Dome slatki dome
DIZAJN

Sva ljepota kombinacije boja
Objavljeno 23. prosinca, 2021.
Bijeli dekorativni predmeti i aranžmani asociraju na čistoću i bjelinu snijega

Svima onima koji vole tople prostorne ugođaje i profinjenost trendovi nameću primjenu zlatne i smeđe boje. Svjetlucavi, zlatni odrazi nisu čest odabir za uređenje stambenog prostora, i to najčešće zbog nedostatka hrabrosti, jer neumjerena primjena zlatne može graničiti s neukusom. Ipak, preporučujemo hrabro se upustiti u igru smeđe i zlatne, koja može pokazati svu ljepotu ove kombinacije boja.



Zlatna u detaljima


Osim maštovitim oblicima dekoracija i aranžmana, poigrajte se bojama namještaja, dekorativnih tkanina, zidova i zidnih tapeta, koji aktivno sudjeluju u stvaranju blagdanskog ozračja doma, a nakon blagdana zadržavaju sjećanje na te ugodne i opuštajuće dane... Preporučujemo zlatnu koristiti u detaljima kao što su jastučići na garniturama za sjedenje, niti protkane u zavjesama i dekorima, okviri ogledala te dekorativni predmeti i aranžmani. Zlatna boja se u diskretnim linijama može pojaviti i na zidovima u obliku dekorativnih traka ili zidnih tapeta. U stilski uređenim stambenim prostorima prisutnost zlatne može biti naglašenija, jer ih je ona oduvijek nadopunjavala i obogaćivala.

Naglasci jedne boje u odnosu prema drugoj bitno će utjecati na konačan prostorni doživljaj. Pojačana primjena crne boje preporučljivija je u prostranijim zonama poput dnevnog boravka u kojemu će fluidnost i prozračnost prostorne cjeline istaknuti crnu kao izrazito elegantnu u dekorativnim detaljima. Ona će unijeti naglaske koji će kroz dekoracije kreirati blagdansko ozračje.

Crna i srebrna



Manji prostori, opterećeniji namještajem i povezivanjem više funkcionalnih zona u jednu cjelinu, nameću potrebu za isticanjem bijele te primjenu crne samo u detaljima. Dominacijom bijele prostor će se doimati vizualno svjetlijim, a time i prostranijim. Bijeli dekorativni predmeti i aranžmani asociraju na bjelinu snijega i unose svečano ozračje u dom.

Profinjenost prostora, koja se postiže minimalističkim, geometrijskim dizajnom, doći će do punog izražaja u kombinaciji crne i srebrne boje. Srebrna postaje dominantna u komadima namještaja i dekoraciji. Matirane izvedbe vrlo su efektne, pogotovo kada se u detaljima pojavljuje crna boja kao kontrast.

Monika Galović Rolich, mag. ing. arh.

Dizajn
maštovite dekoracije i aranžmani

Sjajno ili mat
Osim odmjerenijih kombinacija boja, hrabro su upustite u koketiranje s crvenom, ružičastom ili ljubičastom. Ove naglašene boje u sjajnoj ili mat izvedbi, snažno će obilježiti dijelove prostora u koje se postavljaju. Dekoriranjem postojećih zavjesa i zastora, stola ili pojedinih komada namještaja stvorite toplu i dinamičnu atmosferu koja se može postići samo primjenom tih boja.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike