Objavljeno 27. prosinca, 2021.
Zvjezdasti anis široko je raširen u azijskoj kuhinji te je jedan od sastojaka tradicionalnog kineskog praškastog začina koji je jedan od glavnih začina kineske kuhinje. Na Zapadu je zvjezdasti anis postao rašireniji posljednjih nekoliko godina, a Francuzi ga upotrebljavaju kao dodatak kuhanom vinu.
Zvjezdasti anis zimzeleno je drvo koje je prirodno rasprostranjeno na sjeveroistoku Vijetnama i sjeverozapadu Kine. Ime je dobio zbog oblika zvijezde, a ulje zvjezdastog anisa koristi se u kulinarstvu, farmaceutici, proizvodnji parfema, sapuna i krema za njegu tijela. Tradicionalno se koristi u mnogim zemljama svijeta i zastupljen je upravo zbog svog nezamjenjivog okusa i mirisa te iznimno pozitivnih učinaka na ljudsko tijelo. Sjemenke anisa sadržavaju eterično ulje koje djeluje kao diuretik, antiseptik, antispazmatik, karminativ i stimulans; masna ulja, anetol, koji se preporučuje izbjegavati u slučaju dermatitisa ili bilo koje iritacije kože; aldehid, anis-kiseline, anis-keton i anis-etanol. Anis dezinficira sluznicu usta i desni, omekšava sluz u bronhijima i olakšava iskašljavanje, djeluje protiv bronhitisa, astme, gripe, viroza i raznog kašlja, koristi se u liječenju sinusa kao inhalat, potiče pravilan rad žuči, pomaže kod želučanih bolova i poremećaja, protiv vjetrova i napuhanosti, radu bubrega i urinarnog trakta. Koristi se u liječenju hepatitisa i ciroze jetre, regulira menstrualni ciklus te pomaže protiv menstrualnih bolova, djeluje smirujuće i protiv nesanice, stimulativno djeluje na nervni sustav i povećava broj leukocita u krvi.
Kao i kadulja, anis se može pripremiti na mlijeku za ublažavanje kašlja i izbacivanje sluzi. Potrebno je jednu žličicu mljevenog anisa kratko kuhati u 2,5 dl mlijeka, ne duže od 7-8 minuta. U mlijeko se može dodati žlica listova kadulje ili zasladiti žličicom meda od kadulje. Pripravak se pije ujutro, poslijepodne i navečer prije obroka.
Ljekoviti dijelovi biljke su plod, odnosno zrelo sjeme, koje sadržava eterično i masno ulje, proteine, ugljikohidrate. Dominantni sastojak eteričnog ulja je transanetol, od kojega i potječe specifična aroma i slatkast okus. Sadržava vitamine A i C, folnu kiselinu, kao i minerale kalcij, magnezij, fosfor, kalij. Da bi bilo što djelotvornije, sjeme, koje dozrijeva u kolovozu i rujnu, skuplja se isključivo po suhom vremenu. Ubrane sjemenke ostavljaju se na toplom i prozračnom mjestu i obvezno se okreću tijekom sušenja. Sjeme anisa djeluje protiv nadimanja, umiruje grčeve, jača želudac i potiče probavu. Da bismo eliminirali mučninu nastalu zbog previše masne hrane, jakih začina ili preprženih jela, dobro je nekoliko puta dnevno piti čaj od anisa. U čaj od anisa može se dodati med. J.Kn.