Regija
ZAKUP DRŽAVNOGA POLJOPRIVREDNOG ZEMLJIŠTA

Izabrani najpovoljniji ponuditelji zakupa zemlje na 5 i 25 godina
Objavljeno 10. siječnja, 2022.
ČAĐAVICA



Općina Čađavica objavila je dvije odluke o izboru najpovoljnijih ponuda za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske na području općine, koje su na prijedlog povjerenstva za zakup poljoprivrednog zemljišta donesene na sjednici Općinskog vijeća održanoj 29. prosinca prošle godine. Riječ je o odlukama o zakupu na 25 godina i zakupu na pet godina.

Ukupna površina poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH na području Općine Čađavica koja je na temelju javnog natječaja dana u zakup na 25 godina iznosi 2435,8295 hektara, a usvojenom odlukom u zakup nositeljima obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i obrta, zadrugama i društvima dodjeljuje se ukupno 2422,5356 hektara, s mogućnošću produljenja za isto razdoblje. Preostale površine ne dodjeljuju se zbog neusklađenog stanja u zemljišnim knjigama i stanja na terenu.

Na rok od pet godina ukupno se na temelju javnog natječaja dodjeljuje u zakup 565,1367 hektara poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH na području Općine Čađavica. Usvojenom odlukom u zakup se dodjeljuju ukupno 560,9562 hektara, s mogućnošću produljenja za isto razdoblje, dok se preostale površine ne dodjeljuju, također zbog neusklađenog stanja u zemljišnim knjigama i stanja na terenu.

Odluke sadrže detaljan prikaz svih katastarskih čestica koje se dodjeljuju pojedinoj osobi, njihov broj, naziv, površinu i katastarsku kulturu, početnu i najvišu postignutu zakupninu te kriterij prema kojemu je čestica dodijeljena. Općina je obavijestila sve zainteresirane osobe da pisane primjedbe i upite mogu dostaviti u općinsku pisarnicu osobno, poštom ili preko e-maila opcina.cadjavica@vt.t-com.hr.

Zakupnina za prvu godinu zakupa plaća se u roku od 15 dana od dana uvođenja u posjed u visini razmjernoj razdoblju koje je preostalo do isteka godine, a za svaku sljedeću godinu zakupnina se plaća do kraja prosinca tekuće godine.

Odluke o izboru najpovoljnijih ponuda bit će dostavljene na prethodno mišljenje Virovitičko-podravskoj županiji i na suglasnost Ministarstvu poljoprivrede. Nakon dobivenog pozitivnog mišljenja Županije i suglasnosti Ministarstva te nakon sastavljanja nacrta ugovora o zakupu, na koji je nadležno županijsko Državno odvjetništvo dalo pozitivno mišljenje, općinski načelnik i najpovoljniji ponuditelj sklapaju ugovor o zakupu. Tim će se dokumentom ugovoriti usklađivanje visine zakupnine u vrijeme trajanja ugovora radi očuvanja vrijednosti zakupnine.

Svi sudionici natječaja obaviješteni su o donošenju odluke objavom na oglasnoj ploči i mrežnoj stranici Općine Čađavica, a protiv odluke nije dopuštena žalba niti se može pokrenuti upravni spor. Sudionici natječaja koji smatraju da su povrijeđena pravila javnog natječaja ili drugih zakonom predviđenih razloga mogu pred sudom pobijati ugovor o zakupu sklopljen s trećom osobom.

Odluke stupaju na snagu sljedećega dana nakon objave u Službenom glasniku Općine Čađavica uz prethodno pribavljenu suglasnost Ministarstva poljoprivrede. P. Žarković
Odluka je objavljena na oglasnoj ploči i mrežnoj stranici Općine, a žalba i upravni spor nisu mogući

Možda ste propustili...

FAKULTET TURIZMA I RURALNOG RAZVOJA U POŽEGI

Promoviran prvi naraštaj diplomanata

GLAZBENE I FILMSKE PROJEKCIJE, RADIONICE, KVIZ

Lapidarij idealno mjesto za događaje zanimljive svima

ŽUPAN DEKANIĆ PRIMIO I DARIVAO MALE NOGOMETAŠE

Uspješni limači NK-a Radnički

Najčitanije iz rubrike