Dome slatki dome
ZIMA JE DIVNO GODIŠNJE DOBA

Boje koje će vizualno ugrijati
Objavljeno 30. prosinca, 2021.
Toplim bojama možete se poigrati u bilo kojem dijelu doma, od hodnika do kupaonice

Toplu i opuštenu atmosferu doma čine i jednostavni detalji, poput tople deke na klub garnituri, ili razbacanih jastučića na drvenom podu. Dekorativni jastučići u toplim bojama postavljeni bez posebnog reda na klub garnituri ili foteljama, čine prostor šarmantnim. No, slobodno postavljeni po drvenom podu ili tepihu, unijet će toplinu i ležernost koja je u skladu sa željom da se u hladnim zimskim danima što više opustimo u toplom kućnom ambijentu.



Boje i stilovi


U hladnim zimskim danima topli dom većini je najugodnije mjesto za boravak. Osim topline, koja se postiže grijanjem, izuzetno je važna vizualna toplina doma koja cijelom ugođaju daje konačan čar. Vizualna toplina doma postiže se različitim načinima, kao što su primjena odgovarajućih boja, materijala, stilova uređenja, dekorativne rasvjete i ostalih ukrasnih sredstava. Toplinu doma osobito čine zadovoljni ljudi, koje ugodno interijersko okruženje čini još zadovoljnijima. Dok su npr. bijela, nježno zelena, plava i siva boje koje vizualno rashlađuju dom, crvena, narančasta, žuta, ružičasta i nijanse smeđe vizualno će ga ugrijati. Kako biste postigli željene efekte ovim bojama, dovoljno ih je unijeti u prostor kroz detalje, ili bojenjem određenog dijela zida. Toplim bojama možete se poigrati u bilo kojem dijelu doma, od ulaznog prostora do kupaonice.

Najtoplije efekte u hladnim zimskim danima stvara prisutnost drva u interijeru. Drveni namještaj te zidne, podne i stropne obloge, u različitim prirodnim bojama, obradama i načinima slaganja drva, stvaraju izuzetno tople ugođaje.

Idilična slika


Drvo je prirodan materijal, pa je stoga i izuzetno ugodan našem oku. Moderna minimalistička rješenja, izvedena najčešće u bijelim nijansama, stvaraju hladne prostorne ugođaje, dok rustikalni stilovi stvaraju potpuno suprotne efekte. Rustikalni stil prati primjena prirodnih materijala, i njihov jednostavniji ili tradicionalniji način obrade, pa uz odabir "toplijih boja", poput nijansi žute, crvene, ili smeđe nastaju izuzetno topli ugođaji u domu. Idilična slika doma u hladnim zimskim danima redovito je popraćena prisustvom kamina i pucketajućeg zvuka vatre.

Monika Galović Rolich,mag. ing. arh.
Kontakt s prirodom
Ako imate priliku osloboditi veliku staklenu stijenu od zastora, (jer se ne trebate štititi od neželjenih pogleda) te omogućiti pogled na dvorište ili park prekriven snježnim prekrivačem, obvezno to učinite. Direktan vizualni kontakt s prirodom koja vas okružuje bit će divna dekoracija vašeg doma. Kontrast zimskog ugođaja, koji poput postera krasi vaš dom i topline koju ste postigli unutarnjim uređenjem, stvorit će fantastične ugođaje.

Možda ste propustili...

NARCISE CVATU SAMO JEDNOM U SEZONI

Idealan cvijet za početnike

SADNJABOBIČASTOG VOĆA

Uzgojite vlastite maline

Najčitanije iz rubrike