Kultura
U IZDANJU MATICE HRVATSKE

Europski romani po izboru Žmegača
Objavljeno 31. prosinca, 2021.
Knjigu akademika Viktora Žmegača “Vrhunski europski romani - po mom izboru”, u kojoj obrađuje najbolje romane u povijesti svjetske književnosti, objavila je Matica hrvatska, u svojoj biblioteci Posebnih izdanja. Nakladnik ističe kako akademik Žmegač u novoj knjizi “Vrhunski europski romani” donosi svoj izbor najboljih romana u povijesti svjetske književnosti. Uz odabir kanonskih djela iz povijesti romana, kao što su nezaobilazni “Bistri vitez Don Quijote od Manche”, “Robinson Crusoe”, ili “Madame Bovary”, Žmegač izdvaja i nezasluženo manje poznate klasike poput Goetheovih “Srodnih duša”, i Balzacove “Tridesetgodišnje žene”.

U taj niz ulazi i nekoliko relativno suvremenih, a vrlo utjecajnih ostvarenja kakva su Rilkeovi “Zapisi Maltea Lauridsa Briggea”, i Grassov “Limeni bubanj” te roman Michela Houellebecqa “Karta i teritorij”. Iako je svako poglavlje knjige posvećeno pojedinom romanu, Viktor Žmegač redovito povlači paralele s drugim književnim i filozofskim tekstovima, pokazujući dosad neprimijećene veze između djela različitih epoha, ili različitih djela istoga autora. Ocjenjuje kako je Žmegačev pregled vrhunskih ostvarenja romanesknog žanra rezultat cjeloživotne posvećenosti čitanju i proučavanju književnosti. Ovaj pregled je pisan s nenametljivom erudicijom te bogatim i pristupačnim stilom koji će osvojiti svakog ljubitelja književnosti, zaključuje nakladnik. H
TEORETIČAR, POVJESNIČAR, GERMANIST...
Akademik Viktor Žmegač (1929., Slatina), hrvatski je književni teoretičar, povjesničar, germanist, kroatist, muzikolog, književnik i professor emeritus na zagrebačkom Filozofskom fakultetu. Doktorat znanosti stekao je 1959. godine, a od 1971., pa sve do umirovljenja 1999., radio je kao redoviti profesor njemačke književnosti na Filozofskome fakultetu u Zagrebu. Objavio je više od 20 stručnih knjiga na hrvatskom i njemačkom jeziku. Redoviti je član HAZU-a, inozemni član Saske akademije u Leipzigu i član znanstvenoga društva Academia Europaea u Londonu.

Možda ste propustili...

POČINJE VENECIJANSKI BIJENALE

Najvažniji događaj za suvremenu umjetnost

U SLATINI NASTUPIO AKADEMSKI MUŠKI ZBOR FER-A

Među posljednjim europskim velikim muškim zborovima

Najčitanije iz rubrike