Zdravlje
SAVJET MANJE AEROSOLA I ALERGENA

Redovito prozračivanje bar pet minuta nužno zimi
Objavljeno 27. prosinca, 2021.
Boravak u prostoru gdje je vlaga ispod 40 posto oštećuje sluznicu dišnih puteva

Miris prostorije, vlažnost i temperatura zraka u njoj te temperatura okolnih predmeta samo su neki od čimbenika koji utječu na ljudski komfor. Bez računala, kućanskih aparata, centralnog grijanja i klimatizacijskih uređaja današnji je život nezamisliv. No oni energetski osiromašuju zrak te tako negativno utječu na naše zdravlje prouzročujući alergije, probleme s dišnim putevima i osjećaj umora. Kako domovi ne bi bili uzrokom lošeg zdravlja i raspoloženja, tržište danas nudi uređaje za poboljšanje mikroklime.



U stambenim i uredskim prostorima relativna bi vlaga zraka trebala biti u granicama od 45 do 50 posto. Pad vlage već ispod 40 posto i dugotrajni boravak u takvom prostoru oštećuje sluznicu dišnih puteva. Nasuprot tome, prekomjerna vlaga iz zraka stvara pogodne uvjete za nastajanje gljivica, pojavu neuglednih mrlja na zidovima te oštećenje kućanskih uređaja. Osim prirodnog načina držanja vlage donekle u okvirima preporučenih granica - prozračivanja, ono je moguće i primjenom ovlaživača/odvlaživača prostorija. Zimi više vremena provodimo u zatvorenim prostorima, no unatoč pandemiji koronavirusa, mnogi ne žele prestati viđati prijatelje i obitelj. Prijenosni pročišćivači zraka mogu biti dobro rješenje, no lako mogu dati lažan osjećaj sigurnosti, upozorava Njemački savjetodavni centar za potrošače. Premda takvi uređaji uspijevaju smanjiti broj alergena i virusa u zraku prostorije, ne mogu spriječiti prijenos virusa u bliskom kontaktu s osobom koja je od vas udaljena manje od metra i pol. Stoga je ova opcija tek jedna u nizu zaštitnih mjera osmišljenih da bi se smanjila količina aerosola u zatvorenim prostorima. No, i dalje je itekako potrebno prozračivanje prostora uz povremeno otvaranje prozora.

Da biste smanjili koncentraciju alergena i virusa u zraku, najbolje je povremeno prozračiti prostoriju tako što ćete širom otvoriti prostor na pet minuta. Unakrsna ventilacija, a to znači otvoriti prozore na suprotnim stranama zatvorenog prostora, pri čemu su unutarnja vrata otvorena, također je dobar način za uklanjanje ustajalog zraka uz minimalan gubitak topline.

Želite li kupiti kvalitetan pročišćivač zraka za svoj dom, trebali biste uzeti u obzir da se u filtrima za čestice ipak mogu zadržavati i čestice koje sadrže viruse iz zraka, no nisu ni svi filtri jednako kvalitetni. Količina zraka koji se filtrira mijenja se ovisno o veličini prostorije i broju ljudi koji u njoj borave. Sukladno tomu treba prilagoditi i rad uređaja, što može rezultirati većom potrošnjom energije i povećanjem razine buke. Koristi li se više prostorija, u svaku bi trebalo postaviti po jedan pročišćivač zraka. Stručnjaci kažu da ozonski pročišćivači mogu u zrak u prostoriji ‘unijeti‘ štetan ozonski plin. Dodaju i da neki uređaji ioniziraju zrak, no to ne znači da istodobno uklanjaju čestice koronavirusa.

Jasminka Knežević
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike