Novosti
SUMNJE NA JAVNO POTICANJE NA TERORIZAM

Francišković u istražnom zatvoru
Objavljeno 5. prosinca, 2021.
Sutkinja istrage zagrebačkog Županijskog suda odredila je istražni zatvor Marku Franciškoviću osumnjičenom za javno poticanje na terorizam, a suokrivljenik Natko Kovačević pušten je da se brani sa slobode, uz mjere opreza. Državno odvjetništvo ranije je za ovu dvojicu zatražilo istražni zatvor nakon što je protiv njih pokrenulo istragu zbog javnog poticanja na terorizam tijekom prosvjeda protiv COVID potvrda.

Franciškoviću je istražni zatvor određen zbog opasnosti od ponavljanja nedjela, a Kovačević, koji je pušten na slobodu, morat će se svaki tjedan javljati u policijsku postaju. Franciškovićev odvjetnik medijima je kazao da “njegov branjenik nikoga nije poticao na naslije i da je postupao miroljubivo”.

Tužiteljstvo sumnja da su Francišković i Kovačević “postupali s ciljem ozbiljnog narušavanja temeljnih ustavnih, političkih, gospodarskih i društvenih struktura Republike Hrvatske, nezadovoljni radom tijela državne vlasti”. Sumnjaju da su okrivljenici tijekom studenog 2021., kako bi realizirali “protupravno djelovanje”, istupali na neprijavljenim javnim prosvjedima održanima zbog protivljenja odlukama Nacionalnog stožera civilne zaštite uvedenima radi suzbijanja pandemije te objavljivali snimke tih i drugih istupa. Također, Tužiteljstvo sumnja da su preko javno dostupnih internetskih platformi pozivali građane iz svih dijelova Hrvatske i inozemstva da dođu u Zagreb te da se okupljaju i po drugim gradovima te pozivali građane na napade tjelesnog integriteta drugih osoba, članova Vlade i zastupnika u Hrvatskom saboru, pozivali na zauzimanje Hrvatske radiotelevizije, drugih javnih objekata i infrastrukture te na nasilne metode borbe protiv legalnih institucija, nasilnu promjenu Ustavom utvrđenog poretka i nasilnu smjenu legalno izabrane vlasti u Hrvatskoj. H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U ŠTO ULOŽITI UŠTEĐEVINU A DA NE IZGUBI NA VRIJEDNOSTI

Nemate dovoljno za nekretninu? Kupite hranu, drva, uložite u solare

2

ULAZAK U SCHENGEN IZ POLICIJSKE PERSPEKTIVE

MUP će bezbolno zbrinuti policajce s granica prema EU-u

3

PANDEMIJSKI VAL PODVARIJANTI OMIKRONA

Simptomi blagi, ali ne
moraju biti i posljedice