Kultura
OSJEČANI U ZAGREBAČKOJ GALERIJI

Različitost umjetničkog i znanstvenog mozga
Objavljeno 31. prosinca, 2021.
Autori izložbe naziva "Nedoumica" u zagrebačkim Atelijerima Žitnjak osječki su sestra i brat, Josipa i Mario Stojanović

U zagrebačkim Atelijerima Žitnjak do 8. siječnja 2022. može se pogledati izložba “Nedoumica”, zajednički projekt osječke sestre i brata, Josipe i Marija Stojanovića, umjetnice i znanstvenika.



Oni isprepleću vlastita stručna znanja i profesionalna iskustva kako bi predstavili ishode višemjesečnih ispitivanja nedoumica te sličnosti i razlika između umjetničkih i znanstvenih mozgova. Odnosno između njihovih načina mišljenja, shvaćanja, kreativnih procesa, analitičkih i/ili sintetičkih pristupa odabranim problemima te uopće njihovih razmišljanja o tome što i kako formira i usmjerava ljudsku svijest, kao i njezine relacije s prirodnim i izgrađenim okolišem. Surađivali su sa znanstvenikom, inženjerom Krešimirom Friganovićem, koji je svojim stručnim znanjem temeljno pridonio realizaciji jednog od videoradova, te s vokalisticom, izvođačicom i audiovizualnom umjetnicom Dorom Fodor.

- Sam izložbeni postav temelji se, s jedne strane, na rezultatima zadataka koje su jedno drugome davali Josipa i Mario trebajući ih “riješiti”, tj. ispuniti, ulazeći sa svojim specifičnim znanjima i iskustvima u stručno polje onog drugog, koje ih zanima i u doticaju su s njime, ali za formalnu neobrazovanu osobu (u tom konkretnom polju) ono je ipak svojevrsna tabulu rasu, kakvu je poticajno pokušati upoznati i ispipati od samog početka, od iskona i intuitivno, bez pripreme i mentalnog treninga. Rezultati međusobnih zadataka stoga se pojavljuju pred posjetiteljima izložbe u obliku ready-made predmeta ili građe laboratorijskih predmeta, dokumentarnih fotografija laboratorijskog rada, videoprojekcije rada Josipina i Marijeva mozga. S druge strane, vizualizacije riješenih zadataka neizravno prenose njihovu temeljnu premisu poticanja Josipe i Marija na donošenje malih i velikih odluka, prema principu: ili-ili, ili jedno ili drugo, ili ovo ili ono, te se, primjerice, snimanjem EEG signala u trenutcima nedoumice ciljalo prikazati koji su dijelovi mozga aktivni ususret donošenju odluke, kao i ima li ikakve razlike između umjetničkog i znanstvenog mozga te kako njihove razlike, ali i sličnosti, suradnički i stvaralački kontinuirano iskoristiti. Od stanja do stanja, od odluke do odluke - piše voditelj galerije, Bojan Krištofić.

Program su podržali: Zaklada Kultura Nova, Ministarstvo kulture i medija RH i Gradski ured za kulturu, obrazovanje i šport Grada Zagreba, Hrvatska zaklada za znanost i European Social Fund.



Tanja Kvorka
TALENTIRANI MLADI OSJEČANI
Josipa Stojanović zvanje je magistra edukacije likovne kulture postigla 2018. na Akademiji za umjetnosti kulturu Osijek, gdje je danas asistentica na kolegijima kiparstva. Aktivno izlaže u Hrvatskoj i inozemstvu. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika Osijek. Mario Stojanović u Osijeku je završio osnovno i srednjoškolsko obrazovanje, a studirao u Zagrebu. Nakon uspješno obranjenog diplomskog rada na Zavodu za opću i anorgansku kemiju u Laboratoriju za kristalizaciju proteina, zapošljava se 2018. na Medicinskom fakultetu u Zagrebu te upisuje doktorski studij Neuroznanost pri Hrvatskom institutu za istraživanje mozga.

radovi
MOGU SE

POGLEDATI

DO 8. SIJEČNJA

Možda ste propustili...

SPOT “VOLJENO MOJE” ANTONIJE BUDANO

Težina i istinska ljepota majčinstva

MBP PREDSTAVLJA KATALOG IZLOŽBE “USPOMENE NA DJETINJSTVO”

16 priča o djetinjstvu i odrastanju

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

Najčitanije iz rubrike