Gastro
ODLIČAN IZVOR PROTEINA

Bučino brašno za povećanje imuniteta zimi
Objavljeno 3. siječnja, 2022.

Bučino brašno dobiva se od sjemenki bundeve i ima brojne nutritivne vrijednosti. Vrlo je bogato i proteinima, zbog čega je često zdrava alternativa za bijelo brašno. Bučino brašno može se dobiti i od mesa bundeve. Bučine sjemenke sadrže i vrijedne antioksidativne spojeve, od kojih neki imaju ulogu u zaštiti kože od UV zračenja te održavanju zdravlja očiju. Bogato je esencijalnim aminokiselinama i vlaknima. Može se koristiti u gotovo svim slatkim ili slanim pekarskim proizvodima, a možete ga stavljati i u smoothieje. Intenzivnog je mirisa i blagog orašastog okusa. Pri pripremi tijesta ipak se preporučuje miješanje bučinog brašna s još nekim brašnom.



Brašno dobiveno iz bučinih koštica ima više proteina od običnog brašna te je bogat izvor esencijalnih aminokiselina, vlakana, vitamina E i minerala, poput željeza, cinka, magnezija, fosfora, bakra. U 100 grama bučinog brašna ima oko 500 kalorija, 50 g masnoće, 15 g ugljikohidrata i 40 g proteina. Ove okvirne nutritivne vrijednosti vrijede za bučino brašno napravljeno kod kuće od sjemenki bundeve. Pogodno je i za sve osobe koje izbjegavaju gluten. Bučino brašno možete koristiti u brojnim receptima za različita slasna jela kao što su: palačinke od bučinog brašna, pogačice od bučinog brašna, keksi od bučinog brašna, kruh... U trgovinama se nudi velik izbor raznih vrsta brašna, pa i bučinog. Uvijek ga, međutim, možete pokušati izraditi i kod kuće. Ako želite napraviti bučino brašno od mesa bundeve, potrebno je očistiti bundevu od kore i sjemenki te ju izrezati na tanke ploške. Komadići se trebaju isušiti, za što može poslužiti dehidrator hrane, ili pećnica. Dehidrirane komade buče potrebno je samljeti i spremno je za korištenje. Brašno od bučinih sjemenki izvrstan je zgušnjivač za razne umake i jela od žitarica. Brašno od bundeve pomoći će i u slučaju iscrpljenosti organizma, stresa i smanjenog imuniteta, posebno u zimskim mjesecima. J.Kn.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

Hrvatski restorani zadržali prestižne Michelinove zvjezdice

2

OBILJE VOĆA I POVRĆA

Lagana veganska jela za spas od vrućina

3

NOVO IZDANJE ŠKOLSKE KNJIGE: ZNANOST KUHANJA – SVE ŠTO TREBATE ZNATI DA OVLADATE UMIJEĆEM KUHANJA DR. STUARTA FARRIMONDA

Doznajte točne odgovore na više od 160 najčešćih kulinarskih pitanja i dvojbi