Novosti
DRŽAVNI PRORAČUN - GLAVNA SABORSKA TEMA OVAJ TJEDAN

Prihvaćen amandman za sanaciju Tvrđe, više novca promociji poljoprivrede
Objavljeno 7. prosinca, 2021.

Vlada je na svojoj sjednici u ponedjeljak od ukupno 475 amandmana podnesenih na prijedlog državnog proračuna za 2022., prihvatila njih devet, od čega su četiri podnijeli zastupnici parlamentarne većine, a pet oporbeni zastupnici.



O amandmanima Sabor se izjašnjava u ponedjeljak i utorak, dok će glasanje o proračunu biti u srijedu. Državni tajnik Ministarstva financija Zdravko Zrinušić rekao je kako se od 475 amandmana, njih 450 smatra važećima, dok je 25 nevažećih, jer nisu u skladu s člankom 38. Zakona o proračunu (za amandmane kojima se predlaže povećanje rashoda ili izdataka treba istodobno predložiti odgovarajuće smanjenje rashoda ili izdataka). Među prihvaćenim amandmanima je i onaj zastupnika romske nacionalne manjine Veljka Kajtazija, koji se odnosi na osiguranje 400.000 kuna u 2022. za Nacionalni plan uključivanja Roma za razdoblje 2021. - 2027.

U izmijenjenom obliku najavljeno je i prihvaćanje amandmana Kluba zastupnika zeleno-lijevog bloka, kojim bi se iznos za stambeno zbrinjavanje žrtava nasilja u obitelji povećao za gotovo 4,4 milijuna kuna. Osvrćući se na sjednici Vlade na prihvaćanje tog amandmana, premijer Andrej Plenković istaknuo je kako se u modificiranom obliku za stambeno zbrinjavanje žrtava nasilja izdvaja još i više sredstava negoli je predloženo time. "Poruka da želimo spriječiti nasilje nad ženama, prije svega nasilje u obitelji, nešto je što su vrijednosti za koje se zalažemo tijekom cijelog mandata. S obzirom i na grozno ubojstvo koje se dogodilo prije nekoliko dana u Splitu, kroz ovaj način, za izdvajanje više sredstava za stambeno zbrinjavanje žrtava nasilja, želimo poslati još jednu snažnu poruku", rekao je Plenković.

U izmijenjenom obliku prošao je i amandman Kluba zastupnika IDS-a, na temelju čega se povećavaju sredstva, i to za iznos od milijun kuna u 2022., za sanaciju Eufrazijeve bazilike u Poreču. Izuzetak među odbijenim "poljoprivrednim" amandmanima bio je onaj Vesne Vučemilović (HS), koji je Vlada prihvatila u izmijenjenom obliku, pa će država za međunarodnu promociju hrvatske poljoprivrede i drvne industrije u konačnici izdvojiti milijun, umjesto prvotno planiranih 400 tisuća, odnosno 600 tisuća kuna, koliko je predlagala Vučemilović. "Hvala uime svih Slavonaca i Baranjaca koji žive od poljoprivrede i drvoprerađivačke industrije", zahvalila je zastupnica.

Vlada je odlučila prihvatiti i amandman Kluba zastupnika HNS-a, HSU-a i nezavisnih zastupnika, i to u iznosu od milijun kuna u idućoj godini za sanaciju osječke Tvrđe. Na temelju amandmana zastupnice Boške Ban Vlahek (SDP), u izmijenjenom obliku, u 2022. za šest milijuna kuna povećat će se proračunska sredstva za aktivnosti Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec.

Zadnja dva amandmana koje Vlada prihvaća odnose se na povećanje sredstava u 2022. za bolnički sustav. To su amandman Kluba zastupnika HDZ-a u iznosu od milijun kuna za početak gradnje modularne zgrade u Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" te u izmijenjenom obliku, onaj zastupnika Mira Totgergelija (HDZ), o osiguranju 17,7 milijuna kuna za Opću bolnicu Bjelovar.

Prijedlogom državnog proračuna u 2022. predviđaju se prihodi od 164,5 milijardi i rashodi od 173,8 milijardi kuna te deficit proračuna opće države od 12 milijardi ili 2,6 % BDP-a. Vlada je proračun temeljila na projekciji gospodarskog rasta od 4,4 % u 2022., zatim od 3,7 % u 2023. te 3,1 % u 2024. godini.

Saborska je oporba uoči rasprave o amandmanima ponovila svoje zamjerke na proračun, a Davor Bernardić ustvrdio je da se Sabor pretvorio u najobičniju "dizačnicu" ruku za Vladu.


Igor Bošnjak
Za 100.000 kuna veća su sredstva za program Hrvatske knjižnice za slijepe, amandman Željka Lenarta (HSS)

NOVI ISKORAK
"Smisao ovog proračuna je nastaviti jačati otpornost te omogućiti oporavak gospodarstva i s faze očuvanja radnih mjesta doći u novi iskorak, a to je njihovo kreiranje. Premostivši krizu, omogućili smo brzo okretanje prema konkurentnosti i jačanju ekonomije", kaže Plenković.