Crna kronika
LOPOVIMA SU BLAGDANI - RADNI

Dvoje Osječana na Badnjak poslijepodne ostalo je bez novca, ali i zlatnog nakita
Objavljeno 27. prosinca, 2021.

Dvoje Osječana okradeno je na Badnjak poslijepodne. U prvom slučaju provalnik je ušao u kuću 81-godišnjaka i ukrao više desetaka tisuća kuna. U drugom slučaju, također poslijepodne u Osijeku, provaljeno je u kuću 75-godišnjakinje, odakle je ukradeno nekoliko komada zlatnog nakita. Osječanka je provalom i krađom oštećena za nekoliko tisuća kuna. Policija nadležnom državnom odvjetništvu podnosi kaznenu prijavu protiv provalnika i traga za njima.



- Naša iskustva govore da provalnici dobro znaju kada u vašem domu nema nikoga. Provalne krađe su najrašireniji oblik teških krađa, pomno se planiraju i odabiru objekti koji su slabo zaštićeni i u kojima se nalaze vrijedna roba i novac. Žrtva može biti bilo koji građanin. Postoje mnogobrojni uvjeti koji pogoduju počinjenju kaznenih djela ili nastanku drugih štetnih događaja koji proizlaze iz nemarnosti, neopreznosti, površnosti, lakomislenosti, nemarnog odnosa prema osobnoj i društvenoj imovini, nedovoljne fizičke i tehničke zaštite i drugih propusta potencijalnih žrtava - poručuju iz policije.

Vrata, prozori, svjetlosna okna, krovni prozori - uobičajena su mjesta za ulazak provalnika. Samo nekoliko sekundi, minimalna tjelesna snaga, eventualno odvijač kao alat i većina prividnih prepreka je svladana. Oko 80 posto vještih provalnika ulazi u kuću kroz prozore i staklena vrata na terasama. Neosigurani prozori u nagibnom položaju pozivnica su provalnicima, a uobićajene rebrenice također im nisu problem. Kada se u pokušaju provale čini da neće uspjeti, provalnici obično posežu za posljednjom opcijom, a to je razbijanje stakla na vratima ili prozorima i otvaranje brave s unutarnje strane.

S obzirom na to da stiže i novogodišnja noć, kada lopovi "slave" kradući po tuđim domovima, policija poziva na oprez.

- Uvijek zaključavajte ulazna vrata, bez obzira na to koliko ćete biti odsutni. Ako idete nakratko iz stana, u posjet susjedu, prijatelju ili obitelji, ne ostavljajte prozore ili balkonska vrata otvorenima, jer lopovi vješto koriste takve prilike, neopaženo ulaze u vaš stan i u kratkom vremenu odnose novac, zlatni nakit, oružje ili vrjedniju tehničku robu. Nemojte tik uz kuću ostavljati predmete koji omogućavaju lakše penjanje, poput ljestava ili sanduka. U stanove se najčešće provaljuje kroz ulazna vrata, pa se osigurajte dobrom bravom i čvrstim zasunom za djelomično otvaranje vrata - savjetuju iz policije.

Lopovi u kuće često ulaze kroz prozor i velike staklene površine vrata, pa se savjetuje ugradnja dodatne zaštite. "Postavite vanjsko osvjetljenje, jer lopovi vole mrak. Možete odabrati rasvjetu koja se automatski pali u sumrak, svjetiljke sa senzorom za kretanje ili osvjetljenje upravljano automatskim vremenskim prekidačem. Imovinu koja je udaljena od mjesta stanovanja ili rada, u dogovoru sa susjedima ili prijateljima, treba češće obilaziti, a novac i dragocjenosti ne držati u posudama na kuhinjskim policama, pod jastukom, među rubljem..., lopovi znaju da ondje treba tražiti. Također, ne govorite svima da putujete i ne ostavljajte takve poruke na društvenim mrežama. Nemojte razglasiti ‘na sva zvona‘ da ste upravo dobili plaću, kupili nove kućanske uređaje ili uštedjeli veću svotu. Ako će vaš dom duže biti prazan, zbog odlaska na godišnji odmor ili putovanja, pobrinite se da novac i dragocjenosti ne ostavite u stanu, nego ih pohranite na sigurno - na primjer, u trezore, ili ih dajte na čuvanje kod osobe od povjerenja. Fotografirajte nakit i dragocjenosti radi prepoznavanja i lakšeg pronalaska", savjetuju iz policije.

Zapišite i serijske brojeve skupocjenih uređaja i oružja. Ključ od stana ne ostavljajte ispod otirača, u kalićima za cvijeće i sličnim mjestima. Ostavite ga osobi od povjerenja koja će stan moći češće obići. Organizirajte da osoba od povjerenja češće prazni poštanski sandučić jer je gomilanje pošte i propagandnih letaka zeleno svjetlo za lopove. Kada odlazite na duže vrijeme, ne spuštajte do kraja rolete jer lopovi i to ponekad prate pa zaključuju da nitko ne boravi u stanu ili kući te da je "teren slobodan".


Sandra Lacić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike