Učionica
VIRTUALNA SMOTRA SVEUČILIŠTA JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU

Osijek, grad po mjeri studenta
Objavljeno 24. prosinca, 2021.

Na Filozofskom fakultetu Osijek održano je 9. prosinca 2021. otvorenje 25. Smotre Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku koja se, silom pandemijskih neprilika, drugu godinu uzastopno održava virtualno. No ovakav koncept, pokazalo se, usmjerio je Sveučilište u Osijeku prema inovativnijem pristupu koji je maturantima zasigurno puno bliži. Uvodnim govorom maturanima obratio se prof. dr. sc. Vlado Guberac, rektor Sveučilišta u Osijeku, poručivši kako je pri izboru studija važno savjetovati se s roditeljima i bližnjima, no i slijediti svoje srce i donijeti vlastitu odluku.O tome na koji način prate i u svoje studijske programe uključuju ono što mladi žele u ova virtualna ne-vremena, kako se izrazila prof. dr. sc. Helena Sablić Tomić, dekanica Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, govorili su izv. prof. dr. sc. Emmanuel-Karlo Nyarko, prodekan za međunarodnu suradnju Fakulteta elektrotehnike, računarstva, informacijskih tehnologija Osijek, prof. dr. sc. Sonja Vila, prorektorica za znanost, tehnologije, projekte i međunarodnu suradnju Sveučilišta u Osijeku, prof. dr. sc. Krunoslav Zmaić, dekan Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek, prof. dr. sc. Ivica Mihaljević, dekan Medicinskog fakulteta Osijek, prof. dr. sc. Boris Crnković, dekan Ekonomskog fakulteta u Osijeku, izv prof. dr. sc. Sanja Jukić, prodekanica za nastavu i studente Filozofskog fakulteta Osijek. Završnu riječ maturantima uputila je prof. dr. sc. Loretana Farkaš, prorektorica za nastavu i studente Sveučilišta u Osijeku, istaknuvši vrhunske nastavnike, znanstvenike i kvalitetne prateće službe koji su studentima uvijek na raspolaganju tijekom studiranja.

Tijekom razgovora koje je moderirao Branimir Felger predstavljeno je šest područja znanosti/umjetnosti, čime je nastavljena tradicija predstavljanja sadržaja i kvalitetne obrazovne infrastrukture Sveučilišta u Osijeku maturantima te široj javnosti. Prilikom kreiranja studijskih programa u svim područjima naglasak je stavljen na praćenje potreba tržišta rada i suvremenih trendova kako bi nakon završetka studija svi studenti imali prije svega vrhunsko znanje i kompetencije u izabranim područjima, a posljedično i perspektivu zapošljavanja na tržištima rada ne samo u Hrvatskoj, već i u cijeloj Europi.

Promotivnim filmovima predstavili su se 12 fakulteta, četiri sveučilišna odjela i Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku.

Piše: Damir ŠPANIĆ

Internacionalizacija Sveučilišta u Osijeku

Jedan od ciljeva Sveučilišta u Osijeku njegova je internacionalizacija, poručila je prof. dr. sc. Sonja Vila, prorektorica za znanost, tehnologije, projekte i međunarodnu suradnju Sveučilišta u Osijeku, jer želja je privući što više studenata i biti Sveučilište atraktivno na cijelom europskom području visokog obrazovanja. Studije na engleskom jeziku nude Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek, Građevinski i arhitektonski fakultet Osijek, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, a zajednički studij izvode Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek i Medicinski fakultet Osijek. Medicinski fakultet Osijek u ponudi ima i studij na njemačkom jeziku.

Smještajni kapaciteti i Sveučilišni kampus

Prof. dr. sc. Vlado Guberac, rektor Sveučilišta u Osijeku, istaknuo je moderan Sveučilišni kampus u okviru kojega studenti imaju doista sve uvjete neophodne za normalan studentski život te sve veće smještajne kapacitete Sveučilišta u Osijeku. S početkom rada novog studentskog paviljona kapaciteta 800 studenata, koji će biti najveći studentski paviljon u Hrvatskoj i čime će ukupan smještajni kapacitet Sveučilišta u Osijeku narasti na gotovo 1 600 ležajeva, bit će zadovoljene sve potrebe za smještajem studenata koji nisu iz Osijeka. Danas, kada je svaki peti stanovnik Osijeka student, Osijek možemo zvati studentskim gradom i gradom po mjeri studenta u pravom smislu riječi.

Baviti se (i) ljudskim vrijednostima

Logično je kako se, sasvim u skladu s vremenom u kojemu živimo, ponajviše govorilo o tržištima rada, tehnologiji i trendovima digitalizacije, eksponencijalnom rastu IT sektora i podrčja umjetne inteligencije, no zanimljivo je, kao znakovita protuteža, zazvučala izjava izv. prof. dr. sc. Sanje Jukić, prodekanice za nastavu i studente Filozofskog fakulteta Osijek. Parafrazirajući A. G. Matoša koji kaže da su humanistički studiji temeljni za poznavanje čitavoga čovječanstva, prof. Jukić naglasila je kako su u današnjem svijetu sve intenzivnije digitalizacije i robotizacije upravo humanistički studiji od presudne važnosti, jer studente uče kritički promišljati te baviti se čovjekom i ljudskim vrijednostima.

Virtualna Smotra Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, kao i video otvorenja Smotre i promotivni filmovi sastavnica, trajno su dostupni na internetskim stranicama: smotra.unios.hr, a pristupiti se može i putem QR koda.

Možda ste propustili...