Regija
USPOREDBA TURISTIČKE 2021. S 2020.

58,89 posto više posjetitelja, 67,06 posto više noćenja
Objavljeno 10. siječnja, 2022.
Na sjednici Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije, koja je održana u Tehnološko-inovacijskom centru u Virovitici, uz predsjedanje župana i predsjednika TZ-a VPŽ-a Igora Androvića, iznesen je podatak da je područje županije u 2021. godini posjetilo 11.718 posjetitelja, uz 32.259 noćenja. Uspoređujući 2021. s 2020., evidentirano je povećanje broja dolazaka za 58,89 posto te povećanje broja noćenja za 67,06 posto. Strani gosti ostvarili su 3135 dolazaka ili 26,75 posto od ukupnog broja, a imali su 13.750 noćenja ili 42,62 posto.

U prošloj je godini, uz niz turističkih manifestacija, otvoren Centar za posjetitelje Dvorac Janković u Suhopolju, kao i Geo-info centar u Voćinu, EPI centar Sekvoja u Slatini, a ove će se godine otvoriti Centar za posjetitelje na Križnici. Zahvaljujući svojoj ponudi, Papuk, posebno Jankovac, bilježi velik broj dolazaka.

- Sve ove godine ulagali smo u stvaranje turističkih potencijala obnavljajući kulturnu i povijesnu baštinu, ali i stvarajući nove, posjetiteljima zanimljive destinacije, kao što su, recimo, Geo-info centar u Voćinu ili Dravska priča u Noskovcima. Plodove tog rada tek trebamo ubirati u godinama pred nama. Da smo na dobrom putu dokaz je i to da je Gradski muzej Virovitica, koji se nalazi u obnovljenom Dvorcu Pejačević u Virovitici, hrvatski kandidat za europski muzej godine, a istodobno je i slatinska sekvoja, gdje se nalazi EPI centar Sekvoja, hrvatski predstavnik za europsko drvo godine – naglasio je župan Igor Andrović, ujedno i predsjednik Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije.

Podsjetimo, u prošloj su godini počeli i radovi na uređenju Orahovačkog jezera s pripadajućim smještajnim kapacitetima, kao i Centru za kulturu zdravlja Dvorac Janković u Cabuni. Puno se očekuje od Plemićke rute, koja obuhvaća "najbolje od najboljeg" što se nalazi u Virovitičko-podravskoj županiji.

Inače, TZ VPŽ-a partner je na važnim turističkim projektima koji se provode na području županije: Uređenje TRC-a Jezero Hercegovac Ružica grad u Orahovici, Kuća čaja u Špišić-Bukovici, Centar za kulturu zdravlja Dvorac Janković u Cabuni, Amazon of Europa Bike Trail, Uspostava nacionalne biciklističke rute Dravska ruta...

Na sjednici je usvojen i zapisnik s prethodne elektronske sjednice, na kojoj je Maja Jurlina imenovana za predstavnicu Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije u Skupštini Hrvatske turističke zajednice.



Dijana Stanić Rešicki
Možda ste propustili...

NA KROVOVE POGONA POSTAVLJENA SUNČANA ELEKTRANA, JEDNA OD NAJVEĆIH U SLAVONIJI I BARANJI

Grad-Export na struji će godišnje uštedjeti 140.000 eura

RADIONICA U POVODU FESTIVALA ZNANOSTI

Fakultet ojačao vezu s društvom

SLAVONSKO-BARANJSKE POLJOPRIVREDNE POVRŠINE

Kiša je spasila usjeve, ali zbraja se šteta od divljači

Najčitanije iz rubrike