Osijek
NAJVEĆA ATRAKCIJA ADVENTA

Ferrisov kotač, visok 35 metara, stigao u Osijek
Objavljeno 10. prosinca, 2021.
Putujući složen na četiri šlepera, veliki kotač prešao je više od 1000 kilometara do svog odredišta kod Školjke

Od priča do realizacije, od sumnje do stvarnosti - u Osijek je stigao Ferrisov kotač, 35-metarsko čudo koje će za Adventa, ali i neko vrijeme nakon njega, sasvim sigurno biti turistička atrakcija grada na Dravi. Kasno poslijepodne na predviđenu lokaciju kod Školjke stigla su četiri velika šlepera koja su prevozila poseban teret.



Kotač neće odmah u subotu biti u funkciji jer je riječ o složenom postupku sastavljanja kotača i ispunjavanja svih sigurnosnih uvjeta prije nego što primi prve znatiželjnike da se otisnu u osječke visine. Kotač je prvo istovaren iz kamiona, a nakon toga će se, za dana, pristupiti njegovu sastavljanju.

Prema riječima Ivana Kristijana Majića, ravnatelja Kulturnog centra i organizatora ovogodišnjeg Adventa u Osijeku, ideja o Ferrisovu kotaču razvijala se nekoliko godina i sada je konačno došlo vrijeme za realizaciju. Trebao je kotač stići i prošle godine, no pandemija je spriječila da se dokotrlja do Osijeka. Kada je konačno sve ove godine dogovoreno, Ferrisov kotač je, natovaren na kamione, naravno u dijelovima, započeo krajem studenoga putovanje od nešto više od tisuću kilometara prema Osijeku. Svaki dan znala se lokacija kamiona, a kako su se kilometri nizali, i Osijek bivao sve bliži, osmijesi organizatora bili su sve veći. "Kotač je visok 35 metara, čime nadmašuje sve zgrade u Europskoj aveniji i Tvrđi, pa će se pružati dobar pogled na vizuru Osijeka, i danju i noću, kada će i lampice s Adventa pružiti nezaboravan pogled", rekao je Majić.

- Nekima je zanimljivo gledati kako se kotač slaže, a mi zamišljamo kako izgleda Osijek s 35 metara visine. Željno iščekujemo prvu vožnju - poručio je gradonačelnik Ivan Radić.

Milan Bugarić
 

Možda ste propustili...

PROJEKT UDRUGE KREAKTIVA: UPOZNAJUĆI EUROPU UPOZNAJEM SEBE

Punoljetnost su obilježili putujući vlakom po Europi na trasi Orient Expressa

ECO CITY WASTE FEST

U Osijeku prvi Festival otpada

Najčitanije iz rubrike