Regija
PČELARU NENADU MILOŠEVIĆU U DIM OTIŠLO 150.000 KUNA

Morao je spaliti 80 košnica s pčelama zbog zaraženosti legla američkom gnjiloćom
Objavljeno 31. prosinca, 2021.
DONJI MIHOLJAC



Nenad Milošević, pčelar iz Donjeg Miholjca, ostao je bez 80 košnica, ali i meda i ostalih pčelinjih proizvoda.



Naime, sve košnice, med, pčelinji vosak, pčelinji pelud i propolis morao je spaliti jer su mu pčelinja legla bila zaražena američkom gnjiloćom. Riječ je o bakterijskoj bolesti koja ubija ličinke i pripada u red najopasnijih pčelinjih bolesti na svijetu.

Prve znakove bolesti u pčelinjaku primijetio je prije dva mjeseca. Na poklopcima legla pojavljuju se tamnosmeđe mrlje koje nastaju propadanjem ličinke. Sam poklopac ima ulegnuće jer se uvlači prema dubini stanice. Ako se poklopcu skine gornji sloj, nailazi se na uginulu ličinku, koja je u početku stadija svjetložuta, a sa starenjem poprima smeđu boju. U otprilike tri-četiri tjedna propala se ličinka raspada i prelazi u ljepljivu tvar koja se razvlači u niti.

- Imao sam predznanje o američkoj gnjiloći, no nisam bio baš siguran jer te bolesti nije bilo na našem području. Bio sam skeptičan i tražio sam drugi izgovor. Pomislio sam da nisam dobro tretirao pčele protiv varoe. Nisam baš odmah pomislio na crni scenarij - kaže Nenad.

Obavijestio je veterinarsku inspekciju, koja je uzela uzorak za laboratorijsku analizu. Nalaz je bio pozitivan i veterinarski je inspektor potom naredio neškodljivo uklanjanje pčela i spaljivanje košnica. U dim je otišlo oko 150.000 kuna.

- Nakon 11 godina truda i financijskog ulaganja morao sam sve spaliti. Pčele koje nisu uginule uništio sam sumporom. Košnice s mrtvim pčelama, medom i voskom skinuo sam s kamiona, iskopao jamu, naslagao košnice i sve zapalio, a potom zatrpao jamu. Teško mi je bilo gledati kako u dim odlazi višegodišnji trud. Kamion moram dezinficirati i najmanje dvije godine ne smijem se njime koristiti - govori pčelar Milošević.

Bez obzira na ovaj gubitak, Nenad Milošević ne odustaje od pčelarstva. Pred njim su nova ulaganja u košnice i uređenje prostorije za vrcanje meda. Za vrcanje je već nabavio vrcaljku, koju je platio 28.000 kuna.

- Pčelarstvo je jedan oblik dugoročnog financiranja i zahtijeva investiranje u širenje i modernizaciju. Nije problem što je zapaljeno 150.000 kuna, nego je problem što dvije godine, dok ne razrojim pčele, neću moći uzimati med - napominje Nenad.

Upravi za veterinarstvo pčelar je podnio zahtjev za naknadu štete. Valja istaknuti kako se neprijavljivanje ove bolesti kažnjava novčanom kaznom i do 50.000 kuna. Snježana Fridl
Neprijavljivanje ove teške zarazne bolesti pčelinjeg lega kažnjava se novčanom kaznom

i do 50.000 kuna

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

CESTA MAĐARSKA - BELI MANASTIR

Obavljeno približno 50 posto zemljanih radova

2

NA NATJEČAJU 254 UČENIČKA RADA IZ RH

Odabrani najbolji šeširi osnovaca

3

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad