Novosti
OBNOVA STRADALOG PODRUČJA

Na Banovini gradnja dvaju modela novih kuća
Objavljeno 8. prosinca, 2021.
Postupak javne nabave pokrenut je za obnovu 30 zamjenskih obiteljskih kuća, a do kraja godine u fazama će biti pokrenuti postupci za još 135 kuća i deset višestambenih zgrada, rečeno je na predstavljanju plana gradnje zamjenskih obiteljskih kuća i višestambenih zgrada na potresima pogođenom području.

Potpredsjednik Vlade Tomo Medved kao načelnik Stožera za ublažavanje posljedica potresa izvijestio je o do sada učinjenom u zbrinjavanju stanovništva. Plan gradnje iznio je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Gordan Hanžek predstavivši izgled tipskih kuća i zgrada koje će se graditi. "Zadatak nam je bio izgraditi kuće u skladu s europskim propisima o gradnji, funkcionalne, sigurne sa stanovišta potresa, uz poštovanje tradicionalne arhitekture i funkcionalnosti prostora, energetski učinkovite", rekao je.

Gradnju obiteljskih kuća država financira u stopostotnom iznosu, a stradali mogu birati između dva modela - "urbanog" i "tradicionalnog", te šest načina gradnje. "Izvedena je potrebna priprema da bismo u nekoliko sljedećih godina dali priliku prije svega hrvatskim poduzećima da izgrade gotovo 4000 zamjenskih objekata", rekao je ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat.

Medved je istaknuo da je do sada obnovljeno 1000 obiteljskih kuća i poručio da nitko neće biti prepušten sam sebi. H
Možda ste propustili...