Ekonomija
BOSCH ULAŽE U PROIZVODNJU POLUVODIČA

Potražnja za čipovima i dalje mahnito raste
Objavljeno 8. prosinca, 2021.

Dok svijetom vlada nestašica čipova, Bosch povećava svoje kapitalne izdatke. Objavio je to samo nekoliko tjedana nakon što je otvorio novu tvornicu poluvodičkih pločica u Dresdenu poznati dobavljač tehnologija i usluga te je najavio još jedno deveteroznamenkasto ulaganje u svoja postrojenja. Bosch samo u 2022. godini planira uložiti više od 400 milijuna eura u proširenje tvornica poluvodičkih pločica u Dresdenu i Reutlingenu u Njemačkoj i postrojenja za poluvodiče u Penangu u Maleziji.


"Potražnja za čipovima i dalje raste mahnitom brzinom. Zbog trenutačne situacije sustavno povećavamo svoju proizvodnju poluvodiča tako da svojim kupcima možemo pružiti najbolju moguću podršku", izjavio je dr. Volkmar Denner, predsjednik upravnog odbora društva Robert Bosch GmbH.


Većina kapitalnih izdataka namijenjena je Boschevoj novoj tvornici poluvodičkih pločica od 300 milimetara u Dresdenu, čiji se proizvodni kapacitet planira još brže širiti u 2022. Otprilike 50 milijuna eura planiranog iznosa potrošit će se sljedeće godine na tvornicu poluvodičkih pločica u Reutlingenu blizu Stuttgarta. Bosch će od 2021. do 2023. ukupno uložiti 150 milijuna eura u dodatni prostor za čiste sobe. Bosch također iz temelja gradi centar za ispitivanje poluvodiča u Penangu u Maleziji. U centru će se od 2023. početi ispitivati gotovi poluvodički čipovi i senzori.
"Planiranim ulaganjima još jednom dokazujemo stratešku važnost posjedovanja vlastitih kapaciteta za proizvodnju temeljne tehnologije poluvodiča", izjavio je Denner. Mikroelektronika ključan je čimbenik za uspjeh u svim Boschevim poslovnim područjima. Budući da je društvo rano prepoznalo potencijal spomenute tehnologije, već više od šezdeset godina proizvodi komponente za poluvodiče. Z.R.

Uloženo više milijardi eura u razvoj
- Proizvodnja čipova za kupce iz automobilske industrije započela je u rujnu, što je tri mjeseca prije nego što je planirano. Otkad se tehnologija od 200 milimetara prvi put predstavila javnosti 2010. godine, samo u tvornice poluvodičkih pločica u Reutlingenu i Dresdenu dosad je uloženo više od 2,5 milijardi eura. Povrh toga, uloženo je više milijardi eura u razvoj mikroelektronike - objavili su iz Boscha.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

VOĆARSTVO: NEGATIVAN TREND - U PADU POVRŠINE POD NASADIMA JABUKA

Nesređeno tržište i elementarne nepogode voćare doveli do dna

2

FAO: U SRPNJU POJEFTINILA HRANA

U cijene uračunali i strah od recesije

3

PROIZVODNJA VOĆA U HRVATSKOJ OVISNA O KLIMATSKIM UVJETIMA

Hladnoća, mrazovi pa suša - ova je godina za voćare puno i gora nego što je bila prošla