Kultura
UČENIK GLAZBENE ŠKOLE MILKA KELEMENA

Jakov Vašiček drugi na natjecanju puhača Varaždin Woodwind & Brass
Objavljeno 8. prosinca, 2021.
Mladi polaznik 5. razreda saksofona Glazbene škole Milka Kelemena Jakov Vašiček postigao je zavidan uspjeh na Međunarodnom natjecanju puhača Varaždin Woodwind & Brass. Njegov nastup u C-kategoriji službeno povjerenstvo natjecanja ocijenilo je s 92 boda, što mu je donijelo II. nagradu. Učenikova mentorica je Veronika Brzica, a korepetitor Josip Jagušić.

Međunarodno natjecanje puhača Varaždin Woodwind & Brass i Varaždin Woodwind & Bras Grand Prix započelo je u Glazbenoj školi Varaždin 2015. zajedno s međunarodnim natjecanjem pijanista Memorijal Jurica Murai i Murai Grand Prix. Ovo bienalno natjecanje održava se u baroknoj palači Erdödy, u kojoj se nalazi i sjedište škole. Broj zemalja sudionica natjecanja raste svake godine, a osim iz Hrvatske, do sada su sudjelovali natjecatelji iz Velike Britanije, Italije, Španjolske, Mađarske, Njemačke, Austrije, Poljske, Turske, Češke, Slovačke, Srbije, Bosne i Hercegovine i Slovenije. Mladi Jakov Vašiček učenik je 5. razreda saksofona i već se iskazao svojim izuzetnim nastupima. Jedan od njih bio je i Koncert mladih slatinskih glazbenika, održan u lipnju ove godine kao uvod u obilježavanje 50 godina Matice hrvatske u Slatini. Jakov je tada doista virtuozno izveo Andante et Allegro Andréa Chailleuxa.

Učenici slatinske glazbene škole sudjeluju na brojnim regionalnim, državnim i međunarodnim natjecanjima i postižu zapažene uspjehe. Ako se zadržimo samo na varaždinskom Woodwind & Brass međunarodnom natjecanju puhača, podsjetimo da je 2015. učenik 3. razreda trube tada Osnovne glazbene škole Slatina Jan Mojzeš osvojio I. nagradu u B-kategoriji. Učenika je za natjecanje pripremao učitelj Zoran Vlajnić, a korepetitorica je bila Veronika Hardy. Na tom prestižnom natjecanju već tada sudjelovalo je 398 kandidata iz devet država. Iste godine na varaždinskom natjecanju sudjelovala je u B-kategoriji i učenica 2. razreda flaute Veronika Tkalčević, koju je pripremala učiteljica Melita Bacinger, a na klaviru pratila učiteljica Veronika Hardy. Na Međunarodnom natjecanju puhača u Varaždinu godine 2016. sudjelovale su učenice slatinske škole iz PO Orahovica Vedrana Hodak, 2.r. klarineta, i Ozana Grosel, 3.r. saksofona. Učenice su pripremili učitelji Mladen Subotičanec i Ivan Manjkas, a korepetitorica je bila Mateja Tomas. Hodak je u A-kategoriji osvojila 3. nagradu, a Grosel je u B-kategoriji osvojila 2. nagradu. Godine 2017. u Varaždinu su se natjecale Marija Lena Vujčić u B-kategoriji flaute s mentoricom Melitom Manjkas Bacinger i Lorena Novković u B-kategoriji trube s mentoricom Jelenom Škvorc, a obje učenice na klaviru je pratio Josip Jagušić. Drugu nagradu u A-kategoriji trombona osvojio je 2019. Ian Maleković s mentoricom Jelenom Škvorc, uz korepeticiju Josipa Jagušića. Lana Potalec, učenica 2.r. klarineta u PO Orahovica, iste godine osvojila je 3. nagradu u B-kategoriji. Njezina mentorica bila je Petra Furnstein, a korepetitorica Mateja Tomas. Treću nagradu osvojila je i Lorena Novković u C-kategoriji trube, njena mentorica bila je Jelena Škvorc, te Ena Knežević iz saksofona u D-kategoriji. Njezin mentor bio je Ivan Manjkas, a korepetitor Josip Jagušić.

Vrijedni trubač Jan Mojzeš, koji je osnovna glazbena znanja stekao u Slatini, a glazbeno školovanje nastavio u Zagrebu, još je jednom zablistao u Varaždinu. Naime, kao pobjednik finala postao je laureat natjecanja Varaždin Woodwind and Brass 2019. kao polaznik zagrebačkoga Glazbenog učilišta Elly Bašić. P.ŽarkovićPetar Žarković
Možda ste propustili...

AKADEMIJA ZA UMJETNOST I KULTURU

Jubilarni koncertni intermezzo

MEĐUNARODNI DAN MUZEJA U OSJEČKIM MUZEJIMA

Predstavljanja, izložbe, ali i predavanje o povijesti piva

U SKLOPU 29. FESTIVALA GLUMCA U VINKOVCIMA

Enesu Kiševiću nagrada “Ivo Gregurević”

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana