Osijek
DRŽAVNI INSPEKTORAT:

Oboljeli su od trihineloze jedući kobasice, slaninu i kulenovu seku "s klupe"
Objavljeno 31. prosinca, 2021.
Na osječku tržnicu zaraženi su suhomesnati proizvodi stigli iz domaćinstva Save Nedića, objavio je Inspektorat

Posljednjih je dana kod nekolicine osoba s područja grada Osijeka i okolnih mjesta klinički potvrđena trihineloza, parazitna bolest ljudi i životinja koja kod kroničnih bolesnika i u najtežim oblicima može dovesti i do smrtnog ishoda. To je za Glas Slavonije potvrdio Nikola Kraljik, dr. med., spec. javnoga zdravstva i voditelj Službe za epidemiologiju županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, napominjući kako je riječ o bolesti za čije je suzbijanje učinjeno mnogo napora i ovdje i na području cijele države kako bi ju se svelo na što manji rizik obolijevanja kod ljudi.



- Trihineloza je došla u nezgodno vrijeme jer imamo situaciju s COVID-om, to više što je niz godina bila suzbijena - tvrdi dr. Kraljik, dodavši kako su se Nastavnom zavodu za javno zdravstvo uoči blagdana počeli javljati pojedinačni slučajevi sa simptomima trihineloze.

Kupujte provjereno!


I Državni inspektorat Republike Hrvatske oglasio se s obavijesti potrošačima u kojoj stoji "da su na tržnici Osijek tijekom razdoblja od listopada do kraja prosinca 2021. godine na tržište stavljeni suhomesnati proizvodi (kulenova seka, kobasice, slanina) proizvedeni u domaćinstvu Save Nedića iz Bobote te da je u njima utvrđen parazit Trichinella spiralis".

- S obzirom na utvrđeno, postoji mogućnost pojave trihineloze kod osoba koje su izravno konzumirale kupljene suhomesnate proizvode ili ih nisu na zadovoljavajući način termički obradile. Bolest se očituje nelagodnim osjećajem u trbuhu, grčevima, proljevom, bolom u mišićima (pogotovo u onima koji sudjeluju u disanju i žvakanju, ili velikim, često korištenim mišićima) te vrućicom - navode u obavijesti, napominjući da proizvodi nisu u skladu s Uredbom 178/2002 o utvrđivanju općih načela i uvjeta Zakona o hrani, osnivanju Europske agencije za sigurnost hrane te utvrđivanju postupaka u područjima sigurnosti hrane.

Dr. Kraljik kaže kako im je cilj prije svega upozoriti ljude koji će konzumirati suhomesnate proizvode i preporučiti im da kupuju meso i suhomesnate proizvode od provjerenih proizvođača.

- Dakle, kupujte od onih koji imaju zdravstveni nadzor, meso iz kontroliranog uzgoja i poznatog podrijetla. Kada nabavljamo takve namirnice, činimo to na mjestima gdje to uobičajeno radimo. Valja izbjegavati kupnju, posebno suhomesnatih proizvoda, od ljudi na otvorenim prostorima, preko oglasa, preporuka ili na za to neprilagođenim tržničnim prostorima gdje se onda dogodi da meso koje nije pod nadzorom i kojemu ne znamo podrijetlo i zdravstvenu ispravnost bude zaraženo - upozorava dr. Kraljik.

Važna preventiva


Naglašava da je najvažnija preventiva i za proizvođače i za konzumente.

- Oni koji se bave uzgojem trebaju voditi brigu o higijeni na prostoru uzgoja životinja, a prilikom prerade mesa obvezna je veterinarska kontrola. Najopasnije je sušeno meso koje nije termički obrađeno jer ne uništava uzročnika trihineloze - zaključuje dr. Kraljik.

I direktorica gradske tvrtke Tržnica d.o.o. Osijek Ivana Davidović pozvala je kupce na tržnicama da ovu vrstu proizvoda kupuju isključivo u specijaliziranim prodavaonicama i kod ovlaštenih proizvođača koji robu prodaju isključivo iz rashladnih vitrina i imaju istaknute deklaracije o proizvodima te nazivu svoje tvrtke.

- Od trenutka kada je ove sezone uočeno da pojedini zakupnici na klupama za prodaju voća i povrća na tržnici Gornji grad stavljaju u prodaju suhomesnate proizvode, čija prodaja na tržnicama nije dopuštena, Tržnica d.o.o. Osijek je u okviru svojih ovlasti usmeno i pisanim putem opomenula prodavatelje o nedopuštenoj prodaji i najavila im otkaze ugovora o zakupu. Kontaktirali smo i zatražili intervenciju ovlaštenih inspekcija jer, kao organizator javnih tržnica na malo u gradu Osijeku, Tržnica nije ovlaštena sklanjati ni oduzimati robu niti utvrđivati njezinu kvalitetu i zdravstvenu ispravnost, već jedino, na temelju inspekcijskog nalaza o nedopuštenoj prodaji, prekršiteljima onemogućiti daljnji zakup i korištenje usluga tržnica na bilo kojoj lokaciji u gradu Osijeku - pojasnila je Davidović izrazivši sve pohvale za kooperativnost i brzo djelovanje nadležnih inspekcijskih službi Državnog inspektorata RH - Područnog ureda Osijek.



Tomislav Prusina
Tržnica
ZATRAŽILA

INTERVENCIJU

INSPEKCIJA

Simptomi bolesti i moguće komplikacije
Klinički simptomi koji se najčešće pojavljuju u čovjeka su opća slabost, groznica s temperaturom 39 - 40 °C tijekom osam do 10 dana, gastrointestinalni simptomi (proljev i abdominalna bol), zatim bol u mišićima, glavobolja, edem lica te eozinofilija. Simptomi se obično pojavljuju od 8 do 15 dana nakon konzumiranja mesa s trihinelama, odnosno u razdoblju do četiri tjedna ako se radi o blagom obliku. Većina humanih obolijevanja dijagnosticira se pojavom kliničkih znakova bolesti koju prati eozinofilija.

Bolest traje nekoliko mjeseci, a smatra se da ozdravljenje nastupa prestankom svih simptoma bolesti i mogućih komplikacija. Komplikacije su posljedica migracije ličinke što može rezultirati ozbiljnim oštećenjima tkiva, osobito kada ličinke migriraju u srce i mozak. Kardiovaskularne promjene najčešće su povezane s teškim i umjereno teškim oblikom trihineloze, a manifestiraju se u obliku tahikardije i promjena u EKG-u. Kod kroničnih srčanih bolesnika može izazvati i smrt. Neurološke se promjene najčešće manifestiraju u obliku glavobolja ili znakovima meningitisa. Srčane i neurološke komplikacije mogu se pojaviti u razdoblju od trećeg do šestog tjedna.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike