Regija
UVOĐENJE REDA

Naplata parkiranja i kod Doma zdravlja
Objavljeno 9. siječnja, 2022.
Zona naplate širi se i na prostor ispred škole, kod Šumarije i kod novosagrađene stambene zgrade gdje je smješten JYSK
ŽUPANJA



Početkom veljače počinje naplata parkiranja kod Doma zdravlja, gdje je svakodnevno velika frekvencija prometa, a o potrebi uvođenja reda u tom dijelu grada već se godinama govori.



U neposrednoj su blizini Doma zdravlja i OŠ Ivana Kozarca, zgrada Crvenog križa, Centar za socijalnu skrb i skladište jednog poslovnog objekta. I svi korisnici njihovih usluga, a gravitira im cijela županjska Posavina, ondje prolaze i parkiraju automobile, pa nerijetko dolazi do prometnih čepova, a brojni su i pješaci i biciklisti.

Grad je prije nekoliko godina osmislio rješenje kojim je učenicima omogućen siguran pristup školi, no pojedini nesavjesni vozači i dalje nastavljaju praksu neodgovornog ponašanja u prometu. I mnogi građani koriste činjenicu da je ondje parkiranje besplatno, pa ostavljaju svoje automobile kako bi izbjegli naplatu parkinga pred svojim zgradama. Time uskraćuju parkirno mjesto korisnicima navedenih ustanova koji vozila potom parkiraju na zelenim površinama, pred obližnjim obiteljskim kućama, nerijetko uzurpirajući i nogostupe.

Pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, prostorno uređenje i geodetske poslove Grada Županje Josip Nikolozo, kazao nam je da je gradonačelnik donio odluku o proširenju zone naplate parkiranja i obavljene su sve pripremne radnje. Izrađen je prometni elaborat na koji se očekuje suglasnost policije i kada stigne, naplata parkinga može početi, možda već i do kraja siječnja. Riječ je o prostoru ispred Doma zdravlja, škole, dijelu Ulice dr. Franje Račkog kod Šumarije, i kod novosagrađene stambene zgrade u čijem je prizemlju smješten JYSK. Sva će mjesta, obilježena plavom bojom, kao i svugdje u gradu, biti pod naplatom - tri kune za sat parkiranja.

- Ovom odlukom želi se uvesti red u tom dijelu grada. Vidimo da ondje ima neodgovornih vozača koji parkiraju nepropisno, zauzimaju više parkirnih mjesta, zauzimaju zelenu površinu i parkiraju ljudima pred kućama. Smatramo da ondje ima dovoljan broj parkirnih mjesta i na ovaj ćemo način moći malo više kontrolirati ponašanje vozača - kaže Nikolozo.

Napominje da je prema odluci o komunalnom redu takvo neodgovorno ponašanje kažnjivo, a komunalni će redar to kontrolirati. Vjeruje da zbog nekoliko kuna nikome nije u interesu riskirati višestruko veću kaznu. Dodaje da dio stanara u Aleji Matice hrvatske ne želi platiti mjesečnu kartu, pa vozila redovito parkiraju pred školom i na drugim mjestima, pokušavajući izbjeći plaćanje svake kune. A za sve stanare i radnike povlaštena mjesečna parkirališna karta iznosi samo 20 kuna.

Stanobiro je još 2017. uveo mogućnost plaćanja parkiranja na javnim površinama i kupnjom prepaid parkirnog bona. Korisnici mogu za 20 kuna unaprijed kupiti pet sati parkiranja i iskoristiti ih u mjesec dana, i ne moraju razmišljati o slanju SMS-ova i traženju parkirnog automata.

Ali ni o kaznama u slučaju neplaćanja parkinga.



Marija Lešić Omerović
KAZNE ZA PARKIRANJE NA ZELENOJ POVRŠINI
Građani koji žive u neposrednoj blizini Doma zdravlja žale se da su im se do sada pred kućama parkirali oni koji to nisu uspjeli učiniti na besplatnim parkirališnim mjestima te strahuju da će im sada dolaziti cijela kolona onih koji žele izbjeći plaćanje parkinga. Pročelnik Josip Nikolozo pojašnjava da će nakon početka naplate parkiranja svi oni podlijegati kaznama, odnosno svaki će vozač riskirati prekršajni nalog od 300 kuna ako parkira na javnu zelenu površinu u zoni gdje postoji zona naplate parkiranja. I o tome će se voditi računa.

cijena
TRI KUNE ZA JEDAN SAT PARKIRANJA



Možda ste propustili...

U INDUSTRIJSKOJ ZONI STRIZIVOJNE

Kvadrat euro, razlika do realne cijene de minimis

HDZ BIRAČIMA I DALJE VODEĆA OPCIJA

Županjska Posavina bez predstavnika u Saboru

ZAVRŠENA AKCIJA UDVDR-A SLATINA

Pedijatrijskoj ordinaciji uručen CRP analizator

Najčitanije iz rubrike