Novosti
RAST BROJA ZARAŽENIH - POSTROŽENJE MJERA

Od ponedjeljka manje ljudi na okupljanjima, nastava ide uživo
Objavljeno 8. siječnja, 2022.
Najavljena intenzivnija kontrola kafića * Manje gledatelja na sportskim natjecanjima

Zbog porasta broja zaraženih, čemu je uzrok omikron-varijanta koronavirusa, od ponedjeljka, 10. siječnja, stupaju na snagu nove mjere kojima se dodatno ograničavaju javna okupljanja.



Kako je najavio ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović, bit će zabranjena javna okupljanja i događanja na otvorenom za više od 50 osoba (dosad 100), a ona s COVID potvrdama i uz suglasnost lokalnih stožera ograničavaju se na 200 osoba. U zatvorenom se zabranjuju javna okupljanja s više od 25 osoba (dosad 50), a ona uz COVID potvrde ograničavaju se na 100 osoba. Na privatnim okupljanjima bit će moguće samo 20 osoba (dosad 30), a od toga su izuzeta okupljanja gdje svi imaju potvrde, gdje će moći biti 50 osoba.

"U ovom trenutku neće biti promjena u radu ugostiteljskih objekata, ali će biti bolja kontrola", rekao je Božinović. Intenzivnije će se kontrolirati ograničenja broja gostiju, održavanje fizičkog razmaka od 1,5 metara i korištenje maski dok se ne sjedi za stolom, prozračivanje i čišćenje prostorija.

Od ponedjeljka ograničit će se i broj gledatelja na sportskim natjecanjima, na zatvorenom će moći biti popunjeno najviše 20 posto pojedine tribine, a na otvorenom do 40 posto tribine.

Uporaba maski obvezna je bez obzira na posjedovanje COVID potvrda na vjerskim, umjetničkim programima, kinoprojekcijama i izložbama te sjednicama predstavničkih tijela. Također se uvodi obveza poslodavaca da organiziraju rad od kuće gdje god je to moguće. "Kontrolirat ćemo situaciju koliko možemo. Od prvog dana komuniciramo da želimo vjerovati u svijest građana, to je ispravan put. Sve radimo kako bismo zaštitili živote i zdravlje ljudi", poručio je Božinović. Život i gospodarstvo moraju dalje. Želimo uz najmanje moguće represivne mjere postići željeni cilj, po načelu razmjernosti koje kod svakog predmeta procjenjuje i Ustavni sud, istaknuo je.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak osvrnuo se na ograničene kapacitete testiranja na koronavirus. "U 24 sata je PCR-om testirano oko 20.000 osoba, postoji mogućnost djelomičnog proširenja testiranja, iako smo na dvije trećine maksimuma kad je riječ od PCR testiranju", rekao je. Dodao je kako se intenzivno radi na smanjenju broja osoba koje imaju obvezu testiranja prema novim preporukama te se pojačavaju kapaciteti za brze antigenske testove, kao i da se više ne traži potvrda PCR-om, nego da se prizna brzi antigenski test kao dijagnostički test. Capak je ustvrdio kako u Hrvatskoj još ne dominira omikron-varijanta, a peti val pandemije počeo je na silaznom kraku krivulje četvrtog vala. "Hospitalizacije uvijek dolaze kasnije, s 14 dana zakašnjenja, može biti da će broj pratiti ove novozaražene koji rastu", kazao je.

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs najavio je da nastava u školama počinje u ponedjeljak uživo, kako je to predviđeno nastavnim planom i kalendarom, uz izuzetak jednog manjeg mjesta gdje se zbog epidemiološke situacije prelazi na online nastavu. Odluke o eventualnom prelasku na online nastavu donosit će se na lokalnoj, regionalnoj razini, u suradnji s Ministarstvom, rekao je Fuchs na konferenciji za novinare. "Moguće je ispadanje nekih škola zbog mikroepidemiološke situacije", rekao je Fuchs. Ponovio je kako je Vlada cijelo vrijeme inzistirala na tome da se nastava održava uživo te je smanjena na najmanju mjeru online nastava, koja ima negativnih strana bez obzira na to što je napravljena prema svim standardima. Online nastava, dodao je, nije sretno rješenje za obrazovanje djece i mladih ljudi, imajući na umu negativne posljedice izoliranosti na razvoj djece. Procijepljenost nastavnika bitno se veća, prosjek je oko 71 posto, u visokoobrazovnom sustavu oko 85 posto, u srednjoškolskom 70,3 posto te oko 70 posto u osnovnoškolskom, rekao je ministar.



Dijana Pavlović
plan
MOGUĆE POVEĆANJE KAPACITETA ZA TESTIRANJE

UMRLA 41 OSOBA
U Hrvatskoj je u 24 sata zabilježeno 3911 novih slučajeva zaraze koronavirusom od 9062 testiranih, a umrla je 41 osoba, priopćio je u petak Nacionalni stožer civilne zaštite. Trenutačno je aktivno 38.666 slučajeva. Među njima je 1846 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 245 pacijenata. U samoizolaciji trenutačno je 17.928 osoba. Do 6. siječnja 2.265.597 osoba cijepljeno je bar jednom dozom, a od njih je cijepljenje završeno za 2.156.339 osoba, što čini 63,45 posto odraslog stanovništva.

50

osoba maksimalno će smjeti biti na javnim okupljanjima i događajima na otvorenom

1846

pacijenata na bolničkom je liječenju zbog koronavirusa

71

posto nastavnika u

Hrvatskoj je cijepljeno