Novosti
JOŠ JEDNOM POZVAO GRAĐANE DA SE CIJEPE

Plenković: Čekamo službeno potvrdu omikrona u Hrvatskoj
Objavljeno 6. prosinca, 2021.

ZAGREB - Premijer Andrej Plenković izjavio je u ponedjeljak kako danas čekamo službenu potvrdu je li se novi soj koronavirusa omikron pojavio u Hrvatskoj te još jednom pozvao građane da se cijepe.

Plenković je u uvodnom govoru na sjednici Vlade rekao da se primjećuje pad trenda novozaraženih, ali i dalje su to visoki brojevi pa je još jednom pozvao sve na cijepljenje, uključujući i trećom dozom, uz poruku kako imamo više nego dovoljno doza za sve.

"Zimska su vremena, bitno je da budemo što zaštićeniji. U konačnici imamo taj novi soj omikron koji još čekamo. Ministar će vjerojatno danas o tome obavijestiti javnost ima li ga ili nema nakon verificiranja u Hrvatskoj, ali moramo biti vrlo oprezni", poručio je Plenković.

Također, premijer je rekao kako su se susreli s direktorom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za Europu te su razgovarali o stanju pandemije, aktivnostima koje WHO poduzima globalno i u Europi. Naveo je da provode politiku tzv. pet stabilizatora.

Prvo je cijepljenje, drugo je primjena booster doze, treće je nošenje maski, četvrto je prozračivanje prostorija uz ostale osnovne protuepidemijske mjere kao što je distanca, a peto su novi medicinski tretmani, što se odnosi na izglednu novu situaciju gdje će postojati i lijekovi protiv covida.

"To je pet stupova kojima će WHO nastojati pomoći globalno svim državama, pa i nama da se riješi ovaj problem", rekao je Plenković.

Danas je blagdan svetog Nikole, a u Dubrovniku obilježava Dan branitelja grada Dubrovnika i 30 godina velikog napada na Dubrovnik.

"Pozdravljamo sve hrvatske branitelje Dubrovnika i sve druge na ovaj dan koji je izrazito važan, kada je poginulo 19 civila i branitelja, a ranjeno je njih 60", rekao je premijer.

(Hina)

Možda ste propustili...

KAŽNJAVANJE UPORNIH PROMETNIH PREKRŠITELJA

Policija oduzela 1148 vozila