Regija
PROJEKT UDRUGE "VRETENAC"

Socijalne vještine i inkluzija u školi
Objavljeno 8. siječnja, 2022.
U 10 mjeseci trajanja projekta, do kolovoza 2022., bit će održano osamnaest radionica
SLATINA



Ministarstvo znanosti i obrazovanja dodijelilo je slatinskoj Udruzi osoba s intelektualnim teškoćama Vretenac 46.666,67 kuna za provedbu projekta “Pokreni promjenu - unapređenje socijalnih vještina u inkluzivnom okruženju”. Riječ je o dodjeli nepovratnih sredstava projektima udruga u području izvaninstitucionalnoga odgoja i obrazovanja djece i mladih u školskoj godini 2021./2022.



Projekt udruge Vretenac usmjeren je na pokretanje pozitivnih promjena kod djece s teškoćama u razvoju, koji su ujedno i učenici posebnih odjela OŠ Eugena Kumičića, kao i kod učenika redovitih razreda iste škole. Zato su partneri u projektu OŠ Eugena Kumičića Slatina i Zavičajni muzej Slatina. Planirano je ukupno 18 radionica razvoja socijalnih vještina pod vodstvom edukacijskih rehabilitatorica tijekom deset mjeseci trajanja projekta, do kolovoza 2022. godine. Održat će se i tri likovno-kreativne radionice, kroz koje će se pratiti povezivanje učenika redovitog razreda i učenika posebnih odjela. Nastali radovi bit će objedinjeni u srpnju izložbom “Pokreni promjenu” u Zavičajnom muzeju, a u postavljanju izložbe sudjelovat će i učenici sudionici projekta. Za 20 učenika planirana je i radionica “Postavljanja izložbe”, a kao završna aktivnost druženje u EPIcentru Sequoia.

Projektne aktivnosti provodit će voditeljice udruge i projekta, edukacijske rehabilitatorice Patricija Karaman i Ivana Sabolić.

– Sudionici projekta su deset učenika iz posebnih odjela i deset učenika iz osmih redovnih razreda iste škole, podijeljeni u dvije grupe. Druženje na prvoj radionici počelo je vježbama i igrama pamćenja imena i koncentracije radi boljeg međusobnog upoznavanja. Nasumičnom podjelom formirani su parovi, tako da svaki par čini učenik iz posebnog odjela i učenik iz redovnog osmog razreda. Radom u parovima nastali su kreativni dječji radovi koji predstavljaju logo projekta – pojasnila je predsjednica udruge rehabilitatorica Patricija Karaman.



Petar Žarković
ONLINE PRIRUČNIK
Učenici redovnoga razreda u radu s učenicima iz posebnih odjela poticat će na toleranciju, strpljivost, kao i na prihvaćenje drugoga bez obzira na njegove teškoće, socijalni i društveni status. Jedna od aktivnosti projekta je i izrada online priručnika “Pokreni promjenu”, koji će sadržavati metodički obrađene radionice socijalnih vještina s uputama za rad.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike