Osijek
14. ZIMA U DOMU TEHNIKE

U čudesnom su svijetu tehnike i praznici ljepši
Objavljeno 10. siječnja, 2022.
- Zima u Domu tehnike za mene je jako lijepo iskustvo, bolje nego da sam stalno na laptopu - iskren je Fabijan

Prostori Doma tehnike u Tvrđi i ove su zime bili ispunjeni kreativnom energijom učenika koji su školske praznike odlučili iskoristiti sudjelujući na nekoj od 12 radionica koje su im u okviru 14. Zime u Domu tehnike pripremili Centar tehničke kulture i Zajednica tehničke kulture Grada Osijeka.



Spektar radionica


Program se odvijao od 3. do 7. siječnja, a bio je namijenjen učenicima osnovnih škola koji su se i ove zime odazvali u velikom broju (93) kako bi sudjelovali u sljedećim radionicama: 3D modeliranje i printanje, 3D olovka, Graviranje i ukrašavanje stakla, Izrada nakita i lutkica, Likovna umjetnost u tehničkoj kulturi, Izrada predmeta od drva, Izrada predmeta od plastike, Arduino programiranje, Sastavljanje lego-modela, Quilling - izrada ukrasa od papira, Kreativno maketarstvo te CB komunikacija i orijentacija.

Za našeg posjeta radionici Kreativnog modelarstva uvjerili smo se s kolikim entuzijazmom djeca pristupaju zadatcima te da im ništa nije teško. Na radionicu su se javila djeca od 3. do 5. razreda kako bi upoznala vrste drveta, način obrade, sastavljanje modela itd.

Mia Sesar, učenica petog razreda OŠ Mladost, upoznala nas je s detaljima ove radionice.

- Izrađujemo model mehanizma stolarskog škripca, a prije toga izradili smo modele vjetrenjače, prometnog znaka i stolarskog kutnika - otkrila nam je Mia, dodavši da joj je ovo prva zima u Domu tehnike, no svakako ne i posljednja.

- Super je ovdje, nisam ni znao da volim izradu modela od drveta, zanimljivo je nešto napraviti vlastitim rukama - rekao nam je Fabijan Marček, učenik trećeg razreda OŠ "August Šenoa", koji nam je priznao kako je Zima u Domu tehnike za njega jako lijepo iskustvo, "bolje nego da sam stalno na laptopu", kako nam je rekao.

- Niz godina u suradnji sa Zajednicom tehničke kulture Grada Osijeka nudimo djeci grada Osijeka radionice iz raznih područja poput obrade drveta i plastike, elektrotehnike, automatike, robotike itd., nastojeći da se radionice ne ponavljaju kako bismo djeci što bolje i što zornije prikazali čudesni svijet tehnike u kojemu živimo. S tehnikom živimo, ona nam pomaže i olakšava puno toga, pa što se prije snađemo u tom svijetu, bit će nam bolje. Djeca na ovoj radionici konkretno razvijaju pažnju, motoriku, a kada uradak bude gotov, o njemu i porazgovaramo. To sve u životu i susrećemo i primjenjujemo - rekao nam je voditelj radionice Kreativnog modelarstva Miodrag Zdravčević, prof. tehničke kulture i informatike u OŠ Vijenac te predsjednik Društva pedagoga tehničke kulture Osijek.

Zanimljivo je bilo i na Radionici obrade plastike u susjednoj sobi, gdje su djeca izrađivala stalke za školski raspored i pisaći pribor, vješalice i slične uporabne predmete, a osim njih i jedan za razonodu - model igre golf.

Strpljivi i precizni


- Sve će biti izloženo, a tko izradi najbolji golf, dobit će čokoladu - otkrio nam je voditelj Milan Šulovnjak, umirovljeni nastavnik, istaknuvši kako je najvažnije da su djeca zadovoljna i da vole raditi.

- Ovo mi nije prva radionica, prije nekoliko godina sudjelovao sam u radionici sastavljanja lego-modela. Volim doći u Dom tehnike tijekom praznika, uvijek je zanimljivo - rekao nam je Filip Slamovic iz OŠ "Dobriša Cesarić".

Nešto dalje susreli smo mlade maketare koji su sudjelovali u radionici Kreativnog maketarstva. Radionica je to na kojoj se vježba fina motorika i preciznost jer sve mora biti "u milimetar", kako nam je otkrila voditeljica radionice Marijana Kuna.

- Izradili smo avion, brod, kolijevku, vjetrenjaču, stolac, kućicu za ptice, a evo sada i ormar - rekao nam je Ante Ogrebić, učenik trećeg razreda OŠ Retfala, dodavši da je pri izradi modela najvažnija strpljivost.

Posjetili smo i radionicu Sastavljanje lego-modela, gdje je također bilo vrlo zanimljivo. Sudionicu su sastavljali modele na određenu temu, a u trenutku kada smo ih posjetili sastavljali su obiteljske kuće.

Nikola Debeljak i Luka Šarić iz četvrtog razreda OŠ Mladost, odnosno trećeg razreda OŠ Ljudevita Gaja, veliki su obožavatelji "legića". Obojici su najdraži modeli Lego technici, inače najzahtjevniji za sastavljanje, pogotovo uz dodatne otežavajuće faktore.

- Dok slažem, sestra me ometa, namjerno pomiče stol pa kockice padaju posvuda uokolo, a kada ih želim skupiti, ona ih sakrije - pojadao nam se Luka, a Nikola nam se pohvalio kako je od najboljeg prijatelja Tea za Božić dobio lego-set s dva sportska automobila. Zahtjevan Lego Ninjago model zmaja sastavio je Ivano Šarac, za što su mu, prema vlastitu priznanju, trebala dva i pol sata.

- To je ništa u usporedbi s ovakvim modelima - rekao nam je pokazujući na impozantan technic model građevinskog stroja.



Ivan Alilović
93

učenika osnovnih škola sudjelovala su na 14. Zimi u domu tehnike od 3. do 7. siječnja

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike