Osijek
SINODALNI HOD U NADBISKUPIJI

Uključile su se i župne zajednice
Objavljeno 7. prosinca, 2021.
Nakon što je papa Franjo najavio održavanje završne biskupske sinode u listopadu 2023., u Vatikanu, na razini cijele Katoličke Crkve počeo je trogodišnji sinodalni hod. Taj proces uključio je sve biskupije na svih pet kontinenata, ali i župne zajednice. Tema je sadržana u naslovu "Za sinodalnu Crkvu: zajedništvo, sudjelovanje i poslanje".

Na mrežnim stranicama Đakovačko-osječke nadbiskupije, kao i na posebnoj stranici www.sinoda.hbk.hr, mogu se pronaći poveznice (linkovi) s kojih se može skinuti sinodalno gradivo, što znači da se svaki zainteresirani laik može informirati o čemu se ovdje radi. Spomenute je dokumente pripremilo Tajništvo Biskupske sinode u Rimu. Osim toga, klericima i laicima posebnom se okružnicom obratio i nadbiskup mons. Đuro Hranić, koja je označila početak sinodalnog savjetovanja. Na kraju ove faze tzv. dijecezansku sintezu provest će Nadbiskupijsko povjerenstvo za sindodalno savjetovanje koje čini šestero imenovanih članova. Ono što obilježava ovaj sinodalni hod jest uključivanje župa u ovaj proces.

Kada se prikupe rezultati savjetovanja po biskupijama diljem svijeta, a rok je travanj iduće godine, počinju pripreme za XVI. skupštinu Biskupske sinode. Iako se Papa želi informirati o tome što vjernici u pojedinim biskupijama misle o određenom nizu pitanja, njega ni rezultat Biskupske sinode, koja će početi s radom u listopadu 2023., ni u čemu ne obvezuje, jer je svrha biskupijskog savjetovanja i same sinode tek svojevrsna anketa. Sukladno svojim ovlastima Papa može odlučiti o pitanjima koja budu postavljena isključivo na temelju vlastite prosudbe. Ipak, sama odluka da se o nekim važnim pitanjima raspita među vjernicima, govori o moralnoj obvezi koju Papa na sebe preuzima.

Riječ sinoda dolazi iz grčkog jezika (σύνοδος, synodos), a može se prevesti kao sabor, vijeće, ili skupština. Treba razlikovati biskupijsku sinodu kakva je, primjerice, održana u tadašnjoj Đakovačko-srijemskoj biskupiji 1998. - 2008., od one biskupske koja se održava na razini cijele Crkve. D. Celing
Odluka da se o nekim važnim pitanjima raspita među vjernicima, govori o moralnoj obvezi koju Papa na sebe preuzima

Možda ste propustili...

GRAD OSIJEK I HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U OSIJEKU

Zajedno u obnovi zgrade HNK-a

Najčitanije iz rubrike