Novosti
VIJEĆE EU-A USUGLASILO STAJALIŠTE O AŽURIRANJU POREZNIH PRAVILA

Dogovoren novi sustav PDV-a, Marić oprezan
Objavljeno 7. prosinca, 2021.
Uvođenje novih, sniženih stopa PDV-a u Hrvatskoj, s obzirom na izdašnost PDV-a kao izvora proračunskih prihoda, zahtijeva raspravu i dubinsku analizu prije odluke, rekao je ministar financija Zdravko Marić, nakon što je na Vijeću EU-a usuglašeno stajalište o ažuriranju postojećih pravila o PDV-u koje će članicama omogućiti više fleksibilnosti.

Ministri financija članica suglasili su se o novim pravilima kojima se ažurira popis roba i usluga za koje su dopuštene snižene stope PDV-a. Vijeće je ograničilo broj stavki na koje se snižene stope mogu primijeniti da bi se spriječilo njihovo širenje. Dosad je dopuštena jedna standardna stopa od najmanje 15 % te snižena stopa od 5 %. Prema novim pravilima, države bi mogle imati dvije zasebne snižene stope između 5 % i standardne stope, jedno izuzeće, tzv. nultu stopu, jednu sniženu stopu između 0 % i iznosa sniženih stopa. Novi proizvodi i usluge na popisu uključuju one kojima se štiti javno zdravlje, povoljni su za okoliš i podupiru digitalnu tranziciju.

Marić kaže da se kod zadiranja u sustav PDV-a mora voditi računa o više toga. "Kod snižavanja stopa nastoji se doprijeti do građana s nižim primanjima, što ne polučuje uvijek željeni učinak", kaže, navodeći primjer snižavanja PDV-a na lijekove bez recepta, na svježe meso i ribu, povrće i voće, gdje potrošači nisu osjetili gotovo nikakvo pojeftinjenje.

Marić kaže da je RH pokazala da se smanjenjem izravnih poreza, poreza na dohodak i na dobit polučuju rezultati za gospodarstvo, zaposlenost i standard građana, ali nada se da će u dogledno vrijeme sazrijeti trenutak za smanjenje doprinosa. Dogovor ministara stupa na snagu nakon mišljenja Europskog parlamenta koji tu ima samo savjetodavnu ulogu. H
Najčitanije iz rubrike