fly Me to the Moon", "I Get a Kick Out of You", "Learnin‘ the Blues", "My Foolish Heart", "The Way You Look Tonight" i "You‘d Be So Nice to Come Home To".

- Sviramo sve što nam se sviđa, svaku vrstu glazbe, i to s radošću. Svi smo klasično obrazovani glazbenici upravo zato da bismo svirali sve, bez obzira na afinitete. Onaj tko sluša glazbu pronaći će u ovim aranžmanima i Bartóka i Šostakoviča. Dakle, poruka svima, čak i studentima glazbenih akademija, da slušaju što više glazbu, jer mi se čini da se danas glazba za instrument koji se studira ne sluša dovoljno - kaže Dragan Sremec iz Zagrebačkog kvarteta saksofona, a kolega Saša Nestorović dodaje da su u ovom trenutku i s ovom postavom vjerojatno najstariji kvartet saksofona na svijetu.

- Otvoreni smo za sve, svirali smo i ozbiljan džez, bili smo u Americi gdje nam je u prvom redu bio Phil Woods, koji je nakon naše izvedbe viknuo: Yes! Jedino su naše turneje bile prije Facebooka, pa proizlazi da se nisu ni dogodile, ali imamo sreću da smo to sve prošli - kaže Nestorović. Za svoj glazbeni i diskografski rad Kvartet je primio i više nagrada Porin te brojne druge nagrade i priznanja u Hrvatskoj.

Tomislav Mužek jedan je od najpoznatijih i najuglednijih tenora današnje europske i svjetske operne scene. Njegova briljantna vokalna tehnika i prirodna, bogomdana ljepota glasa ubrzo su mu otvorile vrata najvećih svjetskih opernih scena, a njegove blistave izvedbe poznatih tenorskih uloga u antologijskim operama donijele su mu zvjezdani status među poklonicima i znalcima operne umjetnosti, kao i panegirike glazbene kritike, diljem svijeta. Upuštao se i u projekte mimo klasične glazbe, baš kao što je i ovaj s hvaljenim i višestruko nagrađivanim Zagrebačkim kvartetom saksofona.

- Nažalost, sve dalje sve manje vremena imam za istraživanje takvih glazbenih žanrova jer sve veći izazovi dolaze k meni u smislu zahtjevnih uloga za koje se stvarno moram puno pripremati. A koliko god bih želio istraživati, dan nema dovoljno vremena za takvo što. Imamo sreću što u Lisinskom mogu isprobavati takve stvari jer u svijetu rijetko imate šansu za ovakve suradnje - kaže Tomislav Mužek i naglašava kako je ovaj album presjek pjesama koje su njemu u američkoj pjesmarici najdraže.

- Nije bilo teško odabrati jer su u pitanju pjesme koje su bile na mojoj playlisti i u automobilu i u trenutcima opuštanja. To su standardi koje svi znamo iako ih sada čujemo u posebnoj obradi, pa malo zvuče egzotično - kaže Mužek.

Album "Night and Day" snimio je Bernard Mihalić, a producirao Saša Nestorović, a likovno oblikovanje radio je Daniel Ille. CD možete kupiti od danas na svim prodajnim mjestima Croatia Recordsa, kao i preko webshopa Croatia Recordsa. T.Kvorka
To su standardi koje svi znamo iako ih sada čujemo u posebnoj obradi, pa malo zvuče egzotično

Možda ste propustili...

HRT: PODRŠKA BABY LASAGNI U PET HRVATSKIH GRADOVA

I Osijek je zaplesao na "Rim tim tagi dim"

NA PODRUČJU JUŽNE KALIFORNIJE

Lego kockice na udaru lopova

Najčitanije iz rubrike