Regija
OBLJETNICA "ISKORISTI DAN U VIROVITIČKO-PODRAVSKOJ ŽUPANIJI"

Vodič 15 godina pomaže
mladima u osmišljavanju
slobodnog vremena
Objavljeno 8. siječnja, 2022.
VIROVITICA



Nedavno objavljeno trinaesto, izmijenjeno i dopunjeno izdanje vodiča za pomoć u osmišljavanju slobodnog vremena djece i mladih "Iskoristi dan u Virovitičko-podravskoj županiji", o čemu smo izvijestili naše čitatelje, zaokružilo je punih 15 godina kontinuirane pomoći mladima u osmišljavanju slobodnog vremena u Virovitičko-podravskoj županiji i s godinama se razvila u samostalnu preventivnu aktivnost.

Osmišljena tako da se temelji na rezultatima istraživanja, ta je pomoć toliko dobro artikulirala potrebe mladih da je već godinama uvrštena u preventivne projekte i programe koje financira Ministarstvo zdravstva. Ideja za takav oblik pomoći mladima u osmišljavanju slobodnog vremena nastala je 2007. godine u Slatini pod nazivom "Iskoristi dan", a potom se sljedeće godine nastavila razvijati i u Virovitici pod nazivom "Iskoristi dan u Virovitici". Nakon toga se svake godine zaredom pod nazivom "Iskoristi dan u Virovitičko-podravskoj županiji" provodi i na cjelokupnom području županije jer obuhvaća sve gradove i općine u njoj.

– Ishodište je ove ideje istraživanje o pušenju, alkoholu, kockanju, drogama i slobodnom vremenu koje je tijekom deset godina, počevši od 2004. godine, provođeno među učenicima osnovnih i srednjih škola u županiji, a potom i među studentima tadašnje Visoke škole u Virovitici. I samo je istraživanje jedno od malobrojnih takvoga tipa; vrlo pažljivo metodološki pripremljeno i provedeno u našoj županiji, a statistički je obrađeno u Institutu društvenih znanosti "Ivo Pilar" u Zagrebu. Rezultati istraživanja ukazali su na važnost i potrebu kvalitetnije organizacije slobodnog vremena djece i mladih, jer u suprotnom slobodno vrijeme može biti vrlo rizičan činitelj njihova rasta i razvoja, te su stoga stručnjaci Zavoda za javno zdravstvo "Sveti Rok" VPŽ-a i članovi županijskog Povjerenstva za suzbijanje bolesti ovisnosti pokrenuli ideju izrade vodiča koji informira mlade o mogućnostima uključivanja u raznolike sportske, društvene, vjerske i ine sadržaje u svim gradovima i općinama naše županije – kaže psiholog Siniša Brlas, jedan od autora vodiča.

Prema njegovim riječima, to je jedinstven vodič za mlade u Hrvatskoj, stručno i znanstveno utemeljen, i kao primjer dobre prakse predstavljen je više puta diljem naše zemlje i u inozemstvu:

– Specifičnost i dodana vrijednost ovoj aktivnosti sigurno je i činjenica da u realizaciji izmijenjenih i dopunjenih izdanja vodiča aktivno sudjeluju učenici i voditelji školskih preventivnih programa, članovi savjeta mladih te raznih udruga u Virovitičko-podravskoj županiji, a javnim je pozivima u izradu dopunjenih izdanja posljednjih godina uključena i šira javnost u našoj županiji.

Vodič je dostupan na web-stranici izdavača, županijskog Zavoda za javno zdravstvo "Sveti Rok", a u tiskanom se obliku svaki broj ciljano dijeli učenicima sedmih razreda na području županije i studentima prve godine Veleučilišta u Virovitici. Objavljena je i slikovnica za najmlađe naslovljena "Moje slobodno vrijeme".

Kontinuitetu i ustrajnosti u provedbi ove preventivne aktivnosti za mlade pridonosi i činjenica da su autori vodiča psiholog Siniša Brlas, pedagoginja Vesna Šerepac i epidemiolog Miroslav Venus od početka uhodani tim domaćih stručnjaka za prevenciju rizičnih ponašanja mladih. P. Žarković
U izmjenama vodiča sudjeluju učenici, voditelji školskih preventivnih programa, savjeti mladih, udruge

Možda ste propustili...

“ANTUN HORVAT” NA NATJECANJU WORLDSKILLS CROATIA 2024.

SSŠ domaćin u disciplini Pekarstvo

Najčitanije iz rubrike