Osijek
MEFOS-U 1,6 MILIJUNA KUNA

Strani studenti bit će
promotori Osijeka i OBŽ-a
Objavljeno 6. prosinca, 2021.
Novac će poslužiti za adaptaciju 800 četvornih metara podrumskih prostora Medicinskog fakulteta

Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak i dekan Medicinskog fakulteta u Osijeku, prof. dr. sc. Ivica Mihaljević, potpisali su u subotu u Osijeku ugovor o sufinanciranju projekta "Adaptacija podrumskih prostora za nastavne potrebe Medicinskog fakulteta" vrijedan 1,6 milijuna kuna. Riječ je o projektu koji je kandidirala Osječko-baranjska županija, a osigurana su sredstava s pozicije ulaganja u zajednicu Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova.



- Osigurana će sredstva poslužiti za adaptaciju podrumskih prostorija i proširenje kapaciteta za odvijanje daljnje nastave na Medicinskom fakultetu u Osijeku, koji postiže značajne iskorake u unaprjeđivanju nastavnog procesa te otvaranju novih potencijala za dolazak studenata iz inozemstva. Konkretan je razlog ovoj potpori dolazak novih studenata iz Njemačke, odnosno za održavanje nastave na njemačkom jeziku - kazala je ministrica Tramišak.

Izrazila je nadu da će i ostale sastavnice Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku pratiti ovaj primjer jer postoje i drugi načini i modeli kako možemo privlačiti nove stanovnike u Osijek i ovaj dio Hrvatske.

- Iako znamo da je to za sada samo u vrijeme trajanja studija, vjerujem da su to studenti koji su prepoznali kvalitetu koju će dobiti tijekom nastavnog procesa i znanje koje se može dobiti na Medicinskom fakultetu u Osijeku te da će prenijeti lijepu poruku o načinu na koji se ovdje živi i radi te kako izgleda kompletna slika u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji. Bit će naši promotori - zaključila je ministrica Tramišak. Rekavši kako je Medicinski fakultet u Osijeku jedan od najmlađih medicinskih fakulteta u državi, dekan Mihaljević napomenuo je kako na njemu trenutačno studiraju 52 studenta - njemačka državljanina.

- To je za nas potvrda integriranja u Europsku uniju i jedan od dobrih načina da građani iz drugih zemalja Europske unije žive, rade i studiraju u Osijeku. Time smo postigli strateški cilj našeg sveučilišta, a to je njegova internacionalizacija. Zbog toga nam je bilo prijeko potrebno proširiti kapacitete nastave, u fazi smo adaptacije oko 800 četvornih metara podrumskog dijela zgrade Medicinskog fakulteta koji će biti uređen za nastavne potrebe studenata Medicine na njemačkome, ali i naših domaćih studenata - objasnio je dekan Mihaljević i najavio kako im je želja da u idućem razdoblju sagrade treći i četvrti kat fakultetske zgrade koja se nalazi u krugu Kliničkog bolničkog centra Osijek koja je sagrađena za potrebe temeljnih medicinskih znanosti.



Tomislav Prusina
OVE GODINE 52 STUDENTA DOŠLA SU IZ NJEMAČKE

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike