Objavljeno 27. prosinca, 2021.
Zima miriše na cimet, a ta slatkasta mirodija koristi se u pripremi božićnih kolača koji nas osvajaju finim mirisom
Moćna ljekovita biljka klinčić
Klinčić su kineski kuhari upotrebljavali mnogo stotina godina prije početka kršćanske ere. Moćna je ljekovita biljka s provjerenim djelovanjem protiv upala, bolova, oksidacije i karcinoma. Uspijeva samo u tropskoj klimi, u blizini mora.
Vanilija uz šafran najskuplja mirodija
Najpopularnija vrsta orhideje je Vanilla planifolia. Od nje dobivamo popularnu bourbon vaniliju, od koje se, između ostaloga, proizvodi vanilin-šećer. Vanilija je uz šafran najskuplja mirodija. Orhideja vanilije cvjeta tek svake druge ili treće godine.
Cimet uz kolače, pudinge, kekse
Cimet dobro ide uz kolače, pudinge, kekse, kruh, variva i divljač, ali i uz povrće, kuhano voće, a slaže se i s karijem. Prstohvat mljevenog cimeta poboljšat će okus većine variva od mesa, osobito od janjetine. Dobar je i u nadjevima za patke i guske, kao i u svakom nadjevu od sušenog voća, poput marelica i šljiva.
Čuvanje u hermetičkim posudama
Sušeni svijeni štapići cimeta koristan su začin za tople napitke poput kuhanog vina, tople čokolade ili kave. Ako nemate štapiće, poslužit će i mljeveni cimet. Važno ga je držati u hermetički zatvorenim posudama na hladnom i tamnom mjestu.
Svako godišnje doba ima svoje mirise
Većinu začina upotrebljavamo cijele godine. Ako nisu svježi, upotrijebit ćemo sušene i mljevene proizvode, koji su također zdravi za naš organizam, a osvajaju nas i mirisima i okusima. Svako godišnje doba donosi svoje mirise. U zimskom razdoblju nezamislivi su nam keksići bez opojnog mirsa cimeta. Cimet je jedan od najstarijih poznatih začina. Dobiva se od zimzelenog drveta, a sam začin zapravo je kora biljke oguljena s tankih grančica. Cimet se može koristiti kao začin za mnoga jela, slatka i slana. Vanilija na tržištu ima mnogo imitacija. Umjetna vanilija može se prepoznati po svojoj gruboj aromi. Mahune vanilije mogu se čuvati u staklenkama s čvrstim poklopcem na hladnom i tamnom mjestu. Esencije i ekstrakte od vanilije najbolje je spremiti na hladno i tamno mjesto ili u hladnjak.
Jasminka Knežević