Novosti
SMANJEN BROJ NOVIH SLUČAJEVA ZARAZE U HRVATSKOJ

Preminulo 68 osoba, čeka se potvrda prisutnosti omikrona
Objavljeno 5. prosinca, 2021.

U Hrvatskoj je u 24 sata zabilježeno 2796 novih slučajeva zaraze koronavirusom među 8277 testiranih uzoraka, a umrlo je 68 ljudi, objavio je u nedjelju Nacionalni stožer civilne zaštite. Broj aktivnih slučajeva je ukupno 29.478, a među njima je 2381 pacijent na bolničkom liječenju, a na respiratoru ih je 310.



Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do 5. prosinca ukupno je zabilježeno 631.037 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 11.218 umrlo, a ukupno se oporavila 590.341 osoba. U samoizolaciji je trenutačno 25.841 osoba. Zaključno s 4. prosinca 2021. utrošena je 4.245.741 doza cjepiva, a cijepljeno je 64,87 posto odraslog stanovništva. Zaključno s istim datumom, 2.206.995 osoba cijepljeno je bar jednom dozom, a od njih je cijepljenje završeno za 1.979.003 osobe (1.800.004 osobe cijepljene dvjema dozama te 178.999 osoba cijepljeno cjepivom Jannsen), što čini 58,40 posto odraslog stanovništva.

Prema izvješću Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije od subote i nedjelje, od posljedica zaraze koronavirusom preminulo je ukupno 14 osoba, pa je ovo jedan od najtežih vikenda od kada se ova županija bori protiv COVID-19. Preminuli su u dobi od 61 do 87 godina, petero ih je iz Osijeka, troje s područja općine Koška, dvije osobe iz Belog Manastira i Đakova, te po jedna iz Erduta i Drenja. U Kliničkom bolničkom centru Osijek i Nastavnom zavodu za javno zdravstvo, prema nedjeljnom izvješću, za područje županije obrađeno je 437 uzoraka od kojih su 152 bila pozitivna na koronavirus. Najviše novopozitivnih osoba ima prebivalište na području Osijeka, Našica, Belišća i Valpova. Hospitalizirana je 131 osoba, na liječenju u KBC-u Osijek nalazi se 95, a u Općoj županijskoj bolnici Našice 36 pacijenata. Na respiratoru su 24 pacijenta. U samoizolaciji se trenutno nalaze 1204 osobe.

Ministar zdravstva Vili Beroš objavio je u nedjelju na Twitteru kako će se bez obzira na rezultat analize prvog slučaja sumnje na omikron ta varijanta COVID-19 pojaviti u Hrvatskoj. “Bez obzira na rezultat analize, jasno je da će se uskoro omikron pojaviti i u Hrvatskoj. Ne dajmo mu prednost, da poremeti naš trud i pokvari vrijeme koje je pred nama. Cijepimo se, poštujmo mjere, izbjegavajmo nepotrebna okupljanja, pa nas ni omikron ni druge varijante neće iznenaditi”, napisao je Beroš.

Vezano za sumnju na prisutnost omikron-varijante kod pacijenta u Hrvatskoj, o kojoj je Hrvatski zavod za javno zdravstvo izvijestio u petak, Institut “Ruđer Bošković” (IRB) potvrdio je da je potencijalno pozitivan uzorak prikupila Poliklinika Medikol 1. prosinca u sklopu PCR testiranja te da, do konačnog rezultata testiranja, treba pričekati 72 sata. “Osoba koja je pristupila testiranju izrazila je sumnju na mogućnost zaraze novom varijantom koronavirusa omikron zbog ostvarenog kontakta s osobom iz Južnoafričke Republike. Njezinom je privolom uzorak upućen u daljnju obradu u Laboratorij za naprednu genomiku IRB-a pod vodstvom dr. sc. Olivera Vugreka”, navodi IRB.

Prema izvješću Svjetske zdravstvene organizacije, do petka je varijanta omikron identificirana u 38 zemalja, ali za sada nije zabilježen ni jedan smrtni slučaj kod osobe zaražene tom inačicom koronavirusa. Ta organizacija procjenjuje da će biti potrebno nekoliko tjedana da se dobije preciznija slika mogućeg djelovanja omikrona. “Preliminarni podatci upućuju na veću zaraznost, ali to je za sada sve što znamo”, objasnio je Christian Lindmeier, glasnogovornik Svjetske zdravstvene organizacije. D.Kuštro/H
PREUZEO DJELIĆ GENA PREHLADE?
Varijanta koronavirusa omikron moguće je dobila bar jednu od svojih mutacija pokupivši isječak genetskog materijala drugog virusa - vjerojatno onog koji izaziva prehladu - prisutnog istodobno u zaraženim stanicama, prema američkim znanstvenicima. Taj genetski slijed ne pojavljuje se ni u jednoj prethodnoj verziji koronavirusa, nazvanog SARS-CoV-2, ali je sveprisutan u mnogim drugim virusima, uključujući one koji izazivaju prehladu, a također i u ljudskom genomu, rekli su znanstvenici. Uklapanjem toga isječka u vlastitu strukturu omikron bi mogao izgledati “ljudskiji”, što bi mu pomoglo da izbjegne napad ljudskog imunosnog sustava, rekao je Venky Soundararajan iz tvrtke u Cambridgeu za analizu podataka. To bi moglo značiti da se virus lakše prenosi, a da izaziva samo blagu ili asimptomatsku bolest. Znanstvenici još ne znaju je li omikron zarazniji od ostalih varijanti, izaziva li težu bolest i hoće li potisnuti deltu kao najrašireniju varijantu.

NOVA KARTA
HZJZ je objavio interaktivnu kartu procijepljenosti prema općinama. Iz nje se može iščitati da je obalni dio Hrvatske manje procijepljen od kontinentalnog, a među županijama najbolja je Varaždinska (47,33 posto cijepljenih drugom dozom), a najviše je podbacila Splitsko-dalmatinska (33 posto cijepljenih drugom dozom). Jedino se Općina Sali u Zadarskoj županiji na karti cijepljenih drugom dozom zeleni, što znači da je procijepila iznad 60 posto stanovnika, u njihovu slučaju 65,47 posto. Kada je riječ o velikim gradovima, najbolji su Rijeka (47,85 posto) i Osijek (47,65 posto). Zagreb je na 44,59 posto cijepljenih, a Split na 35,5 posto.

Najčitanije iz rubrike