Svijet
POSEBNI AMERIČKI SAVJETNIK DODIKU

Chollet: Snosit ćete posljedice
Objavljeno 17. prosinca, 2021.
Posebni savjetnik šefa američke diplomacije Derek Chollet upozorio je člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da će on i njegovi politički istomišljenici snositi posljedice zbog postupaka kojima ugrožava opstanak BiH.

Cholletovo upozorenje uslijedilo je nakon što su veleposlanstvo SAD-a i delegacija Europske unije u BiH u srijedu objavili kako su pogoršano političko stanje u zemlji i eskalacija krize izazvana odlukama Narodne skupštine RS, uz nespremnost lokalnih političara na kompromis, doveli do toga da se prekidaju pregovori o izmjenama izbornog zakona, koji su do sada vođeni uz posredovanje američkih i europskih izaslanika Matthewa Palmera i Angeline Eichhorst.

Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće BiH upozorilo je da su zaključci parlamenta RS-a nezakoniti i opasni jer ugrožavaju integritet pravosuđa, no Dodik je odmah poručio kako neće odustati od planova. "Sadašnje VSTV BiH neće više imati nikakve ovlasti u RS-u", zaprijetio je Dodik. Odbacio je i upozorenja MMF-a kako će RS ostati bez financijskih sredstava. Najavio je kako će se vlasti u Banjoj Luci okrenuti drugim izvorima financiranja, bez obzira na to što će plaćati veće kamate. Planira osporiti i postojanje oružanih snaga BiH. Umjesto prvotnog inzistiranja na njihovu ukidanju, sada nudi pregovore na kojima bi se dogodilo da se one smanje na polovinu sadašnjeg sastava od deset tisuća pripadnika, a u protivnom bi proglasio demilitarizaciju u RS-u, ili bi uspostavio entitetsku vojsku. H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike