Sport
SPORTSKA ŽUPANIJA ZA SVE: USUSRET EUROPSKOJ REGIJI SPORTA 2024.

Osječko-baranjska županija ima jake temelje za razvoj vrhunskog sporta
Objavljeno 14. prosinca, 2021.
Grade se dvorane, sportski tereni, igrališta, održava postojeće, financijski pomaže rad sportskih udruga, a osobita se pozornost daje razvoju sporta kroz školski sustav

Suvremeni se sport ne odnosi samo na individualne i privatne izbore, nego je fenomen velikoga društvenog i kulturnog značenja kojim se bavi mnoštvo ljudi. Sportaši imaju autentične ciljeve, koje ostvaruju na treninzima i natjecanjima, a njihovi uspjesi ogledalo su zajednice iz koje dolaze. Vrednovanje sposobnosti, učinkovitosti, potreba, procjena utjecaja na osobno i kolektivno ponašanje, razlučivanje vrijednoga od nevrijednoga posao je sportskih radnika i trenera. U našoj je županiji krovno sportsko stručno tijelo Športska zajednica Osječko-baranjske županije. Zajednica obuhvaća rad sedam sportskih zajednica gradova - Županije, Osijek, Đakovo, Našice, Valpovo, Belišće, Beli Manastir i Donji Miholjac, i 15 granskih saveza s 55 sportova, 700 sportskih udruga i 25 tisuća sportaša.



Važno je istaknuti napore Osječko-baranjske županije i župana Ivana Anušića, koji u okviru svojih nadležnosti i mogućnosti, često i puno više od toga, nastoje stvoriti prije svega infrastrukturne preduvjete za bavljenje sportom. U tom smislu grade se dvorane, sportski tereni, igrališta, održava postojeće, financijski pomaže rad sportskih udruga, a naravno osobita pozornost daje se razvoju sporta kroz školski sustav. Danas tako sve matične osnovne škole imaju nastavno-sportske dvorane, kojima se koriste učenici, ali i sportaši i rekreativci. Ne zadovoljava se postojećim stanjem, a među aktivnostima koje se provode i planiraju posebno mjesto ima sportski inkubator, odnosno projekt ranog prepoznavanja talenata kod djece za određeni sport te njihovo praćenje i usmjeravanje stručnim savjetima i financiranjem u sportskom napredovanju.

Sportske zajednice gradova


Program javnih potreba na području Grada Osijeka zajedno provode Grad Osijek, Zajednica športskih udruga Grada Osijeka i Športski objekti d.o.o. Nadaleko su poznate osječke velike sportske priredbe: Svjetski kup u gimnastici Dobro World Cup Osijek, Pannonian Challenge, Europsko prvenstvo u streljaštvu, Osječki polumaraton, Adriatic Challenge turnir u preponskom jahanu i Biciklistička utrka Cro Race. Uz potporu Sportske zajednice Grada Osijeka i Grada Osijeka organiziraju se i stotine drugih sportskih priredbi, sufinancira stručni rad za 30 trenera i 20 sportaša iz 12 sportova. Slično kao i u drugim zajednicama, dodjeljuju se stipendije, osiguravaju znatni iznosi za zdravstvenu zaštitu, sport invalida, prijevoz mlađih sportaša, redovitu djelatnost itd. Školski športski savez OBŽ sustavno provodi županijska i poluzavršna natjecanja te je domaćin Državnog prvenstva u gimnastici. Uz natjecanja školski športski savez OBŽ u suradnji sa OŠ i SŠ Županije provodi čitav niz aktivnosti: Univerzalna sportska škola, Vježbaonica, Igram Pišem Lajkam, Vrtim zdravi film, Dosudi sportski, Volontiranje u školskom sportu, Medicinari u školskom sportu... Školski sportski savez grada provodi program navikavanja na vodu i obuku neplivača, školu klizanja, školu skijanja, ljetni sportski kamp i triatlon osnovnih škola osmišljen u vrijeme pandemije COVID-a. Gradski savez za sportsku rekreaciju “Sport za sve” svojim programima osmišljava slobodno vrijeme za rekreaciju građana različitih dobnih skupina i sposobnosti. Iz male ali aktivne Zajednice športskih udruga Grada Belog Manastira ističu da su zadovoljni financiranjem i unaprjeđivanjem sportske infrastrukture. Naime, uz postojeće, u izgradnji su novi sportski tereni i građevine poput malonogometnog terena s umjetnom travom u Šumarini, bowling četverostazne kuglane u PEER centru u Šećerani i potpuno novog kompleksa Gradskih bazena.

Svi znaju da je Belišće “grad koji živi sport”, a njegova je zajednica ponosna jer u gradu vlada sportski duh zajedništva, entuzijazma i predanosti svih tisuću sportaša u trideset klubova. Zbog zapaženih sportskih rezultata svojih članica, organizacijskih sposobnosti i kvalitete rada Zajednice športskih udruga grada Belišća, stalnog unaprjeđenja sportske infrastrukture i ulaganja u sport, Grad Belišće je postao nadaleko poznat promotor sporta.

Valpovo ima približan broj klubova u 14 raznih sportskih grana, a njegova zajednica je tijekom 2021. zabilježila povećanje izdvajanja proračunskih sredstava za sport, što je pridonijelo ostvarenju nekoliko iznimnih i zapaženih rezultatskih ostvarenja. Jedna od najljepših sportskih priča dolazi iz Stolnoteniskog kluba Donji Miholjac, iz kojega su mlađe kadetkinje ove godine osvojile titulu prvakinja Republike Hrvatske na natjecanju u Puli. Bile su nepobjedive i na Županijskom natjecanju školskih sportskih društava Osječko-baranjske županije izborivši plasman na državno natjecanje. Ribolovno-športska udruga Udica Donji Miholjac je na Kupu jadransko-podunavskih zemalja u ribolovu, održanom u Makedoniji, osvojila prvo mjesto. Teniski klub Donji Miholjac osvojio je peti put Teniski kup Republike Hrvatske. Našice sve brže postaju snažan i prepoznatljiv sportski grad. Imaju najbrojniju sportsku zajednicu nakon Osijeka. U ovoj godini posebno su se orijentirali na razvoj dječjeg i omladinskog sporta. Velik sportski kolektiv je RK Nexe, natječe se u Paket24 Premijer ligi, Hrvatskom kupu, SEHA Gazprom ligi i EHF Europskoj ligi. Đakovo je također sportski grad. U tamošnjoj zajednici je pedesetak klubova i tri tisuće sportaša. Na Gradskom bazenu u Đakovu provodi se obuka neplivača i Zajednica grada radi na sustavnom unaprjeđivanju sporta kroz projekte nabave vozila, postavljanja vježbališta, dvoranskog fitnesa itd.

Što se tiče razine sportskih saveza i klubova, ističemo rad Odbojkaškog saveza, u kojemu je ujedinjen 21 klub iz Osječko-baranjske županije. U najvišem rangu (Super liga) natječu se ŽOK Osijek i MOK Mursa-Osijek. Najbolje ostvarenje u sezoni 2020./2021. ima MOK Mursa-Osijek – prvo mjesto u Kupu Hrvatske, što je ujedno i jedan od dva trofeja u dvoranskom loptačkom sportu od samostalnosti Hrvatske za grad Osijek, OBŽ i cijelu Slavoniju i Baranju, te drugo mjesto u Super ligi, čime je izboren nastup u Europi nakon osam godina.

Gimnastičko društvo Žito ovu će godinu pamtiti kao jednu od uspješnijih u svojoj novijoj povijesti. Naime, njihov je gimnastičar Aurel Benović na Svjetskim kupovima u Varni i Osijeku uzeo zlato i srebro na parteru, završio ukupno drugi na svjetskoj Rang listi WCC serije natjecanja, a na nedavno održanom Prvenstvu Hrvatske u organizaciji Sokola osvojio je seniorsku broncu. Kruna rada kluba organizacija je dviju velikih sportskih manifestacija, DOBRO World Cupa Osijek i Prvenstva Hrvatske. Što se tiče košarkaškog saveza Osječko-baranjske županije, ističu se KK Vrijednosnice Osijek i KK Mursa Osijek, koji se natječu na najvišem rangu u muškoj i ženskoj seniorskoj ligi. U Osijeku su ove godine igrale seniorska muška i ženska reprezentacija Hrvatske. Kod nas je promovirana knjiga pokojnog proslavljenog košarkaša Krešimira Ćosića. Športski ribolovni savez Osječko-baranjske županije 2021. godine organizirao je natjecanja županijske lige u sportskom ribolovu. U završnici Kupa Hrvatskog športsko ribolovnog saveza bili su naši šaranaši i natjecatelji u disciplini lov ribe udicom na plovak. Sportski ribolov sve je popularniji sport kod nas, a znak priznanja bit će 68.Svjetsko prvenstvo za seniore u disciplini lov ribe udicom na plovak, koje će se održavati u rujnu sljedeće godine na Staroj Dravi u Bilju.

Borilački sportovi u našoj županiji uvijek su bili dobro zastupljeni. Iz Kick Boxing kluba “Sveti Duh” rekli su nam da im je ova jedna od najuspješnijih godina. Imali su tri seniorska i dva juniorska državna prvaka, od kojih su neki bili državni prvaci u više disciplina. Na seniorskom svjetskom prvenstvu u kickboxingu, koje se održalo u Jesolu (Italija) u sastavu hrvatske kickboxing reprezentacije nastupilo je četvero natjecatelja iz “Svetog Duha”. Tamo su naši dečki izborili tri bronce i ostvarili druge odlične rezultate. U budućnosti se od tog kluba očekuje puno jer su posloženi svi preduvjeti potrebni za uspjeh, poput talentiranih boraca, sposobne i odlučne uprave te suvremene dvorane za treninge. Veslački Klub Iktus i Atletski klub Slavonija-Žito istaknuli su se po izuzetnom radu, koji je rezultirao mnogobrojnim uspjesima. Savez za sport i sportsku rekreaciju osoba s invaliditetom Osijek ima osam članica paraolimpijskih i drugih sportova za osobe s invaliditetom. Od srpnja 2021. Savez sudjeluje u projektu Europskog socijalnog fonda. Osim niza individualnih uspjeha uspješno je proveden i Tjedan sporta i rekreacije za osobe s invaliditetom. Korona je najviše pogodila šah, pa je Šahovski savez Osječko-baranjske županije uspio tek pred kraj godine organizirati pojedinačno žensko prvenstvo 23. Čarobni prsten i pojedinačno kadetsko prvenstvo županije 17. Iovallium.

Cjeloživotna rekreacija


Savez sportske rekreacije “Sport za sve” Osječko-baranjske županije i grada Osijeka svojim aktivnostima naglašavao je cjeloživotnu rekreaciju, kretanje i boravak u prirodi kao poželjan stil života. Sve ideje realizirao je kroz uspješne manifestacije poput Baranjskog polumaratona, Festivala biciklističke rekreacije i humanitarne utrke Osijek trči – i ti to možeš. Iz Rukometnog saveza zadovoljni su napretkom klubova iz Osijeka, Đakova, a sjajan je RK Nexe Našice. Studentski sportski savez Sveučilišta u Osijeku može se pohvaliti timovima koji se natječu na međunarodnim i državnim sveučilišnim natjecanjima i prvenstvima u odbojci, košarci, futsalu, plivanju, šahu, stolnom tenisu i rukometu. Svakako, najveći i najutjecajniji sport je nogomet, a iz Županijskog nogometnog saveza Osječko-baranjske županije navode ovogodišnja ulaganja u infrastrukturu poput izgradnje stadiona i kampa NK Osijek, izgradnje terena s umjetnom travom NK BSK Bijelo Brdo i nogometne akademije “Hypo Limač”, mini pich igrališta škole nogometa Grafičar Vodovod, tribine NK Belišće, tribine NK Mladost, Draž i NK Sveti Đurađ, svlačionica NK Slavonac Tenja, Kuće nogometa i drugo. Uz to se potiče usavršavanje čak 403 nogometna suca te školovanje i unaprjeđivanje trenera. U natjecateljskoj godini 2021./22. u Prvoj HŽNL ŽNK Osijek osvojio je prvo mjesto. Deset nogometašica iz našeg saveza su hrvatske reprezentativke. Hrvatska nogometna reprezentacija je u sklopu kvalifikacija za Svjetsko nogometno prvenstvo u Kataru nastupala u Osijeku protiv Slovačke. Valja naglasiti i uspješne rezultate naših predstavnika, NK Osijek i ŽNK Osijek, u međunarodnim utakmicama.

Iz rečenog je očito da Osječko-baranjska županija ima jake organizacijske i natjecateljske temelje, iz kojih će se u nadolazećem razdoblju stvoriti dodatni zamah za razvoj vrhunskog sporta kao akceleratora izvrsnosti na svim društvenim razinama. “Veliku podršku našem sportu daje Kineziološki fakultet u Osijeku. S njim imamo odličnu suradnju, ali želimo ju još više produbiti. Želimo povećati suradnju naših klubova, otvoriti još više Sportsku zajednicu klubovima i sportašima. Sportske zajednice, gradski i županijski odsjeci su servis, ali aktivan servis, koji je tu zbog sportaša. Mi dajemo ritam, a na sportašima i klubovima je da iskoriste društvene privilegije. Gradonačelnik Ivan Radić itekako prepoznaje važnost sporta, a osobito razvoj djece kroz sport. Tako je u ovogodišnjem proračunu osigurano 43.216.230,00 kuna. Po izdvajanjima za sport po stanovniku Osijek je u samom državnom vrhu. ponovio je na kraju sportaš i sportski radnik Robert Seligman iz Odsjeka za sport Grada Osijeka.

Dario Majetić
NK OSIJEK NA ČELU PRVENSTVENE TABLICE
 
Osječki je nogomet 2021. bio uspješan. Nogometaši Osijeka prvi put u svojoj klupskoj povijesti osvojili su drugo mjesto i još jednom se plasirali u europska natjecanja, pritom popravivši i niz rekorda u klupskim statističkim almanasima. Predvođeni izvrsnim trenerom Bijelo-plavi su sjajne rezultate iz prošle sezone nadogradili i na početku nove te nakon pola prvenstva postali jedan od pretendenata na naslov prvaka Hrvatske. Uz to, Bijelo-plavi su imali i dva igrača na Europskom prvenstvu 2021. To nije slučajno, nego je rezultat sustavnog rada u posljednjih šest godina. NK Osijek napreduje na svim razinama, bilježi uspješne rezultate i u najmlađim kategorijama, u kojima se posebno istaknula pionirska momčad Bijelo-plavih, koja je u 2021. osvojila dvostruku krunu. Sve spomenuto u 2022. godini moglo bi se izdignuti na još višu razinu jer se očekuje dovršetak gradnje stadiona i trening-kampa za Školu nogometa i prvu momčad NK Osijek.

Sport i turizam
 
”Sport i sportska aktivnost, bez obzira na to govorimo li o profesionalnom ili rekreativnom bavljenju, od iznimne su važnosti u svim razvojnim, pa i životnim, fazama svih stanovnika Osječko-baranjske županije. Prepoznavši važnost, ali i potencijale sporta na području naše županije, kao i iznimne rezultat brojnih dionika u sportu, Osječko-baranjska županija kroz Upravni odjel za turizam, kulturu i sport te našu zajednicu sportova razvija programe i potpore kojima potiče izvrsnost u sportu, ali i rekreaciju kod najmlađih i osoba starije životne dobi. Proteklih godina prepoznali smo i aktivno se uključili u podupiranje velikih sportskih aktivnosti poput Pannonian Challengea, Dobro World Cupa i drugih, čime osim u sport ulažemo i u promociju Osječko-baranjske županije. Povezivanjem turizma, kulture i sporta osnažujemo naše potencijale, a posjetiteljima pružamo kompleksniju ponudu i jedan novi i drukčiji doživljaj boravka na istoku Hrvatske. Ponosni smo i na ambasadoricu Osječko-baranjske županije, svjetski poznatu tenisačicu Donnu Vekić, koja ime Osijeka i naše županije na najbolji mogući način predstavlja u svijetu, a zajedno gradimo nove javne teniske terene, koji su na raspolaganju svim našim sugrađanima, čime pridonosimo popularizaciji tog sporta. U proteklom smo razdoblju obnovili i brojna sportska igrališta, uložili u opremu osobito u školskom sportu, te ćemo i u budućnosti biti partner svim našim sportašima i rekreativcima na području županije”, kazala nam je Tatjana Roth iz Upravnog odjela za turizam i sport Osječko-baranjske županije.
Savez sportske rekreacije “Sport za sve” OBŽ-a i grada Osijeka aktivnostima je naglašavao cjeloživotnu rekreaciju, kretanje i boravak u prirodi kao poželjan stil života
Sportski inkubator za rano prepoznavanje talenata
 
Revitalizacija područja nekadašnjeg OLT-a, kao brownfield investicije koju ćemo realizirati sredstvima Europske unije, obuhvaća uz brojne druge sadržaje i izgradnju sportskog inkubatora. Riječ je o jedinstvenom projektu, prvom takve vrste u Hrvatskoj. Sportski inkubator za cilj će imati rano prepoznavanje talenata kod djece za određeni sport te njihovo praćenje i usmjeravanje stručnim savjetima i financiranjem u sportskom napredovanju, a za tu namjenu izgradit će se i potrebna sportska infrastruktura. Cilj nam je razvijati sportske talente i biti im podrška u njihovu sportskom odrastanju. Osijek i Osječko-baranjska županija do sada su iznjedrili brojne svjetski poznate sportaše, no njihov je uspjeh uglavnom rezultat osobnog talenta te podrške obitelji, stoga je vrijeme da i mi kao lokalna i regionalna samouprava pružimo podršku i budemo partneri mladim talentima i njihovim obiteljima – rekao je župan Anušić.
Možda ste propustili...

OSASUNA ŠPANJOLSKI KLUB

Budimir će biti spreman za EP

U RIJECI KREĆE FINALNA SERIJA ZA PROBOJ U KOŠARKAŠKU ELITU

Kvarner prvi nositelji, ali Brokeri su ga ove sezone već pobijedili usred Rijeke

Najčitanije iz rubrike