Autoglas
DUBINSKA, BRZA I ODRŽIVA TRANSFORMACIJA

Obnova rabljenih automobila za Renault je ozbiljan posao
Objavljeno 7. prosinca, 2021.

Renault Grupa predstavila je Factory VO (Tvornica rabljenih vozila), svoju prvu tvornicu u kojoj će se vozila obnavljati na industrijskoj razini. “Tvornica Refactory odražava bit projekta Renaulution, kojim se Grupa obvezuje na dubinsku, brzu i održivu transformaciju s ciljem stvaranja vrijednosti. U središtu je tog projekta naša prva tvornica za obnovu rabljenih automobila koja nas pozicionira na sam vrh rastućeg tržišta rabljenih automobila. Zahvaljujući tom industrijskom alatu, godišnje možemo obnoviti do 45.000 vozila”, rekao je Luca de Meo, glavni direktor Renault Grupe.



U tvornici Retrofit, puštenoj u rad u rujnu, do sada je obnovljeno više od 1500 vozila. Re-Energy je odjel posvećen prenamjeni baterija. Gaia, podružnica Grupe specijalizirana za popravak baterija, spremno podiže letvicu kako bi bila ukorak s razvojem električne mobilnosti: do kraja 2021. izvršit će popravak 2000 baterija. Re-Cycle je odjel koji povezuje recikliranje i ponovnu upotrebu dijelova i materijala. Od 2021. do 2022. očekuje se postupan priljev timova iz tvornice Choisy-le-Roi, stručnjaka za obnovu mehaničkih dijelova koji će omogućiti tvornici rabljenih vozila i Renault Grupi da maksimalno iskoriste prenamijenjene i rezervne dijelove. Re-Start se sastoji od tri cjeline: inovacijskog centra posvećenog industriji 4.0 za razvoj prototipa, 3D printanja i prilagodbe robota, aktivnosti izrade prototipa gospodarskih vozila te kampusa u kojem će se radnici tvornice u Flinsu moći stručno usavršavati i stjecati diplome.

Tvornica RV u Flinsu, koja se prostire na površini od 11.000 m2, najveća je tvornica za obnovu vozila u Europi. U njoj se smjenjuju tri tima koja dnevno mogu obnoviti do 180 rabljenih vozila, odnosno 45.000 vozila godišnje do 2023.

Obnova vozila počiva na istim standardima kvalitete kao i proizvodnja novih vozila. Uključuje neovisni sustav kontrole kvalitete, kao i sustav procjene baterija prije njihove ugradnje u električna vozila. Do 2022. godine, 200 zaposlenika pridružit će se tvornici RV. Ova interna zapošljavanja u tvornici u Flinsu popraćena su certificiranim programom obuke koji se sastoji od zajedničkog temeljnog programa i tečajeva koji su specifični za tvornicu RV (elektromehanika, pametni popravci).



Milan Bugarić